freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

V Bratislave dostavali najviac bytov za posledných 5 rokov!

24.07.2011 Počet zobrazení: 1162


Údaje štatistického úradu o výstavbe v prvom štvrťroku 2011:

 

BRATISLAVA - Opäť je väčší výber! V Bratislavskom kraji sa za prvé tri mesiace tohto roku dokončilo 1 210 bytov, čo je o tretinu viac, ako tomu bolo vlani v rovnakom období. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. Podľa analytičky dosiahli ceny nehnuteľností najnižšiu hodnotu od vypuknutia hospodárskej krízy a v najbližšom čase budú stagnovať.
 
Počet dostavaných bytov od januára do marca 2011 je v porovnaní s rovnakým obdobím najvyšší od roku 2007. "Väčšina bytov, ktoré sa teraz dokončili, bola pripravená a v začiatku výstavby ešte pred vypuknutím krízy," tvrdí Daniela Danihel Rážová, riaditeľka Bond Reality. Najviac bytov sa dokončilo v okrese Bratislava II. Kým v prvom štvrťroku 2010 tu finišovali so 140 bytmi, tento rok ich dokončili 558, pričom väčšina je v Ružinove. "Ružinov je momentálne najvyhľadávanejšia lokalita, má pomerne veľa zelene či vcelku dobré parkovanie oproti iným sídliskám," hovorí Ján Železník z Bratislavskej realitnej kancelárie. Posledné obdobie stále viac praje nehnuteľnostiam s malou rozlohou.
Oproti 1. štvrťroku 2010 sa takmer päťnásobne zvýšil počet jednoizbových bytov a garsónok. "Dnes sa vytratili z trhu investori a kupujú len skutoční záujemcovia a to sú mladé rodiny alebo jednotlivci. Majú síce dobré príjmy, ale nechcú sa zadlžovať na desiatky rokov," vysvetľuje Zeno Kezman, viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. Kríza okrem rozlohy potlačila dole aj ceny. "V bratislavskom regióne sa v prvom štvrťroku 2011 predávali byty a domy za také ceny, ako na prelome rokov 2007. Jeden m2 nás vyšiel 1 694 eur, čo je najnižšia cena od vypuknutia krízy," tvrdí analytička Poštovej Banky Eva Sadovská. Podľa nej sa v najbližšom období ceny hýbať výrazne nebudú. "Nemyslíme si, že Bratislavčanov čaká výraznejšie zdražovanie bytov či domov. Prikláňame sa skôr k stagnácii," dodáva Sadovská.
 
Aká je situácia v novostavbách?
 
Podľa najnovšej analýzy realitnej kancelárie Lexxus sa záujem o nové bývanie konštantne zvyšuje a Bratislavčanov najviac láka bývanie v novostavbách. Celkovo sa predalo 636 bytov v 72 projektoch. "Najpopulárnejšou lokalitou stále zostáva Bratislava II, teda Podunajské Biskupice a Ružinov, kde sa predalo 267 bytov v 21 projektoch, z toho 109 bytov v projektoch začatých v prvom kvartáli 2011," píše sa v reporte o trhu nových bytov. Ceny sa v prepočte na m2 bez DPH pohybujú medzi 1 700 eur/m2 a 1 800 eur/m2. "V prvom štvrťroku však na trh prichádzajú projekty s priemernou cenou 1 550 eur/m2, a tak sa hladina priemernej ceny mierne znižuje. Stále dochádza k zlacňovaniu projektov," uvádza sa.
 
Kde sa dokončilo najviac bytov?
 
Malacky 171 bytov
Pezinok 108 bytov
Senec 184 bytov
Bratislava IV 102 bytov
Bratislava III 56 bytov
BA I 15 bytov
Bratislava II 558 bytov
Bratislava V 16 bytov
 
Len za prvý štvrťrok pribudlo v Bratislave 1 210 bytov.
Nový Čas

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg