freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Škola investora. Nehnuteľnosti ako alternatívne investície

21.11.2012 Počet zobrazení: 2316


 Trh nehnuteľností z mnohých uhlov pohľadu pripomína akciový trh. V oboch prípadoch sa obchoduje s majetkom, od ktorého sa očakávajú budúce výnosy. V prípade akcií ide o dividendy a kapitálové zhodnotenie. Od nehnuteľností možno očakávať tiež zhodnotenie z rozdielu medzi kúpnou a predajnou cenou a dividendu vo forme nájomného.

 
Nehnuteľnosti sú teda triedou aktív ako akcie Apple alebo dlhopisy JOJ Media House. Z pohľadu rizikovosti na ne platia rovnaké pravidlá ako na akékoľvek iné inštrumenty. Napriek často vžitým tvrdeniam nie sú v čase kríz bezrizikovým aktívom. Ich cena fluktuuje v závislosti od stavu ekonomiky.
 
Riziko zhabania agresívnym politickým režimom môže byť rovnaké ako znárodnenie podniku. Navyše pri vybraných investíciách do realít môže byť problematická aj nízka likvidita v porovnaní s akciovým či dlhopisovým trhom, na čo by mali investori pamätať.
 
Ceny sa nemenia okamžite
Vo všeobecnosti je hlavnou výhodou investovania do nehnuteľností priaznivý pomer medzi podstupovaným rizikom a ponúkaným výnosom. Ich ceny v čase kríz klesajú menej ako burzové indexy.
 
Výhodou je aj pomalšia reakcia na hospodársky vývoj, keď investor má dlhší čas na reakciu (ceny sa nemenia okamžite) v porovnaní s kurzami akcií po oznámení hospodárskych výsledkov príslušnej firmy. Inou výhodou je čiastočná ochrana voči inflácii, keďže dôchodok plynúci z držby nehnuteľností vo forme nájomného býva spravidla zmluvne upravovaný a zvyšovaný podľa miery inflácie.
 
Najkonzervatívnejšia je pôda
Možností, ako konkrétne investovať do realít, je mnoho. Neobmedzujú sa len na kúpu domu či bytu. Rozhodnutie, ktorú využiť, závisí od viacerých faktorov začínajúc dĺžkou investičného horizontu a požadovanou likviditou, cez mieru diverzifikácie, potrebu kontroly nad investíciou a nároku na jej manažment až po obmedzujúce kritériá minimálnej výšky vstupného kapitálu a miery rizika.
 
Najkonzervatívnejšou investíciou je kúpa pôdy, resp. pozemkov, ktorých cena je najmenej volatilná, no zároveň výnosy z nájmu sú nízke. Rizikovejšou možnosťou je kúpa seniorných (prednostne splatných) dlhopisov firiem investujúcich do nehnuteľností.
 
Vyššie v rebríčku výnosov a rizík sa nachádza kúpa konkrétnych rezidenčných alebo komerčných nehnuteľností. Nevýhodou všetkých doteraz spomínaných možností je vyšší vstupný kapitál a nižšia schopnosť diverzifikácie (vlastnenie iba jedného alebo niekoľko pár aktív v konkrétnom regióne). V prípade priamej kúpy sú nevýhodou aj vysoké náklady na transakciu, nízka likvidita a vysoké nároky na správu, čo je však kompenzované plnou kontrolou nad aktívom.
 
Najlepšie sú realitné trusty
Nízky vstupný prah od niekoľko desiatok eur ponúka alternatíva kúpy podielových listov realitných fondov, medzi ktorých výhody patrí aj solídna miera diverzifikácie. Portfólioví manažéri ich dokážu profesionálne spravovať s možnosťou dosiahnutia vyššieho výnosu ako v prípade kúpy domu. Jednu z najlepších možností investovania do nehnuteľností s priaznivým pomerom rizika a výnosu poskytuje kúpa akcií, v súčasnosti na Slovensku málo známych, realitných trustov.
 
Ide o verejne obchodovateľné spoločnosti zaoberajúce sa kúpou a predajom nehnuteľností. Poskytujú spravidla ešte lepšiu diverzifikáciu a likviditu ako realitné fondy a americké musia zo zákona vyplácať až 90 percent zisku v dividendách. Napokon, oportunistickými a vysoko rizikovými realitnými investíciami sú rôzne fondy rizikového kapitálu s expozíciou voči realitnému sektoru či mezzaninové financovanie. 
 
Vanko Vladimír
 

Späť na výpis

Pani Weat Beatrice 14.12.2018 15:38

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, pán pani,

Som pani Weat Beatrice, zákonný úverový veriteľ, dávam pôžičku veľmi vážnym ľuďom, ktorí potrebujú finančné pôžičky na podporu. Potrebujete úver, aby ste mohli svoje účty vymazať? Ak potrebujete pomoc urýchlene pripísať kredit? Máte nejaké finančné ťažkosti? Ste finančne stlačený? Potrebujete vianočnú pôžičku, potrebujete osobné a podnikateľské pôžičky na rôzne účely? Ste finančne nedostatočný a potrebujete kapitál (peniaze) na nasledujúce účely: investície, obracanie faktúr, nadobúdanie nových nehnuteľností. Kontaktujte nás priamo prostredníctvom weatbeatriceloanfirm000@gmail.com primeranej ponuky nezabezpečených úverov s nízkou úrokovou sadzbou vo výške 3% z maximálnej hodnoty záruk a poistenia.

dlžník INFORMÁCIE:

(1) Názov: ===
(2) Adresa: ===
(3) Pohlavie a vek: =====
(4) Zamestnanie: ==
(5) Krajina: ===
(6) Miesto: ===
(7) Stav: ===

kreditné informácie
(1) požadovaná suma: ====
(2) Trvanie úveru: ===
(3) Mesačný príjem: ===
(4) Mobile Sticky: ==
(5) na získanie kreditu: ===

Kontaktujte nás priamo: weatbeatriceloanfirm000@gmail.com

S pozdravom,
Vianočná ponuka úveru platí teraz?
Pani Weat Beatrice

Susan Benson 02.03.2019 06:29

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, dámy a páni, Ste naliehavo potrebný podnikový úver, osobný úver alebo hypotekárny úver? Ak áno, odporučím kontaktovať Sunshine Financial Group prostredníctvom tejto e-mailovej adresy (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), aby ste získali úver

Sunshine Financial Group je komplexná spoločnosť poskytujúca finančné služby, ktorá vám pomôže zlepšiť dlhodobý finančný úspech. Naše prispôsobené programy sú navrhnuté tak, aby pomáhali pestovať, chrániť a šetriť vaše bohatstvo poskytovaním personalizovaných služieb a odborných znalostí.

Ak sa vám zdá, že je tak ťažké získať vlastné pôžičky od miestnych bánk alebo iných finančných inštitúcií, nemusíte sa starať viac, pretože sme pomohli mnohým jednotlivcom a organizáciám, ktoré čelili finančným ťažkostiam na celom svete. Keď žiadate so SFGI, žiadate s dôveryhodnou spoločnosťou, ktorá sa stará o vaše finančné potreby. Budete sa postarať o celý proces.

KĽÚČOVÉ VÝHODY;

- Použiť kedykoľvek a kdekoľvek.
- Prijímať hotovosť za menej ako 24 hodín
- požičať od 1000 EUR do 30 miliónov EUR
- Žiadne skryté poplatky.
- nízka úroková sadzba vo výške 3%
- Získate možnosť výberu dátumu splácania, a to týždenne, mesačne alebo ročne po dobu trvania 1-30 rokov.
- Ponúkame tak zabezpečené, ako aj nezabezpečené úvery

Ak potrebujete naliehavú pôžičku do 24 hodín, prosíme, napíšte na e-mail nižšie pre viac informácií

E-mail: (sunshine_fginc@outlook.com)
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447903159998

S pozdravom
Susan Benson

WINNIE DAYO [awinn49@yahoo.com] 06.04.2020 15:34

Reagovať na príspevok

Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

MAY KIRK [makrik0023@hotmail.com] 06.04.2020 15:46

Reagovať na príspevok

Vďaka Dr ADELEKE pre podanie môj manžel sa mi! Som veľmi rád, že som nikdy neverím, že budem s mojím manželom znova. Môj priateľ mi povedal o Dr ADELEKE, takže som sa rozhodol skúsiť to a funguje to pred 48 hodín môj manžel mi volal a bol prosí ma odpustiť mu to bolo ako sen ku mne. Kontaktujte ho na Call/WhatsApp + 27740386124 alebo E-mail: aoba5019@gmail.com a ďakujem mi neskôr.

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 23.08.2022 06:29

Reagovať na príspevok

pôžička,

Dávam pôžičky do ktorejkoľvek časti sveta. Ponúkame všetky druhy a
typy pôžičiek/financovania s pohodlnou schémou splácania, Naša úroková sadzba za pôžičku je 2 % za anulovanie s obchodovateľnou dobou trvania, bez ohľadu na miesto alebo úverový stav, ak chcete získať pôžičku ešte dnes na: jeromeburchael91@gmail.com

Očakávajte odpoveď čoskoro

loan Offer [sumitihomelend@gmail.com] 13.02.2024 10:13

Reagovať na príspevok

Do you need a loan? we offer all types of loans, and our offer is fast, safe and very reliable. profit from 2000 euros to 5 million. contact us now to get a loan at a good rate2%. Kindly contact us for more information on how to get started: no matter your location sumitihomelend@gmail.com (WhatsApp) number +918131851434 Mr. Damian Sumiti

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg