freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Predávate byt či dom? Daň vždy neplatíte

17.07.2011 Počet zobrazení: 5566


Rozhoduje doba vlastníctva. A je rozdiel, či ide o kúpenú, darovanú alebo zdedenú nehnuteľnosť .

 
Bratislava - Milan len pred rokom výhodne kúpil byt  a už ho chce predať. Katarína zase zdedila dom  po otcovi, ale nechce v ňom bývať. Patrikovi pre zmenu darovali starí rodičia pozemky, ale nechce na nich hospodáriť. Všetci traja uvažujú o predaji. Bolo by to pre nich z hľadiska dane výhodné? Či musia alebo nemusia zaplatiť daň z príjmu, závisí od druhu nehnuteľnosti, času vlastníctva, spôsobu jej nadobudnutia a či bola zahrnutá v obchodnom majetku. Pravidlá od tohto roku sprísnila posledná novela zákona o dani z príjmov.
 
Kúpená nehnuteľnosť 
 
Najzávažnejšou zmenou je, že od januára padla jedna z dvoch podmienok, ktorá oslobodzovala príjem z predaja  kúpeného bytu  aj domu  s najviac dvoma bytmi  vrátane súvisiacich pozemkov od zdanenia. Už nebude dôležité, či ste mali ako predávajúci v byte bezprostredne pred predajom  trvalý pobyt najmenej dva roky. Podstatná bude už len druhá a zároveň jediná podmienka - aspoň päťročné vlastníctvo bytu  alebo rodinného domu . Tieto nové pravidlá platia však len pre tých, čo sa stali ich vlastníkmi po 1. januári 2011. Pri zdaňovaní sa potom vychádza zo zmluvnej ceny. Pre Milana i ďalších, ktorí nadobudli dom  či byt  do 31. decembra 2010, naďalej platia "staré" podmienky. To znamená, že ich príjem z predaja  nebudú zdaňovať, ak mali v byte  prihlásený trvalý pobyt najmenej dva roky pred predajom , alebo ho vlastnili aspoň päť rokov. Pri dileme, kedy som sa stal vlastníkom, je rozhodujúci vklad do katastra. "Po povolení vkladu vlastníckeho práva sa stane nadobúdateľ vlastníkom a bude zapísaný v deň povolenia, alebo na druhý deň na list vlastníctva," spresňuje notár Peter Danczi. Pri predaja garáže, pozemku či inej nehnuteľnosti neurčenej na bývanie podmienka trvalého pobytu vôbec nezaváži. Príjem z ich predaja je oslobodený od dane - bez rozdielu, či ste sa stali ich majiteľmi do konca roka 2010 alebo až v roku 2011 - len ak ich vlastníte najmenej 5 rokov.
 
Zdedená nehnuteľnosť 
 
Dedičstvo sa nadobúda smrťou a vydaním dedičského rozhodnutia sa podľa Dancziho potvrdí, kto nadobudol aký majetok v čase smrti. Stali ste sa majiteľom nehnuteľnosti  po blízkom príbuznom? Ak by ste sa ju rozhodli predať, nie vždy musíte tento príjem uvádzať v daňovom priznaní. Naďalej platí, že príjem je oslobodený od dane vtedy, ak ste dedili v priamom rade (z otca na syna) a nehnuteľnosť  bola vo vlastníctve zomrelého najmenej päť rokov. Čo v prípade, ak ju poručiteľ vlastnil kratšie? "Pri posudzovaní nevyhnutnej dĺžky vlastníctva sa spočítajú lehoty vlastnenia poručiteľa a dediča," potvrdzuje daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková. Ak by napríklad Katkin otec vlastnil dom  len štyri roky, Katka by daň neplatila, ak by ho chcela predať už po roku, ako sa stala jeho majiteľkou. Iná vec je, ak predávate byt  či dom , ktoré ste zdedili (v priamom rade) do 31. decembra 2010 a mali ste tu ako predávajúci trvalý pobyt najmenej dva roky bezprostredne pred predajom. Už splnením tejto podmienky bude príjem oslobodený od dane. "Aký čas uplynul od nadobudnutia takejto nehnuteľnosti  poručiteľom do momentu predaja , nie je v danom prípade na účely oslobodenia príjmu od dane rozhodujúce," uvádza sa v komentári k zákonu o dani z príjmov. Môže sa stať, že zdedíte majetok po vzdialenom príbuznom - ujkovi, tetke či bratrancovi. Pri dedení v nepriamom rade bude príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený až po piatich rokoch od jej nadobudnutia. Pri predaji  zdedenej nehnuteľnosti , na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie, sa pri zdaňovaní zohľadňuje tzv. reprodukčná obstarávacia cena, zistená v čase jej nadobudnutia, ktorú určuje znalec.
 
Darovaná nehnuteľnosti 
 
Pri predaji  darovaných pozemkov musí Patrik zistiť, či by tieto v čase darovania boli alebo neboli oslobodené od dane, ak by ich starí rodičia predávali. Podľa toho sa určuje, aká výška kúpnej ceny sa môže zahrnúť do výdavkov a ovplyvní tak základ dane. Podmienkou je opäť minimálne 5-ročná doba vlastníctva. Ak by príjem z predaja oslobodený bol, tak do výdavkov by si mohol Patrik dať tzv. reprodukčnú cenu. Teda cenu, ktorú by starí rodičia zaplatili za pozemky v čase, keď ich darovali vnukovi. Túto hodnotu treba preukázať. "Za najpreukaznejší spôsob sa považuje hodnota nehnuteľnosti  stanovená podľa znaleckého posudku ku dňu darovania," vysvetľuje daňová poradkyňa. Naopak, ak by príjem v čase darovania nebol oslobodený od dane, potom by sa vychádzalo z ceny, za ktorú starí rodičia obstarali majetok.
 
Daňové priznanie
 
Na odpočítateľnú položku v tomto roku vďaka novele zabudnite. "Ak občan-nepodnikateľ dosiahne v roku 2011 iba príjem z predaja  alebo z prenájmu nehnuteľnosti , nemá nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane," konštatuje Beata Uhrinová z Daňového riaditeľstva SR. Ide o takzvané pasívne príjmy, ktoré pochádzajú z vlastníctva majetku, a nie z výkonu nejakej činnosti. A nezdaniteľnú časť 3 559,30 eura na daňovníka možno po novom uplatniť iba z aktívne vykonávanej práce. Teda iba zo závislej činnosti alebo z príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti. Rovnako to platí aj o odpočítateľnej položke na manželku. Príjem z predaja nehnuteľnosti  nezaradenej do obchodného majetku, ktorý nie je oslobodený od dane, sa v "béčkovom" daňovom priznaní zaraďuje medzi ostatné príjmy podľa paragrafu 8. "Zároveň môžete uplatniť aj výdavky, ale pri predaji iba skutočné, nie paušálne výdavky," upozorňuje Bednáriková. Ak sú výdavky vyššie ako príjem, na tento rozdiel sa neprihliada a základ dane môže byť nulový. "Stratu z predaja nehnuteľnosti nie je možné vykázať," dodáva Uhrinová. Andrea Medžová
 
Kedy je príjem z predaja nehnuteľnosti  oslobodený od dane
 
Predaj 

Nadobudnutie do 31. 12. 2010
 
- ak ste mali v byte  alebo dome  trvalý pobyt najmenej 2 roky bezprostredne pred    
  prenájom , alebo
- byt  či dom  ste vlastnili najmenej 5 rokov
- garáž, pozemok , chatu, les (kde sa nedá zapísať trvalý pobyt) vlastníte aspoň 5 rokov
 
Nadobudnutie po 1. 1. 2011
 
- ak ste byt  alebo dom  vlastnili najmenej 5 rokov
- podmienka 2-ročného trvalého pobytu bola zrušená
- garáž, pozemok , chatu vlastníte aspoň 5 rokov
 
Dedenie
 
- dedíte v priamom rade
- poručiteľ je priamy predok alebo potomok
- uplynulo aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia poručiteľom
- ak je doba vlastníctva poručiteľa kratšia, započítava sa doba vlastníctva dediča
- ak ste mali zdedenú nehnuteľnosť do 31. 12. 2010 a trvalý pobyt v nej najmenej 2 roky, na
  5-ročné vlastníctvo sa neprihliada
 
Darovanie
 
- posudzuje sa, či darovaná nehnuteľnosť  bola v čase darovania oslobodená od dane, ak  
  by ju darca predával, alebo nie
- ak darca daruje nehnuteľnosť  nadobudnutú do konca r. 2010, vlastní ju aspoň 5 rokov
  alebo mal v nej trvalý pobyt 2 roky, pri predaji v čase darovania by bol príjem z
  predaja oslobodený od dane 
- ak darca daruje nehnuteľnosť , ktorú nevlastnil aspoň 5 rokov a nemal v nej ani trvalý  
  pobyt 2 roky, pri predaji v čase darovania by príjem z predaja nebol oslobodený.
- pri darovaní nehnuteľnosti  nadobudnutej po 1. 1. 2011 sa posudzuje už iba jej 5-ročné
  vlastníctvo pre oslobodenie od dane
 
"Pri posudzovaní nevyhnutnej dĺžky vlastníctva sa spočítajú lehoty vlastnenia poručiteľa a dediča.
Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa
Andrea Medžová ; Zaradenie: PORADCA

 


Späť na výpis

Daniela Krajčovičová 25.01.2012 15:09

Reagovať na príspevok

v apríli 2010 som predala 4 izbový starší cca 40r. byt bolo donho treba investovať a kedže som inv.dôch. v júni som si kúpila 2 izbový byt a dala som si ho zrekonštrovať. V starom byte som bývala 30 rokov. Mám platiť daň? Ako mám vyplniť danové priznanie na nový byt, ked tam viem len že má 44,53 m2 na na účtovníčku nemám. Som vydatá s manželom nežijem dôchodk poberám 190 euro. dakujem

Daniela Krajčovičová [daniela.krajco@gmail.com] 25.01.2012 15:10

Reagovať na príspevok

v apríli 2010 som predala 4 izbový starší cca 40r. byt bolo donho treba investovať a kedže som inv.dôch. v júni som si kúpila 2 izbový byt a dala som si ho zrekonštrovať. V starom byte som bývala 30 rokov. Mám platiť daň? Ako mám vyplniť danové priznanie na nový byt, ked tam viem len že má 44,53 m2 na na účtovníčku nemám. Som vydatá s manželom nežijem dôchodk poberám 190 euro. dakujem

Gabriela Dindova [office@euro-mont.sk] 24.02.2012 12:11

Reagovať na príspevok

Pravnicka osoba vlastni byt 2 roky moze jej majitel tento byt darovat cudzincovi?

klucarova Maria [klucarova@pobox.sk] 14.02.2013 16:05

Reagovať na príspevok

v r.2011 mi otec daroval pozemok, ktorý vlastnil 60 rokov.Bola to úzka parcela o šírke 6m a dĺžke 120m. Tento rok ( 2013 ) som sa s vlastníkmi ďalších parciel, ktoré boli tiež úzke spojila a zámenou vznikli pozemky, ktoré sa teraz dajú predajom lepšie zhodnotiť. Chcem sa spýtať či aj v tomto prípade, keď vznikla nová parcela zámenou dá sa pri predaji uplatniť reprodukčná obstarávacia cena pôvodnej parcely a pri predaji novej parcely sa môže od kúpnej ceny odrátať a daň oplatiť iba z rozdielu ?

Anna Reháková 19.10.2013 19:24

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, prosím poradiť. V krátkosti uvediem. Kúpili sme pre syna RD veľmi lacno lebo majiteľke hrozila exekúcia. Syn ale nedostal hypotéku, má pracovnú zmluvu na dobu určitú. My si nemôžeme dovoliť platiť spotrebný úver, ktorý sme si v rýchlosti zobrali na kupujúci dom, s tým že syna to prefinancuje. Teraz ho musíme predať , vychádza nám tam ziska 20000. Prosím Vás o odpoveď, akú daň musíme zaplatiť v roku 2014 a čo si môžeme odpočítať od výsledku dane. Veľmi pekne Vám ďakujem. Prosím odpovedať na uvedený mail. Ďakujem.

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg