freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Vyššia daň z nehnuteľnosti? - rozhovor

04.06.2012 Počet zobrazení: 1571


 Marek Mašura, moderátor TA3: "Pán Vaňo, vláda včera vyhlásila, že zmierni kritériá na zdanenie bytov ako pôvodne plánovala. Zmeny sa budú týkať iba nových nehnuteľností, ale hranice luxusu sú rozdelené, napríklad v Bratislave alebo v Košiciach."

 
Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko: "Ako ste správne poznamenal, pri stanovovaní ceny nehnuteľnosti veľmi dôležitým ukazovateľom je úžitkový prínos alebo prínos pre toho, kto obýva nehnuteľnosť. A ten je citeľne naviazaný na kúpyschopnosť v danej lokalite, ale napríklad aj na také faktory ako sú možnosti pracovných miest. Treba si preto pripomenúť, že Slovensko je krajinou s mimoriadnymi regionálnymi rozdielmi tak pokiaľ ide o mieru nezamestnanosti, o možnosti pracovných miest.
 
Rovnako tak je Slovensko krajinou s mimoriadnymi regionálnymi rozdielmi pokiaľ ide o priemerné mzdy a s nimi súvisiacu kúpyschopnosť. Preto aj s tým súvisia aj mimoriadne regionálne rozdiely medzi cenami v nehnuteľnostiach na bývanie, zjednodušene povedané, nehnuteľnosti v kraji s malým počtom nových dostupných pracovných miest sú výrazne lacnejšie než tie v regiónoch, kde sú nové pracovné miesta dobre dostupné.
 
Preto pri stanovovaní nejakej jednotnej celoslovenskej hranice naozaj môžeme naraziť na ten problém, že to, čo v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti by podliezal možno aj rodinný dom, by v Žiline alebo v Bratislave presahoval bežný troj alebo štvorizbový byt pre rodinu. Okrem toho netreba zabúdať aj na to, že zdaňovanie nehnuteľností podľa ich hodnoty naráža na potrebu cenových máp. Tiež nielen pokiaľ ide o regióny, ale aj napríklad konkrétne mestá. Inak je ocenená nehnuteľnosť v centre a inak na periférii. Aby sa teda efektívne dokázali zdaniť nehnuteľnosti podľa ich trhovej hodnoty, vyžaduje si to podrobnejšie cenové mapy."
 
Marek Mašura, moderátor TA3: "Ako ľahko alebo ťažko sa teda určí, kto má platiť tie vyššie dane z nehnuteľností?"
 
Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko: "To je otázka pre autorov tohto návrhu. Každopádne bez dostatočne podrobných cenových máp, ktoré v súčasnosti existujú na úrovni okresov, môže takýto plán naraziť na ten problém toho, že zdanené budú aj nehnuteľnosti, o ktorých nemožno povedať, že by boli luxusné."
 
Marek Mašura, moderátor TA3: "Mnohí obyvatelia luxusných domov či bytov túto nehnuteľnosť zdedili. Môže nastať problém, že mnohí si nebudú môcť dovoliť platiť túto daň?"
 
Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko: "Toto je špecifická situácia. Každopádne je to možno viac téma pre úvahy o dani z dedičstva. Špecifikom slovenského trhu, slovenský trh s nehnuteľnosťami má dve špecifiká. Tým prvým je spôsob, akým sa privatizoval bytový fond, štátny bytový alebo družstevný bytový fond po revolúcii. A tým druhým je aktívna štátna podpora pre individuálnu výstavbu rodinných domov pred rokom 89.
 
Dôsledkom toho je, že naozaj mnohé domácnosti, ktoré by sme z hľadiska ich príjmu určite neoznačili za bohaté, obývajú nehnuteľnosti, na ktoré sú v západných napríklad ekonomikách nie sú zvyknutí. Tieto dve špecifiká opäť sťažujú ten prístup k tomu, čo je, pokiaľ ide o nehnuteľný majetok luxus a čo je napríklad zdedený, svojpomocne postavený dom v minulosti. Tým tretím špecifikom, ktoré súvisí s rýchlym ekonomickým rozmachom Slovenska za ostatných 60 rokov je skutočnosť, že veľmi často nehnuteľnosti, ktoré boli postavené na možno kedysi odľahlých alebo menej lukratívnych lokalitách sa vzhľadom na rýchly rozmach najmä veľkých krajských miest, mohli ocitnúť v širšom centre, čo zásadne ovplyvňuje ich cenu, pričom ich obyvatelia z hľadiska príjmového rozhodne nemusia patriť medzi bohatších."
 
Marek Mašura, moderátor TA3: "O vyšších daniach z nehnuteľností hovorí aj Európska komisia. Tak ako sme počuli v príspevku, radí, aby sme sa do týchto daní pustili. S tým argumentom teda, že u nás sa vyberie z dane oveľa menej ako je priemer únie. Ale zase priemerná mzda na Slovensku je nižšia ako napríklad v Nemecku. Nemôže sa stať, že budeme mať slovenské platy, ale budeme platiť európske dane takpovediac?"
 
Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko: "Dobrá otázka, ktorá súvisí s tými špecifikami slovenského trhu nehnuteľností. To odporúčanie Európskej komisie treba vnímať vo svetle toho, že nevyhnutnosť znížiť deficit verejných financií, ozdraviť verejné financie, je každopádne prvoradou prioritou hospodárskej politiky nielen na Slovensku.
 
A pri tých príjmových opatreniach sa každá krajina usiluje nachádzať tie dane, ktoré sú najmenej škodlivé pre potenciál ďalšieho hospodárskeho rastu. Medzi tie dane, ktoré sú menej škodlivé pre potenciál budúceho hospodárskeho rastu a tvorby nových pracovných miest patria nepriame dane, spotrebné dane, daň z pridanej hodnoty alebo majetkové dane. Tie dane, ktoré môžu ovplyvniť budúci rast a budúcu tvorbu pracovných miest, patria priame dane.
 
Áno, platí, že na Slovensku je tá miera zdanenia nehnuteľností nižšia než v niektorých starých európskych krajinách, ale opäť to treba vnímať v kontexte špecifík slovenského realitného trhu. Kým na Slovensku podľa štatistiky Eurostatu takmer 8 z 10 domácností býva v nehnuteľnosti, ktorú vlastní, vo Švédsku je to len 60 percent, vo Francúzsku 58 percent, v Rakúsku 52 percent a v Nemecku, naozaj z nášho pohľadu bohatom Nemecku, len 44 percent. Inými slovami v susednom Rakúsku alebo v Nemecku polovica,  v Nemecku viac než polovica domácností býva v prenajatých nehnuteľnostiach. Vzhľadom na to ako aktívna podpora individuálnej výstavby rodinných domov a privatizácia bytového fondu po revolúcii rozšírila skupinu vlastníkov nehnuteľností prakticky na všetky domácnosti, ktoré napríklad v roku 89 bývali v štátnom alebo družstevnom byte. Je treba vzhľadom na tento rozdiel treba vnímať aj to, ako sa za tých ostatných 20 rokov vyvíjala daň z nehnuteľností, kedy sa zohľadňoval ten nezvyčajne vysoký podiel vlastníctva nehnuteľností.
 
Okrem toho tiež netreba zabúdať na to, že vlastniť nehnuteľnosť so sebou prináša aj ďalšie povinnosti a záväzky. Napríklad nevyhnutnosť investovať do údržby, do rekonštrukcie. Možno sa preto právom obávať, že tie peniaze, ktoré by štát vzal majiteľom nehnuteľností na zvýšených daniach by mohli časom chýbať napríklad vo forme nižších investícií do obnovy a rekonštrukcie napríklad bytových domov. Preto takéto automatické porovnávanie s krajinami západnej Európy. V prípade Slovenska k nemu treba pristupovať opatrne."
 TA3

Späť na výpis

Pani Weat Beatrice 14.12.2018 15:41

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, pán pani,

Som pani Weat Beatrice, zákonný úverový veriteľ, dávam pôžičku veľmi vážnym ľuďom, ktorí potrebujú finančné pôžičky na podporu. Potrebujete úver, aby ste mohli svoje účty vymazať? Ak potrebujete pomoc urýchlene pripísať kredit? Máte nejaké finančné ťažkosti? Ste finančne stlačený? Potrebujete vianočnú pôžičku, potrebujete osobné a podnikateľské pôžičky na rôzne účely? Ste finančne nedostatočný a potrebujete kapitál (peniaze) na nasledujúce účely: investície, obracanie faktúr, nadobúdanie nových nehnuteľností. Kontaktujte nás priamo prostredníctvom weatbeatriceloanfirm000@gmail.com primeranej ponuky nezabezpečených úverov s nízkou úrokovou sadzbou vo výške 3% z maximálnej hodnoty záruk a poistenia.

dlžník INFORMÁCIE:

(1) Názov: ===
(2) Adresa: ===
(3) Pohlavie a vek: =====
(4) Zamestnanie: ==
(5) Krajina: ===
(6) Miesto: ===
(7) Stav: ===

kreditné informácie
(1) požadovaná suma: ====
(2) Trvanie úveru: ===
(3) Mesačný príjem: ===
(4) Mobile Sticky: ==
(5) na získanie kreditu: ===

Kontaktujte nás priamo: weatbeatriceloanfirm000@gmail.com

S pozdravom,
Vianočná ponuka úveru platí teraz?
Pani Weat Beatrice

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg