freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Otázky a odpovede Ako prerozdeliť pozemky

09.07.2013 Počet zobrazení: 6848


Ako spoluvlastník som zdedil pozemok (parcela je vedená ako orná pôda a je v priamom susedstve zastavanej časti obce). Od už postavených rodinných domov nás delí len cesta, domy sú len z jednej strany cesty, na druhej je spomenutý pozemok. Ako spolumajitelia máme skoro všetci záujem na tomto pozemku stavať rekreačné chatky.

 

Proti sú však štyria vlastníci, ktorí vlastnia na tomto pozemku len minimálne podiely. Svoj súhlas podmieňujú tým, že im ostatní odpredáme zo svojich podielov časti, ktoré by im pri prípadnom súhlase na zmenu tejto pôdy k danému účelu umožnilo tiež stavať. Väčšinoví spoluvlastníci sú však proti. Je vôbec reálne takéto preklopenie ornej pôdy na výstavbu chát? Od starostu obce máme informáciu, že tento pozemok bol plánovaný na výstavbu rodinných domov.

 

Ak by k tejto zmene došlo, je možné tento pozemok prerozdeliť na jednotlivých terajších spoluvlastníkov s tým, že zostávajúca časť by ostala spoločná pre ľudí, ktorí nesúhlasili?

 

JEDEN ZO SPOLUVLASTNÍKOV

 

Neuvádzate, či sa pozemok nachádza v intraviláne, alebo v extraviláne obce. Pokiaľ je pozemok v intraviláne, je ho možné deliť na menšie medzi spoluvlastníkov. Pri ornej pôde v extraviláne platí zásada, že nieje možné vytvárať pozemky menšie ako 2 000 m2. Na posúdenie, či je možné na pozemku stavať, je rozhodujúca územnoplánovacia informácia, ktorá stanovuje, či ide o stavebný pozemok.

 

Pokiaľ ide o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, tam platí toto: Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná. Každý zo spoluvlastníkov je povinný vydať ostatným na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali, ak nemala už dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní písomnú formu. Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci.

 

Ak nieje rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov. Z dôvodov hodných osobitného zreteľa súd nezruší a nevyporiada spoluvlastníctvo prikázaním veci za náhradu alebo predajom veci a rozdelením výťažku.

 

Pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva rozdelením veci môže súd zriadiť vecné bremeno k novovzniknutej nehnuteľnosti v prospech vlastníka inej novovzniknutej nehnuteľnosti. Zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva nemôže byť na ujmu osobám, ktorým patria práva viaznuce na nehnuteľnosti.

 

Delenie pozemku súdom

 

Vlastním pozemok podielom 2/4. Jeden spoluvlastník podielom 1/4 s vyporiadaním súhlasí, ale druhý podielom 1/4 zomrel v Amerike a jeho dedičia sú tiež v zahraničí. Dedičské konanie nebolo. Ako môžem pozemok najskôr rozdeliť? PATRIK Na reálne rozdelenie je potrebný geometrický plán, ktorý tvorí súčasť dohody spoluvlastníkov o zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva.

 

Ak sa reálne delí pozemok rozhodnutím súdu, lebo sa spoluvlastníci nedohodli, musí sa geometrický plán, na základe ktorého dochádza k vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva, stať súčasťou rozsudku. Pri delení poľnohospodárskych či lesných pozemkov, ktoré sa nachádzajú mimo zastavaného územia obce, treba mať na zreteli toto: rozdelením nemôže vzniknúť poľnohospodársky pozemok menší ako 2 000 m2 ani lesný pozemok menší ako 5 000 m2.

 

Pozemky v spoločnom dvore

 

Akým spôsobom možno riešiť vyporiadanie spoluvlastníctva k pozemkom v spoločnom dvore? Spoluvlastnícky podiel je rozdelený na 1/2 = 4 vlastníci, 5/6 -1 vlastník a traja k podielu 1/6,1/4 = 1 vlastník a 1/4 = 1 vlastník. Takmer všetci sú ochotní sa dohodnúť na vyporiadaní podielov okrem troch vlastníkov v najmenšom pomere. Ako postupovať, ak s nami odmietajú komunikovať a nie je možná dohoda? SPOLUVLASTNÍCKA

 

Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nieje rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom.

 

Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov. Z dôvodov hodných osobitného zreteľa súd nezruší a nevyporiada spoluvlastníctvo prikázaním veci za náhradu alebo predajom veci a rozdelením výťažku. Pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva rozdelením veci môže súd zriadiť vecné bremeno k novovzniknutej nehnuteľnosti v prospech vlastníka inej novovzniknutej nehnuteľnosti. Zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva nemôže byť na ujmu osobám, ktorým patria práva viaznuce na nehnuteľnosti.

 

Možno vymedziť spoluvlastnícky podiel?

 

Spolu z manželkou sme kúpili tri parcely s celkovou výmerou vyše 1200 m2. Na jednej z nich máme 1/6 nového spoluvlastníka. Tento nám však odmieta predať svoj podiel a tým nám bráni začať stavebné konanie na náš plánovaný dom. Je možné nejakým spôsobom vymedziť jeho spoluvlastnícky podiel a zakresliť ho ďo katastrálnej mapy? Miesto v rámci danej parcely mám a viem mu ho vyčleniť na hranici aj s prístupovou cestou. Spoluvlastník to však tvrdohlavo odmieta. Ako postupovať? Je nejaká mimosúdna cesta? MARCEL

 

Ak sa spoluvlastníci nechcú a nedohodnú na vyporiadaní spoluvlastníckych podielov, je možné to riešiť len v súlade s § 142 Občianskeho zákonníka a obrátiť sa na súd. Súd prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov. Z dôvodov hodných osobitného zreteľa súd nezruší a nevyporiada spoluvlastníctvo prikázaním veci za náhradu alebo predajom veci a rozdelením výťažku.

 

Ako predať pozemok?

 

Dve sestry vlastnia ornú pôdu, každá 1/2. Ústne sa dohodli, že jedna bude užívať pozemok v 1/2 hneď pri ceste, teda vrchnú časť pozemku, a druhá spodnú časť pozemku. Tá, ktorá užíva spodnú časť pozemku, by chcela svoju polovicu pozemku predať, no tá, ktorá užíva hornú polovicu to zásadne odmieta. No k tejto spodnej časti pozemku nie je cesta. Ako má postupovať tá sestra, ktorá chce pozemok predať, časť alebo polovicu? Môže pozemok predať, aj keď sestra s tým nesúhlasí?

 

Ak by sa nechcela písomne vyjadriť k predaju - keď má predkupné právo, ako pokračovať? Môže potom byť pozemok predaný a rozdelený, ak by ona nechcela odkúpiť sestrinu polovicu? A môže byť pozemok rozdelený na pravú a ľavú stranu od cesty a nie pozdĺžne, keď to je len ústna dohoda? lubos

 

Pokiaľ ide o predaj polovice pozemku, odporúčame najskôr predmetný pozemok rozdeliť na dve samostatné parcely (geometrickým plánom) a vyporiadať spoluvlastníctvo. V opačnom prípade by kupujúci kúpil iba spoluvlastnícky podiel a problém s delením pozemku by si musel riešiť sám (s čím kupujúci zrejme nebude súhlasiť).

 

V prípade, že druhá spoluvlastníčka nebude reagovať na uplatnenie predkupného práva, má sa za to, že uplynutím lehoty svoje predkupné právo neuplatňuje. Ak dohoda spoluvlastníkov nie je možná, v súlade s ustanoveniami Občianskeho zákonníka máte možnosť obrátiť sa na súd s návrhom na zrušenie a vyporiadanie.

 

ZDROJ: ADVOKÁTSKA KANCELÁRIA LEGALITY. S. R. O.


Späť na výpis

Marcinčinová Zdenka [marcincinova@atlas.sk] 15.01.2014 18:50

Reagovať na príspevok

Dobrý večer, ako možno napadnúť neplatnosť geometrického plánu rozdelenia pozemku, keď jediný jej vlastník nezadal objednávku na jej rozdelenie a geodét konal s osobou, ktorá nemala absolútne žiaden vzťah k tomu pozemku. Aj všetky podpisy s tým súvisiace museli byť sfalšované. Ako napadnúť platnosť tohoto geometrického plánu a v akej lehote? Lebo v žalobe o určenie vlastníckeho práva sa tým súd odmietol zaoberať. ďakujem

Ján Užba 09.10.2014 08:14

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako dlho trvá, kým súd rozhodne vo veci rozdelenia pozemku podľa spoluvlastníckych podielov.

Pani Weat Beatrice 14.12.2018 15:36

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, pán pani,

Som pani Weat Beatrice, zákonný úverový veriteľ, dávam pôžičku veľmi vážnym ľuďom, ktorí potrebujú finančné pôžičky na podporu. Potrebujete úver, aby ste mohli svoje účty vymazať? Ak potrebujete pomoc urýchlene pripísať kredit? Máte nejaké finančné ťažkosti? Ste finančne stlačený? Potrebujete vianočnú pôžičku, potrebujete osobné a podnikateľské pôžičky na rôzne účely? Ste finančne nedostatočný a potrebujete kapitál (peniaze) na nasledujúce účely: investície, obracanie faktúr, nadobúdanie nových nehnuteľností. Kontaktujte nás priamo prostredníctvom weatbeatriceloanfirm000@gmail.com primeranej ponuky nezabezpečených úverov s nízkou úrokovou sadzbou vo výške 3% z maximálnej hodnoty záruk a poistenia.

dlžník INFORMÁCIE:

(1) Názov: ===
(2) Adresa: ===
(3) Pohlavie a vek: =====
(4) Zamestnanie: ==
(5) Krajina: ===
(6) Miesto: ===
(7) Stav: ===

kreditné informácie
(1) požadovaná suma: ====
(2) Trvanie úveru: ===
(3) Mesačný príjem: ===
(4) Mobile Sticky: ==
(5) na získanie kreditu: ===

Kontaktujte nás priamo: weatbeatriceloanfirm000@gmail.com

S pozdravom,
Vianočná ponuka úveru platí teraz?
Pani Weat Beatrice

Susan Benson 02.03.2019 06:27

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, dámy a páni, Ste naliehavo potrebný podnikový úver, osobný úver alebo hypotekárny úver? Ak áno, odporučím kontaktovať Sunshine Financial Group prostredníctvom tejto e-mailovej adresy (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), aby ste získali úver

Sunshine Financial Group je komplexná spoločnosť poskytujúca finančné služby, ktorá vám pomôže zlepšiť dlhodobý finančný úspech. Naše prispôsobené programy sú navrhnuté tak, aby pomáhali pestovať, chrániť a šetriť vaše bohatstvo poskytovaním personalizovaných služieb a odborných znalostí.

Ak sa vám zdá, že je tak ťažké získať vlastné pôžičky od miestnych bánk alebo iných finančných inštitúcií, nemusíte sa starať viac, pretože sme pomohli mnohým jednotlivcom a organizáciám, ktoré čelili finančným ťažkostiam na celom svete. Keď žiadate so SFGI, žiadate s dôveryhodnou spoločnosťou, ktorá sa stará o vaše finančné potreby. Budete sa postarať o celý proces.

KĽÚČOVÉ VÝHODY;

- Použiť kedykoľvek a kdekoľvek.
- Prijímať hotovosť za menej ako 24 hodín
- požičať od 1000 EUR do 30 miliónov EUR
- Žiadne skryté poplatky.
- nízka úroková sadzba vo výške 3%
- Získate možnosť výberu dátumu splácania, a to týždenne, mesačne alebo ročne po dobu trvania 1-30 rokov.
- Ponúkame tak zabezpečené, ako aj nezabezpečené úvery

Ak potrebujete naliehavú pôžičku do 24 hodín, prosíme, napíšte na e-mail nižšie pre viac informácií

E-mail: (sunshine_fginc@outlook.com)
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447903159998

S pozdravom
Susan Benson

Susan Benson 02.03.2019 06:27

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, dámy a páni, Ste naliehavo potrebný podnikový úver, osobný úver alebo hypotekárny úver? Ak áno, odporučím kontaktovať Sunshine Financial Group prostredníctvom tejto e-mailovej adresy (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), aby ste získali úver

Sunshine Financial Group je komplexná spoločnosť poskytujúca finančné služby, ktorá vám pomôže zlepšiť dlhodobý finančný úspech. Naše prispôsobené programy sú navrhnuté tak, aby pomáhali pestovať, chrániť a šetriť vaše bohatstvo poskytovaním personalizovaných služieb a odborných znalostí.

Ak sa vám zdá, že je tak ťažké získať vlastné pôžičky od miestnych bánk alebo iných finančných inštitúcií, nemusíte sa starať viac, pretože sme pomohli mnohým jednotlivcom a organizáciám, ktoré čelili finančným ťažkostiam na celom svete. Keď žiadate so SFGI, žiadate s dôveryhodnou spoločnosťou, ktorá sa stará o vaše finančné potreby. Budete sa postarať o celý proces.

KĽÚČOVÉ VÝHODY;

- Použiť kedykoľvek a kdekoľvek.
- Prijímať hotovosť za menej ako 24 hodín
- požičať od 1000 EUR do 30 miliónov EUR
- Žiadne skryté poplatky.
- nízka úroková sadzba vo výške 3%
- Získate možnosť výberu dátumu splácania, a to týždenne, mesačne alebo ročne po dobu trvania 1-30 rokov.
- Ponúkame tak zabezpečené, ako aj nezabezpečené úvery

Ak potrebujete naliehavú pôžičku do 24 hodín, prosíme, napíšte na e-mail nižšie pre viac informácií

E-mail: (sunshine_fginc@outlook.com)
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447903159998

S pozdravom
Susan Benson

WINNIE DAYO [awinn49@yahoo.com] 06.04.2020 15:32

Reagovať na príspevok

Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

WINNIE DAYO [awinn49@yahoo.com] 06.04.2020 15:33

Reagovať na príspevok

Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

MAY KIRK [makrik0023@hotmail.com] 06.04.2020 15:47

Reagovať na príspevok

Vďaka Dr ADELEKE pre podanie môj manžel sa mi! Som veľmi rád, že som nikdy neverím, že budem s mojím manželom znova. Môj priateľ mi povedal o Dr ADELEKE, takže som sa rozhodol skúsiť to a funguje to pred 48 hodín môj manžel mi volal a bol prosí ma odpustiť mu to bolo ako sen ku mne. Kontaktujte ho na Call/WhatsApp + 27740386124 alebo E-mail: aoba5019@gmail.com a ďakujem mi neskôr.

steve salvatore [stevesalvatore132@gmail.com] 27.04.2020 14:41

Reagovať na príspevok

Máte podnik, ktorý potrebuje financovanie alebo potrebuje peniaze z osobných dôvodov, ako napríklad; Konsolidácia dlhov, školné, nákup nehnuteľnosti ako auto, domov, získanie lekárskej starostlivosti atď.? Ponúkame pôžičky (od 50 000 EUR do 20 000 000 EUR) všetkým spoločnostiam a jednotlivcom za dostupnú mieru 3%. Požadovaná výška úveru. Naše služby sú autentické a dobre zdokumentované na právne účely. kontaktujte nás ešte dnes, ak potrebujete pôžičku Email: stevesalvatore132@gmail.com

Marek Peikert [marekpeik57@gmail.com] 06.10.2020 22:45

Reagovať na príspevok

Poskytujeme krátkodobé a dlhodobé pôžičky bez zabezpečenia nehnuteľnosťou. Poskytujeme konsolidáciu nevýhodných úverov bez zabezpečenia nehnuteľností. Platíme za exekúcie spojené s nehnuteľnosťami. Nezáväzne a bezplatne pripravíme návrh na riešenie vašej finančnej situácie. Musíte si požičať menší alebo väčší obnos peňazí, zaplatiť exekúciu, zvýšiť hypotéku, kontaktujte nás. Poskytujeme pôžičky aj ľuďom po platobnej neschopnosti marekpeik57@gmail.com

loan Offer [sumitihomelend@gmail.com] 13.02.2024 10:13

Reagovať na príspevok

Do you need a loan? we offer all types of loans, and our offer is fast, safe and very reliable. profit from 2000 euros to 5 million. contact us now to get a loan at a good rate2%. Kindly contact us for more information on how to get started: no matter your location sumitihomelend@gmail.com (WhatsApp) number +918131851434 Mr. Damian Sumiti

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg