freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Slováci ušetria na hypotékach od leta tisíce eur

10.03.2011 Počet zobrazení: 1117


 

Úvery na bývanie. Klienti bánk budú môcť po novom splatiť pôžičky kedykoľvek bez sankcií. Presadzuje to minister Mikloš.

 

Bratislava - Slováci by mali od júla dostať možnosť splatiť hypotéku kedykoľvek a bez sankcií. Zakážu sa tak pokuty, ktoré dnes často dosahujú tisíce eur. Takýto nápad ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) včera schválila vláda. Vo väčšine bánk dnes platí, že predčasné splatenie úveru alebo jeho časti sa dá len v dohodnutom čase. Ak chce klient predčasne splatiť hypotéku mimo tohto termínu, musí si priplatiť.

 

Úspory pre klientov

 

Zmeny ministerstva financií by mali priniesť úspory klientom, ale aj obrať banky o zisky. V súčasnosti sa poplatky za predčasné splatenie pohybujú na úrovni štyroch percent zo splácanej sumy. Napríklad v Slovenskej sporiteľni je priemerná výška úveru 43-tisíc eur. Ak klient predčasne spláca takúto sumu dnes, zaplatí banke sankciu 1 720 eur. "Možnosť znížiť, respektíve v podstatne menšej miere celkom vyrovnať svoj dlh, využije zhruba desať percent klientov ročne," vysvetľuje hovorkyňa VUB banky Alena Walterová. Z nich však sankcie platí len zopár, väčšina totiž predčasne spláca v čase refixácie, kedy je táto transakcia bezplatná. Výhodou nových pravidiel je, že klienti už na tento termín nemusia čakať. Budú tak môcť flexibilne reagovať na zmeny na trhu a využívať aj rôzne akciové ponuky konkurenčných bánk. "Hypotekárny trh by bol týmto nariadením podstatne flexibilnejší, pretože banky by sa nemohli spoliehať na to, že klienta už majú ,zaviazaného’ na niekoľko rokov," tvrdí výkonný riaditeľ portálu financnaparada.sk Maroš Ovčarik.

 

Máme najvyššie úroky v eurozóne

 

Dôvodom zavádzania týchto zmien sú najvyššie úroky na hypotekárnych úveroch v celej eurozóne. Vyplýva to z analýzy ministerstva financií, ktoré monitorovalo hypotekárne úvery vo všetkých slovenských bankách. "Máme najvyššiu úrokovú mieru pri hypotékach na nehnuteľnosti. Úroková miera na nehnuteľnosť s fixáciou jedného roka bola v októbri minulého roka u nás 5,7 percenta, pričom priemer eurozóny bol 3,8 percenta," uviedol minister Mikloš.

 

Zmeny banky ohlásia vopred

 

Banky však tvrdia, že sa to nedá porovnávať, keďže riziko neplatenia na Slovensku môže byť vyššie ako v ostatných krajinách, a to hlavne kvôli vyššej nezamestnanosti. Mikloš zase argumentuje, že slovenské banky majú vysoký objem vkladov, čo im umožňuje poskytovať lacnejšie úvery. Podstatne väčší problém môže bankám spôsobiť povinnosť informovať klienta o zmene sadzby na konci fixácie, a to dva mesiace vopred. "Z pohľadu ľudí táto zmena dáva nepomerne väčší priestor vôbec uvažovať o zmene banky v prípade nespokojnosti so sadzbou. Pre banky to môže znamenať vyšší náklad, keďže banka musí vykryť riziko možnej zmeny sadzieb do momentu, kedy začne platiť nová úroková sadzba," hovorí Ovčarik. Klienti sa budú môcť podľa Mikloša rozhodnúť dostatočne v predstihu o zmene banky, čo by im malo ušetriť nemalý obnos peňazí. "Zvýši sa tým miera konkurencie medzi bankami, čo by malo výrazne tlačiť na zníženie úrokových sadzieb," dodáva. Lenka Buchláková

 

1720 eur dnes bežne zaplatí klient sankciu za predčasné splatenie úveru 43 000 eur


Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:33

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg