freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Poplatky pri úveroch končia, rodina ušetrí ročne až 60 eur

24.02.2013 Počet zobrazení: 1931


Život na dlh, ktorý praktizuje väčšina Slovákov, bude pre ľudí lacnejší. Banky totiž pri úveroch od júna už nebudú môcť účtovať poplatok za vedenie úverového účtu, ktorý sa pohybuje spravidla okolo dvoch až troch eur mesačne. Ak má rodina bývanie zabezpečené cez hypotéku a popri tom čerpá aj spotrebný úver, za správu dvoch úverových účtov platí mesačne okolo piatich eur a ročne spolu 60 eur. Tieto peniaze banky už účtovať nebudú. Zmenu schválila včera vláda v zákone o bankách s tým, že ide o európsky trend.

 

V Nemecku už banky poplatok za úverový účet nemôžu pýtať po tom, čo súd označil poplatok za protiprávny. V susednom Česku sa proti bankám za poplatok spisujú tisícky žalôb. Na Slovensku precedentné rozhodnutie súdu, na základe ktorého by ľudia mohli poplatky pýtať späť, doteraz nepadlo. Verdikt vlády znamená, že poplatky za vedenie úverových účtov už nebudú súčasťou splátok úverov. Splátky by tak ľuďom mali po 10. júni klesnúť.

 

Banky čelili kritike, že úverový účet ľudia nepotrebujú a údaje z neho sú dôležité skôr pre finančný dom. "Tento zákaz sa nevzťahuje na tie druhy úverov, pri ktorých je vedenie úverového účtu zmysluplné pre obidve zmluvné strany. Ide napríklad o platobný účet, bežný účet umožňujúci povolené prečerpanie či kreditné karty," dodal hovorca ministra financií Radko Kuruc.

 

Ministerstvo financií pripravilo novelu zákona o bankách, ktorou zakazuje žiadať poplatky za vedenie úverových účtov bankám, stavebným sporiteľniam a veriteľom poskytujúcim spotrebiteľské úvery. Zmena bude platiť, ak ju schváli parlament. Vlani už zákaz poplatkov navrhovala v parlamente opozícia, ale poslanci za Smer zmenu nepodporili. Rezort financií vtedy tvrdil, že problém skúma ministerstvo spravodlivosti. Samotné banky nie sú nadšené zrušením výnosných poplatkov.

 

"Sme presvedčení, že poplatok za úverový účet zohľadňuje náklady bánk, ktoré majú s jeho vedením. Princíp, podľa ktorého podnikatelia prenášajú svoje náklady do cien výrobkov a služieb, je neodmysliteľnou súčasťou trhového hospodárstva," povedala Monika Klobušická, hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie. Pri existujúcich klientov s pevne stanovenou úrokovou sadzbou nebudú môcť banky zrušené poplatky premietnuť do zvýšenia úrokovej sadzby. "Banky nebudú chcieť niesť celú stratu zo zrušených poplatkov na svojich pleciach a tak môže prísť k zdražovaniu iných poplatkov či zavádzaniu nových.

 

V globále tak ľudia nebudú platiť menej," myslí si Vladimír Dohnal, riaditeľ spoločnosti Symsite Research. Z oslovených bánk sa k možnému zvyšovaniu cien vyjadrila len ČSOB banka, ktorá premietnutie zrušených poplatkov do zvyšovania úrokov či zdražovania poplatkov rázne odmietla. "Novú legislatívu budeme, samozrejme, rešpektovať a podľa nej sa zariadime, no banka bude musieť hľadať finančné rezervy. Môže to mať za následok napríklad zníženie schopnosti zabezpečiť voľné zdroje pre financovanie podnikateľov a občanov, čo môže znamenať ešte pomalší rast ekonomiky," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny. V stredu vládou schválená novela zákona o bankách prináša aj ďalšie zmeny.

 

"Klienti bánk budú mať tiež možnosť bez poplatku predčasne splatiť hypotekárny úver s variabilnou úrokovou sadzbou, ak počas predchádzajúceho roka nedošlo k zmene tejto sadzby," povedal Kuruc. Dnes totiž, ak by banka počas celého obdobia splácania nemenila variabilnú úrokovú sadzbu, jej klienti by v prípade zvýšenia príjmu nemali možnosť bez sankcií skôr finančnému domu vrátiť požičané peniaze. Posledná zmena sa týka samospráv, ktoré budú musieť mať povinne svoje účty vedené v štátnej pokladnici a nie v súkromných bankách. Svoje peniaze tak do rúk štátu budú musieť zveriť aj Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Žilinský a Prešovský kraj.

 

Tieto samosprávy totiž dobrovoľne nechceli previesť svoje účty do štátnej pokladnice. Vláda s opozíciou sa momentálne predháňajú v nápadoch na znižovanie bankových poplatkov či úrokov. Ešte pravicová vláda Ivety Radičovej presadila možnosť predčasného splácania hypotekárnych úverov bez zaplatenia sankčného poplatku. Ľudia tak získali možnosť pri zmene fixácie úrokovej sadzby bez sankcie vyplatiť existujúcu hypotéku novou s nižším úrokom. Neskôr boli rovnaké pravidlá zavedené aj pre viac využívané úvery na bývanie.

 

Tieto zmeny ľuďom ušetrili nemalé peniaze. Napríklad pri úvere stotisíc eur splatnom o dvadsať rokov s ročným úrokom päť percent je mesačná splátka klienta 664 eur. Ak by sa na ten istý úver podarilo v konkurenčnej banke získať štvorpercentný úrok, mesačná splátka by klesla na 609 eur. Za dvadsať rokov splácania by tak získaním nižšieho štvorpercentného úroku klient ušetril až 18 200 eur.

 

autor: Pravda


Späť na výpis

Pani Weat Beatrice 14.12.2018 15:38

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, pán pani,

Som pani Weat Beatrice, zákonný úverový veriteľ, dávam pôžičku veľmi vážnym ľuďom, ktorí potrebujú finančné pôžičky na podporu. Potrebujete úver, aby ste mohli svoje účty vymazať? Ak potrebujete pomoc urýchlene pripísať kredit? Máte nejaké finančné ťažkosti? Ste finančne stlačený? Potrebujete vianočnú pôžičku, potrebujete osobné a podnikateľské pôžičky na rôzne účely? Ste finančne nedostatočný a potrebujete kapitál (peniaze) na nasledujúce účely: investície, obracanie faktúr, nadobúdanie nových nehnuteľností. Kontaktujte nás priamo prostredníctvom weatbeatriceloanfirm000@gmail.com primeranej ponuky nezabezpečených úverov s nízkou úrokovou sadzbou vo výške 3% z maximálnej hodnoty záruk a poistenia.

dlžník INFORMÁCIE:

(1) Názov: ===
(2) Adresa: ===
(3) Pohlavie a vek: =====
(4) Zamestnanie: ==
(5) Krajina: ===
(6) Miesto: ===
(7) Stav: ===

kreditné informácie
(1) požadovaná suma: ====
(2) Trvanie úveru: ===
(3) Mesačný príjem: ===
(4) Mobile Sticky: ==
(5) na získanie kreditu: ===

Kontaktujte nás priamo: weatbeatriceloanfirm000@gmail.com

S pozdravom,
Vianočná ponuka úveru platí teraz?
Pani Weat Beatrice

Susan Benson 02.03.2019 06:28

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, dámy a páni, Ste naliehavo potrebný podnikový úver, osobný úver alebo hypotekárny úver? Ak áno, odporučím kontaktovať Sunshine Financial Group prostredníctvom tejto e-mailovej adresy (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), aby ste získali úver

Sunshine Financial Group je komplexná spoločnosť poskytujúca finančné služby, ktorá vám pomôže zlepšiť dlhodobý finančný úspech. Naše prispôsobené programy sú navrhnuté tak, aby pomáhali pestovať, chrániť a šetriť vaše bohatstvo poskytovaním personalizovaných služieb a odborných znalostí.

Ak sa vám zdá, že je tak ťažké získať vlastné pôžičky od miestnych bánk alebo iných finančných inštitúcií, nemusíte sa starať viac, pretože sme pomohli mnohým jednotlivcom a organizáciám, ktoré čelili finančným ťažkostiam na celom svete. Keď žiadate so SFGI, žiadate s dôveryhodnou spoločnosťou, ktorá sa stará o vaše finančné potreby. Budete sa postarať o celý proces.

KĽÚČOVÉ VÝHODY;

- Použiť kedykoľvek a kdekoľvek.
- Prijímať hotovosť za menej ako 24 hodín
- požičať od 1000 EUR do 30 miliónov EUR
- Žiadne skryté poplatky.
- nízka úroková sadzba vo výške 3%
- Získate možnosť výberu dátumu splácania, a to týždenne, mesačne alebo ročne po dobu trvania 1-30 rokov.
- Ponúkame tak zabezpečené, ako aj nezabezpečené úvery

Ak potrebujete naliehavú pôžičku do 24 hodín, prosíme, napíšte na e-mail nižšie pre viac informácií

E-mail: (sunshine_fginc@outlook.com)
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447903159998

S pozdravom
Susan Benson

WINNIE DAYO [awinn49@yahoo.com] 06.04.2020 15:34

Reagovať na príspevok

Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

MAY KIRK [makrik0023@hotmail.com] 06.04.2020 15:46

Reagovať na príspevok

Vďaka Dr ADELEKE pre podanie môj manžel sa mi! Som veľmi rád, že som nikdy neverím, že budem s mojím manželom znova. Môj priateľ mi povedal o Dr ADELEKE, takže som sa rozhodol skúsiť to a funguje to pred 48 hodín môj manžel mi volal a bol prosí ma odpustiť mu to bolo ako sen ku mne. Kontaktujte ho na Call/WhatsApp + 27740386124 alebo E-mail: aoba5019@gmail.com a ďakujem mi neskôr.

joshua benjamin [marylimpard@gmail.com] 19.01.2024 10:55

Reagovať na príspevok

Hľadali ste možnosti financovania kúpy nového domu, výstavby, úveru na nehnuteľnosť, refinancovania, konsolidácie dlhu, osobného alebo obchodného účelu? Vitajte v budúcnosti! S nami je financovanie jednoduché. Kontaktujte nás, pretože ponúkame naše finančné služby za nízku a dostupnú úrokovú sadzbu 3% na dlhodobú a krátkodobú pôžičku, so 100% garanciou úveru, záujemca by nás mal kontaktovať ohľadom ďalších postupov získavania úveru prostredníctvom: Josbuajonesloans@financier.com

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg