freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Podmienky na poskytovanie štátnych úverov na bývanie sa budú meniť

14.06.2012 Počet zobrazení: 1606


Podmienky na poskytovanie štátnych úverov na bývanie sa budú meniť
 
Ľubomír Bajaník, moderátor RTVS: "Podmienky na poskytovanie štátnych úverov na bývanie sa budú meniť. Štát chce viac podporiť sociálne nájomné bývanie. Do hry má vstúpiť aj súkromný sektor."
 
Silvia Ďurišová, redaktorka RTVS: "Podmienky na získanie štátneho úveru by mali byť pre rodiny do 35 rokov po novom jednoduchšie, splátky by mali byť vyššie a prekročili by hranicu viac ako 250 eur mesačne."
 
František Palko, št. tajomník Min. dopravy, výstavby a reg. rozvoja: "Doteraz podľa zákona možno žiadať u tých rodín, ktoré dosahujú príjem maximálne do trojnásobku životného minima, nový návrh zákona hovorí o tom, že by to bolo do štvornásobku životného minima."
Silvia Ďurišová, redaktorka RTVS: "Výhodnejšie podmienky by mali byť pre odchovancov detských domovov a pre rodiny, ktoré žijú so zdravotne postihnutým človek. Tí by mohli získať úver až do 100 % obstarávacích zákonov. Na novelu zákona reaguje aj samospráva. Starostom a primátorom sa nepozdáva, že by úver z fondu mohli získať aj právnické osoby, teda firmy."
 
Milan Muška, výkonný podpredseda ZMOS: "Štátny fond rozvoja bývania je vlastne sociálny inštitút, ktorý neslúži ako podpora pre firmy, ktoré majú developerský charakter."
 
Silvia Ďurišová, redaktorka RTVS: "Skutočnosťou zostáva, že záujem ľudí o tento typ úverov z roka na rok klesá. V roku 2011 bola táto podpora poskytnutá približne 450 žiadateľom. Pred 5 rokmi to bolo 10-násobne viac. Podľa bánk je to preto, že u nich môžu získať úver jednoduchšie."
 
Telefonuje:
Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCreditBank: "Banka zjednodušila postupy pri žiadosti o úver."
Michal Kopecký, Tlačové oddelenie VÚB banky: "Až 40 % hypoték tvoria zvýhodnené hypotéky pre ľudí vo veku do 35 rokov."
Silvia Ďurišová, redaktorka RTVS: "Podľa ministerstva financií by po novom mali mať fyzické osoby možnosť čerpať hypotekárny úver už len v bankách. V rámci pripomienkového konania navrhuje, aby fond pôžičky pre bežných ľudí neposkytoval."
Milan Muška, výkonný podpredseda ZMOS: "Radšej by som bol, keby sa uvažovalo o znížení alebo o sprísnení podmienok pre výstavbu bytov pre fyzické osoby, teda klasických rodinných domov."
 
Silvia Ďurišová, redaktorka RTVS: "Most by uvítal keby sa zmiernili možnosti splácania a odpredania bytov po uplynutí určitého času, napríklad po 20 – 30 rokoch, keď bude potrebné do týchto bytov znova investovať. Silvia Ďurišová, Rozhlas a televízia Slovenska."
 

  [STV JednotkaSilvia Ďurišová; Zaradenie: z domova] 


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg