freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Realitný slovníček

28.06.2012 Počet zobrazení: 4310


Pojmy ako štúdio, apartmán a ateliér - čo tieto výrazy vlastne znamenajú? Donedávna boli u nás v podstate len byty a atypické byty. Nové formáty bývania prišli so zahraničnými developermi.

 

Naše normy využívané architektmi, stavbármi a projektantmi poznajú len označenie byt a dom. Byt definujeme ako priestor určený na trvalé bývanie. Jeho obytná plocha nesmie byť menšia ako 16 metrov štvorcových a najmenšia izba nesmie mať menej ako 8 metrov štvorcových.

 

Pri bytoch treba dodržiavať napríklad svetlotechnickú normu. Tá hovorí, že najmenej tretina obytnej plochy bytu musí byť osvetlená priamym slnkom minimálne jeden a pol hodiny denne. Ak teda kupujete miesto v bytovom dome, ktoré predávajúci označil inak ako byt, je zrejmé, že tieto podmienky síce môže, ale nemusí spĺňať. Rôznorodosť foriem bývania, od loftov až po apartmány, je obohatením trhu.

 

Mnohé z nich sa vyvíjali dlhé roky v Európe či v Amerike. Staromládeneckým bytom z histórie, ktorý na Slovensko prichádza z Anglicka, je napríklad štúdio. V základe ide o malý byt s kuchynským kútom či bez neho. Zväčša ho tvorí jeden priestor - miestnosť. Ak sa rozhodnete ísť bývať do ateliéru, môžete očakávať byt na vyšších poschodiach s presklenými stenami.

 

Ak je tento pojem používaný správne, nečakajte, že vás v ňom ráno zobudia priame slnečné lúče. Ateliéry sú vo svojej podstate jednoizbové byty alebo garsónky. Žili v nich umelci. Tí nepotrebovali slnko, ale rozptýlené svetlo zo severu. Termín sa často používa ako marketingový nástroj pre odbyt väčších garsóniek orientovaných na sever. Slovo apartmán pochádza z americkej angličtiny a označuje byt.

 

Súčasná ponuka apartmánov môže znamenať niečo iné, ako byt definovaný v normách. Apartmány na náš realitný trh developeri ponúkli skôr ako možnosť bývania pre potreby firiem, pričom aj v apartmáne sa zo zákona možno prihlásiť na trvalý pobyt. Rozdiel môže byť v prevedení, nesplnení noriem (napríklad v svetlotechnike). Prídavkom je zavedenie služieb, ktoré bývanie približujú k hotelu.

 

Ďalší problém pri označení môže byť legislatívny, napríklad pokus spraviť z nebytových priestorov obytné. Bývať sa v nich dá, často aj nadštandardne, no problém môže byť v udelení trvalého pobytu. V našej realitnej kancelárii makléri poznajú odpovede aj na tieto otázky.  

František Bakovka 


Späť na výpis

TP [purtat@gmail.com] 05.10.2012 12:10

Reagovať na príspevok

Dobry den,
zaujima ma, podla akeho zakona si mozem v apartmane prihlasit trvaly pobyt? Ako viem, tak v apartmane sa neda prihlasit trvaly pobyt.
Posielam zaujimavy link k tejto teme:http://www.reality.sk/clanok/novinky/nebytovy-priestor-a-byvanie

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg