freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Stovky penziónov hľadajú záchranu

09.02.2012 Počet zobrazení: 1608


Na predaj je u nás vyše 400 súkromných ubytovní.

 
Slovensko sa stáva krajinou nechcených penziónov. Aspoň takýto dojem vyvolávajú inzeráty nespokojných majiteľov. Svoj penzión chce totiž na Slovensku predať vyše 400 z nich. "Penziónov vzniklo veľmi veľa.
 
Veľa majiteľov, najmä neprofesionálov, však zostalo sklamaných," hovorí Tatiana Sučanská, bývalá prezidentka už zaniknutej Asociácie penziónov a malých ubytovacích zariadení Slovenska.
 
Márne
 
"Aj keď máme penzión v srdci Tatier, predávame ho. Chýba tu lepšia infraštruktúra a napriek blízkosti golfového ihriska aj sprievodné služby," povedal pre HN Branislav Strnad. Majiteľ penziónu Veľká Lomnica však nie je jediný. Od leta minulého roka stúpol počet penziónov určených na predaj o pätinu.
 
Kým v júni evidoval realitný portál 323 takýchto zariadení, teraz ich je spolu s ponukou na prenájom vyše 400. Časť majiteľov doplatila na konkurenčný tlak, iná na naivné očakávania. "Často vznikajú nové ubytovacie zariadenia bez toho, aby si ich majitelia urobili dopadovú štúdiu," vysvetľuje generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Peter Belinský. Podľa jeho slov majitelia neraz neurobia pre svoje zviditeľnenie ani základné kroky. "Nevedia sa spropagovať, nemajú používateľsky priaznivé webové stránky v jazykových mutáciách a podobne," hovorí Belinský.
 
Nepredajné
 
Kým podnikateľov, ktorí sa rozhodnú zavesiť svoj biznis na klinec, neustále pribúda, na druhej strane je situácia opačná. "Záujem o penzióny? Žiadny," . Podobné odpovede pritom počuť aj z ostatných realitiek, ktoré majú v ponuke penzióny. Dôvodom nezáujmu pritom nemusí byť len nezáujem investovať.
 
Strašiakom je často cena, keď za 20-lôžkový penzión pýtajú majitelia aj pol milióna eur. Aj preto niektoré penzióny hľadajú majiteľa aj niekoľko rokov. Najviac je ich na predaj v Prešovskom a Žilinskom kraji, kde je konkurencia najväčšia.
 
Pomohli aj eurofondy
 
Záujemcov môže odrádzať aj návratnosť investície. "Na Slovensku vzniklo množstvo hotelov, ktoré si môžu dovoliť tlačiť na ceny. Na tento tlak potom doplácajú ubytovania na konci reťazca, teda penzióny," konštatuje Sučanská. Podľa údajov Štatistického úradu SR je na Slovensku vyše 3 100 ubytovacích zariadení.
 
Mnohým z nich pritom pomohli eurofondy. Ministerstvo hospodárstva eviduje 66 zariadení, ktorým fondy dali takmer 73 miliónov eur. Podľa Belinského však ani jeden z podporených projektov neskončil v krachu. Napriek tomu štátne inštitúcie už nebudú podporovať žiadne penzióny či hotely. "Prostriedky z eurofondov budú využité na obnovu kultúrnych pamiatok a kultúrneho dedičstva, na vybudovanie parkovísk či športovísk," uzatvára Belinský.
 
Kde predávajú najviac penziónov
 
Prešovský kraj 84
 
Žilinský kraj 82
 
Banskobystrický 61
 
Košický kraj 50
 
Trenčiansky kraj 38
 
Trnavský kraj 34
 
Nitriansky kraj 28
 
Bratislavský kraj 20
 
autor: Tomáš Vašuta 

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg