freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Štartovací byt, hit sezóny

29.11.2011 Počet zobrazení: 1895


 Kým väčšina novostavieb tápa po zákazníkoch, o malé garsónky je záujem

 

Ekonomická situácia kúpe bytov nepraje, obyvateľstvo nemá peniaze a obáva sa o svoju budúcnosť. Dôvodom sú otrasy na svetových trhoch, neustále nadol revidované odhady ekonomického vývoja v najbližších rokoch či stúpajúca nezamestnanosť. Preto sa mnohým novostavbám na tunajšom trhu nedarí a čakajú na lepšie časy. Naopak, projekty štartovacieho bývania s malými bytmi nestíhajú vyjsť všetkým záujemcom v ústrety. Makléri s obľubou hovoria o poradovníkoch.
 
O narastajúcom záujme svedčia aj štatistiky realitnej kancelárie Lexxus o cenách bytov v Bratislave. Konečné šli v treťom kvartáli podľa nich medzištvrťročne nadol o 25-tisíc eur, za čo môže práve dopredanie drahších a väčších bytov a rastúci záujem o tie štartovacie. To potiahlo nadol priemerné cenovky, keď najdrahšie byty v ponuke nahradili výrazne lacnejšie jednotky.
 
Prví ďaleko
 
Nálady trhu ako prví vytušili developeri v prípade bohom zabudnutých ubytovní v okrajových častiach hlavného mesta. Takto prebehla rekonštrukcia vo Vlčom hrdle, kde spoločnosť Wisdom Investments premenila niekdajšie ubytovacie zariadenie Hydrostavu na projekt s vyše stovkou malých bytov. Záujem o garsónky s výmerou 18 až 35 štvorcových metrov bol, i keď na vypredanie prvej etapy čakal developer pomerne dlho, čo zdržalo realizáciu ďalšej.
 
Do tej sa napokon nový investor pustil až začiatkom tohto roka. Záujem o projekt bol spočiatku slabší a klienti pri obhliadke zväčša uprednostňovali ešte voľné byty v prvej etape, lebo už boli dokončené. S postupujúcou výstavbou však stúpa aj záujem o Duohouse 2.0. "Sme v polovici stavebného procesu a v súčasnosti máme predaných približne 32 percent bytov," hovorí Ján Palenčár, konateľ spoločnosti Duo House, s.r.o.
 
Podľa neho sa nevýhodu vzdialenejšej lokality darí eliminovať ďalšími službami, napríklad vstupnou recepciou. Najžiadanejšie sú byty v strednom cenovom pásme, kupujúci nemajú záujem o extrémy ani jedným smerom.
 
Do ponuky štartovacích bytov v lokalite tento rok pribudol aj izraelský investor Zinal, s.r.o., ktorý spustil predaj projektu Zelený dvor. Množstvo bilbordov v Bratislave prezrádzalo, že to so svojím projektom myslí vážne. V ponuke bolo 120 bytov s cenovkami na úrovni okolo 1 100 eur za štvorec. Najlacnejší byt tak stál menej než 30-tisíc eur, čo sa prejavilo na záujme. Projekt pritom prešiel len premenou spoločných priestorov či rekonštrukciou strechy. Samotné rekonštrukcie bytov sú za príplatok, ktorého maximálna výška sa šplhá na približne 10-tisíc eur.
 
Menší projekt vznikol aj na mieste niekdajšieho internátu Ekonomickej univerzity v Petržalke. Viac malých bytov vyrastá pri železničnej stanici Vinohrady na rozhraní mestských častí Rača a Nové Mesto. V záverečnej fáze dokončenej tento rok vzniklo 120 garsónok a dvojgarsónok. Aktuálne je viac než polovica bytov zarezervovaná aj so zložením poplatku.
 
Potom bližšie
 
Tento rok sa začali štartovacie byty s výhodou nízkych konečných cien, no vysokých po prepočte na štvorec presúvať aj bližšie k centru hlavného mesta. Prvým z takýchto projektov bola prestavba bývalej administratívnej budovy Henkelu na rohu Záhradníckej a Jégého ulice. Spoločnosť Clever Apartments plánuje rekonštrukciu ukončiť začiatkom budúceho roka po tom, čo s výstavbou niekoľko mesiacov váhala.
 
Najlacnejšie byty tu firma ponúkala od necelých 40-tisíc eur, dvojgarsónka so štandardnou výmerou 36 m2 však stála už 60-tisíc. Niekoľko mesiacov pred dokončením ostáva voľná približne dvadsiatka bytov z takmer 140 na predaj.
Na jeseň prišiel do ponuky aj ďalší starý objekt prestavaný na bytovku, tentoraz blízko pod železničnou stanicou, a teda v ešte atraktívnejšej lokalite. Bytový dom Jelenia to pocítil aj na predaji, keď má developerská spoločnosť Macho Consulting z necelých 40 bytov v ponuke voľnú už len necelú tretinu. S reklamnou kampaňou pritom začala až na prelome septembra a októbra.
 
Aj tradičné
 
Priestor na trhu štartovacích bytov objavujú aj developeri tradičných projektov, ako je napríklad Cresco Group. Spoločnosť ponúka niekoľko najmenších bytov aj vo svojom obytnom komplexe Slnečnice na okraji Petržalky, ktorý je inak cielený na stredný segment. Najmenšie byty s výmerou okolo 25 až 30 štvorcových metrov tu investor taktiež označuje za štartovacie, no ich cena je vyššia ako v prípade prestavaných ubytovní - tie voľné sa začínajú od 55-tisíc eur s daňou.
 
"Spomínané projekty priniesli ceny, ktoré výrazne zvýšili dopyt po nich," hovorí Samuel Šaling z Lexxusu. Nižšia cena sa dosiahla najmä menšou výmerou. Okrem toho rozhoduje aj kombinácia faktorov, ako dobrá občianska vybavenosť, dostupnosť dopravnej infraštruktúry a hromadnej dopravy, pripomína zástupca Lexxusu. Podľa neho má ešte každá mestská časť potenciál na štartovacie bývanie.
Etrend -Ľuboš Mistrík - Zaradenie: Extra reality

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg