freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Úvery na nehnuteľnosti v 2. kvartáli vzrástli o 238 mil. eur

29.08.2011 Počet zobrazení: 944


 Úverovú expanziu podporujú pozitívne tendencie z reálnej ekonomiky, priaznivé úrokové sadzby a dostatočná ponuka nehnuteľností.

 

BRATISLAVA  - V druhom štvrťroku sa objem novoposkytnutých úverov domácnostiam na nehnuteľnosti zvýšil medziročne o 238 mil. eur na 1,184 mld. eur. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska, úverovú expanziu naďalej podporujú pozitívne tendencie z reálnej ekonomiky, priaznivé úrokové sadzby a dostatočná ponuka nehnuteľností. Podiel úverov na nehnuteľnosti na celkovo poskytnutých úveroch, ohliadnuc od prečerpaní bežných účtov a kreditných kariet, sa nepatrne zvýšil na 69 %.

Klienti opäť preferovali fixáciu úrokových sadzieb od jedného do piatich rokov. Mierne sa zvýšil podiel úverov s ešte dlhšou lehotou fixácie na úkor úverov bez fixácie úrokovej sadzby, resp. s krátkou fixáciou do jedného roka. Tento vývoj vyplýval podľa centrálnej banky z relatívne nízkych úrokových sadzieb a očakávania ich rastu vzhľadom na zvyšovanie kľúčových sadzieb.
 
Výraznejší nárast poskytnutých úverov domácnostiam na nehnuteľnosti sa premietol do zvýšenia stavu úverov, avšak ešte stále je väčšia časť novoposkytnutých úverov použitá na prefinancovanie starších úverov. Stav úverov na bývanie bol na konci druhého štvrťroka na úrovni zhruba 11,6 mld. eur.
 
Ku koncu júna dosiahol stav zlyhaných úverov na nehnuteľnosti sumu 344 mil. eur. V medzikvartálnom porovnaní sa podiel zlyhaných úverov nepatrne znížil na zhruba tri percentá, keď pokračovalo znižovanie stavu zlyhaných iných úverov na nehnuteľnosti a zlyhaných medziúverov. Opačný vývoj bol zaznamenaný pri hypotekárnych úveroch.
SITA Tomáš Benedikovič

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg