freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Otázky a odpovede O hmotnej núdzi

02.09.2011 Počet zobrazení: 1957


Čo je hmotná núdza a sociálna pomoc?
 
Hmotná núdza je stav, keď príjem človeka nedosahuje sumy životného minima. Sociálna pomoc je poskytovanie základného sociálneho poradenstva pri riešení hmotnej núdze. Základné sociálne poradenstvo je činnosť zameraná na zistenie rozsahu a charakteru hmotnej núdze, na zistenie príčin jej vzniku, na poskytnutie informácií o možnosti jej riešenia a na usmernenie človeka pri voľbe a uplatňovaní sociálnej pomoci
.
Čo sa považuje za majetok?
 
Majetok sú hnuteľné veci, nehnuteľné veci, majetkové práva a iné majetkové hodnoty. Majetkom však nie sú osobné dopravné prostriedky používané na osobnú prepravu oprávnenej osoby a spoločne posudzovaných osôb. Od oprávnenej a spoločne posudzovanej osoby nemožno požadovať predaj alebo prenájom nehnuteľnosti, ktorú užívajú na trvalé bývanie, poľnohospodárskej pôdy a lesnej pôdy, ktorú užívajú pre svoju potrebu, hnuteľnej veci, ktorá tvorí nevyhnutné vybavenie domácnosti alebo ktorá bola nadobudnutá z prostriedkov získaných poskytnutím jednorazovej dávky podľa tohto zákona alebo peňažného príspevku na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, veci, ktorej predaj alebo prenájom by boli v rozpore s dobrými mravmi.
 
Čo bude tvoriť dávku v hmotnej núdzi?
 
Dávku v hmotnej núdzi by mala tvoriť základná, solidárna a motivačná dávka. Základná dávka je určená na zabezpečenie základných životných podmienok oprávnenej osoby a každej spoločne posudzovanej osoby. Oprávnenej osobe patrí základná dávka vo výške 20 percent sumy životného minima. Táto sa zvyšuje o 20 percent sumy životného minima na ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu. Solidárna dávka je určená na zabezpečenie základných životných potrieb oprávnenej osoby a každej spoločne posudzovanej plnoletej osoby. Základná dávka sa zvyšuje o solidárnu, ak si ľudia nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem z dôvodov určených v zákone. Solidárna dávka je vo výške 40 percent sumy životného minima.
Kto je považovaný za osobu v hmotnej núdzi?
Človek, ktorý si podal žiadosť o dávku a má na ňu nárok. Ide o osobu, ktorá vzhľadom na svoj vek, zdravotný stav alebo z iných vážnych dôvodov sama vlastným pričinením si nemôže alebo nevie zabezpečiť príjem.
 
Čo sú základné životné podmienky a základné životné potreby?
 
Základné životné podmienky sú nevyhnutná strava a ošatenie. Základné životné potreby sú strava, ošatenie, nevyhnutná základná osobná hygiena a nevyhnutné výdavky na domácnosť.
 
Ako si uplatniť nárok na dávku?
 
Písomnou žiadosťou alebo podaním žiadosti elektronicky, ktorá musí byť podpísaná elektronickým podpisom. Žiadosť obsahuje: meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, rodinný stav, adresu miesta trvalého pobytu alebo miesta prechodného pobytu žiadateľa o dávku v hmotnej núdzi a spoločne posudzovanej osoby; adresu na doručovanie písomností a adresu na poukazovanie dávky v hmotnej núdzi.
 
Kto môže požiadať o príspevok na bývanie?
 
Nájomca bytu, rodinného domu alebo nájomca bytu v rodinnom dome; vlastník bytu, rodinného domu alebo vlastník bytu v rodinnom dome; nájomca obytnej miestnosti, alebo podnájomník bytu, ak užíva na bývanie celý byt. Oprávnená osoba je podľa navrhovaného zákona aj osoba, ktorá je oprávnená užívať celý byt, celý rodinný dom alebo celý byt v rodinnom dome na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu a znáša náklady spojené s užívaním tohto bytu alebo domu.
 
Ako oň žiadať?
 
Písomne, pričom žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, ak je pridelené, a adresu trvalého alebo prechodného pobytu oprávnenej osoby a ďalších s ňou spoločne posudzovaných osôb na území Slovenska, adresu, kde sa nachádza byt, rodinný dom alebo obytná miestnosť, ktoré oprávnená osoba a s ňou spoločne posudzované osoby užívajú na bývanie a na ktoré si oprávnená osoba uplatňuje nárok na príspevok. 
Pravda

Späť na výpis

patricia szaboova [szaboova429@azet.sk] 14.02.2012 09:59

Reagovať na príspevok

Dobry den.mam 28 rkov som rozvedena a mam dva deti 10rocneho a 3 rocneho,zijeme v rodinom dome u druha rodicov,kde mam prechodny pobyt ,chcem s aopytat končimi materska dovolenka a chcem poziadat o hmotnu nudzu,len neviem este ci by som mala na nieco nark ak zijem sdruhom,je zamestnany ale ma tiez svoje vydavky a nespostaci mi na uzitie mojich dvoch synov,na starsieho mi prispieva exmanzel 33 eur,prosim o pomoc dakujem .

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg