freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Poskytovanie úverov na bývanie prejde zmenami

10.03.2011 Počet zobrazení: 1187


 

Vláda odobrila plány ministerstva financií, posúdi ich aj pracovná skupina

 

Poskytovanie úverov na nehnuteľnosti a systém financovania podpory bývania na Slovensku by sa mali zmeniť. Ministri sa na tom dohodli na svojom dnešnom rokovaní. Navrhované zmeny bude posudzovať aj pracovná skupina, ktorú má zriadiť rezort financií najneskôr do 15. marca 2011.

Ministerstvo financií vo svojom materiáli navrhuje napríklad obmedziť príjmy stavebných sporiteľní z poplatkov sporiteľov a prehodnotiť poskytovanie štátnej prémie pri financovaní bývania prostredníctvom medziúverov. Zrušiť by sa tiež mal poplatok za predčasné splatenie hypotekárneho úveru pri zmene fixácie. Možnosť splatiť hypotekárny úver iným by mala zvýšiť konkurenciu na trhu a znížiť úrokové sadzby.

Vytvorenie pracovnej skupiny iniciovali v pripomienkovom konaní Slovenská banková asociácia (SBA) a Národná banka Slovenska (NBS). "Vzhľadom na to, že ide o zmeny, ktoré významne zasiahnu do podnikania bánk, NBS privíta vytvorenie pracovných skupín, ktoré budú tvorené všetkými zainteresovanými stranami a ktoré sa budú zaoberať otvorenými otázkami v oblasti financovania bývania a zároveň aj možnými návrhmi na zmeny," uvádza centrálna banka.

Minister žiada lacnejšie hypotéky

Hypotekárne úvery, ktoré banky poskytujú na Slovensku, patria medzi najdrahšie v celej eurozóne. "Potreba znižovania úrokov je jasná," povedal na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády SR šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Ako uviedol, v prípade klasických hypotekárnych úverov sa v priemere úroková sadzba na Slovensku nachádza na úrovni 5,7 %, pričom priemer v eurozóne je 3,8 %. "Samozrejme, že banky argumentujú tým, že sa to nedá porovnávať," konštatoval. Tie totiž tvrdia, že medzi jednotlivými krajinami existuje rozdielna miera rizika.

"Je potrebné hľadať nástroje na znižovanie cien hypotekárnych úverov," pripomenul Mikloš s tým, že priestor na takéto kroky vidí. Konkrétne opatrenia má priniesť pracovná skupina, ktorú má rezort financií zriadiť do 15. marca. Túto úlohu mu dnes zadali vládni ministri.

Vytvorenie pracovnej skupiny iniciovali v pripomienkovom konaní Slovenská banková asociácia (SBA) a Národná banka Slovenska (NBS). "Vzhľadom na to, že ide o zmeny, ktoré významne zasiahnu do podnikania bánk, NBS privíta vytvorenie pracovných skupín, ktoré budú tvorené všetkými zainteresovanými stranami a ktoré sa budú zaoberať otvorenými otázkami v oblasti financovania bývania a zároveň aj možnými návrhmi na zmeny," uviedla centrálna banka.

Maximálny vek na bonifikáciu k hypotekárnemu úveru sa možno zvýši

Maximálny vek, dokedy štát poskytuje k hypotekárnemu úveru bonifikáciu pre mladých ľudí, by sa mohol zvýšiť. Za posunutie dnes 35-ročnej hranice nahor bojuje aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

"Argumenty, ktoré na vláde zazneli, boli v tom, že tak, ako sa nám posúva priemerný vek prvorodičiek, priemerný vek ľudí, ktorí uzatvárajú manželstvo, tak by bolo možno dobré, keby sme analyzovali možnosti posunutia aj bonifikácie do vyšších vekových skupín," podotkol šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Kam by sa mohla súčasná hranica dostať však povedať nevedel, všetko bude totiž závisieť od peňazí. "Ak sa rozhodneme, že chceme posilniť tento inštitút, tak môžme ísť aj výraznejším zvýšením tohto veku, ale samozrejme nad nejakú hranicu 40 rokov to už zrejme zmysel nemá," uzavrel.


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg