freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Všetko, čo by ste mali vedieť, ak sa sťahujete do prenájmu

11.10.2011 Počet zobrazení: 1319


Nedostali ste ako študentka internát alebo sa vám nechce každý deň dochádzať do zamestnania v inom meste? A čo tak bývanie na priváte?

 
Bývanie na papieri
 
Prv než sa presťahujete do podnájmu či prenájmu, preukážte dokladmi svoje dočasné bývanie aj na papieri. Viete, čo má nájomná zmluva obsahovať?
 
Zákon vyslovene nestanovuje, že zmluva musí mať písomnú podobu, no ak ju neuzatvoríte písomne, mali by ste trvať aspoň na zápisnici o jej obsahu.
 
Byt prenajíma zvyčajne jeho vlastník. Ak tým poverí niekoho iného, pýtajte si potvrdenie, že o prenajímaní bytu jeho vlastník vie. Mali by vám ukázať úradne osvedčené splnomocnenie s jeho podpisom.
 
V zmluve by mala byť presne vyčíslená výška nájmu, spôsob platby a termín, dokedy musíte mesačne nájomné uhrádzať.
 
Do zmluvy je vhodné uviesť aj podmienky, za akých môže byť suma za bývanie zvýšená– zvýšené náklady na prevádzku bytu, poplatok z omeškania platenia nájmu a podobne.
V zmluve by mal byť uvedený aj možný spôsob ukončenia nájmu a podmienky, za akých môže prenajímateľ či nájomca kedykoľvek od zmluvy odstúpiť.
 
Ak ste nájom dohodli na určitý čas, ten sa končí jeho uplynutím. No ak v zmluve nie je dohodnuté obdobie nájmu, automaticky sa chápe, že je na čas neurčitý. Vtedy sa nájomný vzťah končí písomnou výpoveďou, ktorú môžete podať vy, ale aj vlastník nehnuteľnosti. Výpovedná lehota je podľa Občianskeho zákonníka tri mesiace, ale môžete sa dohodnúť aj na inej lehote.
 
Okamžité vysťahovanie
 
Majiteľ bytu vás za určitých okolností môže zo svojej nehnuteľnosti vysťahovať aj pred uplynutím nájomnej zmluvy. Napríklad keď poškodzujete byt, spoločné priestory domu či porušujete dobré mravy v dome, keď neplatíte nájomné, byt ste prenajali bez súhlasu majiteľa, alebo keď sa majiteľ chce do bytu presťahovať, prípadne ho opravovať.
 
Čo je kaucia
 
V nájomnej zmluve býva zvyčajne dohodnutá aj takzvaná kaucia. Tú zaplatíte prenajímateľovi s prvým mesačným nájmom a jej výška by nemala presahovať výšku mesačného nájmu. Slúži ako zábezpeka, že po skončení bývania odovzdáte vlastníkovi byt v stave, v akom ste ho prebrali s prihliadnutím na jeho bežné opotrebovanie. To znamená, že ak niečo zdemolujete, prenajímateľ má právo nechať si peniaze, ktoré ste na kauciu vložili. Ak byt odovzdáte v poriadku, kauciu si po skončení nájmu pýtajte späť.
 
Mali by ste vedieť
 
Za províziu vám pomôže realitná agentúra, ale byt môžete hľadať aj na vlastnú päsť. 
Zabudnite na príliš lacné byty a na inzeráty, ktoré sa opakujú už niekoľko mesiacov.
 
Musí v tom byť nejaký háčik.
Najskôr sa na byt pýtajte telefonicky alebo žiadajte jeho fotografie. Pýtajte sa na dĺžku nájmu, cenu a podobne.
 
Byt pred podpisom zmluvy obhliadnite a spíšte záznam o jeho stave, aby vám majiteľ neskôr nemohol tvrdiť, že ste nehnuteľnosť zdemolovali vy. Záznam musia podpísať obidve strany.
 
Zmluvu o nájme si poriadne preštudujte. Musí spĺňať všetky dohodnuté podmienky, teda nielen cenu za byt a spôsob platby, ale aj výpovednú lehotu a podobne.
 
Ak od vás prenajímateľ pýta kauciu, jej výška a spôsob vyplatenia musia byť zapísané v nájomnej zmluve.
 
V zmluve nesmie chýbať spôsob platenia nájomného, limit na spotrebu energií či výpovedná lehota z bytu.
 
Koľko to stojí
 
BYT
Za jednoizbový byt zaplatíte v Bratislave priemerne 370E, trojizbový byt vás bude stáť 450E a viac. Za štvorizbový pýtajú mesačne od 550E.
 
V Košiciach zaplatíte za jednoizbový byt 300E a viac.
 
Nitrania pýtajú za prenajatie bytu od 170 eur a viac, ale voľných bytov tu je podľa našich zistení málo ako šafranu.
 
IZBA
 
Samostatná izba v Bratislave vás bude stáť mesačne asi 200E. Ak sa rozhodnete deliť o izbu s kamarátkou, za spoločné bývanie zaplatí každá z vás 125 až 135E mesačne.
 
V Košiciach stojí spoločná izba v byte od 85E na osobu, za samostatnú izbu zaplatíte od 125E.
 
V Nitre vás bude stáť samostatná izba mesačne od 90E.
MARCELA BARUSOVÁ 

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg