freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Od budúceho týždňa budú môcť Kubánci kupovať a predávať nehnuteľnosti

08.11.2011 Počet zobrazení: 997


Po legalizácii obchodovania s autami Kuba zlegalizovala aj nákup a predaj nehnuteľností.
 
Kubánci tak prvýkrát od revolúcie v roku 1959 budú môcť slobodne kupovať a predávať domy a byty. Oznámili to včera kubánske médiá.
 
Zákon vstupuje do platnosti 10. novembra a týka sa iba kubánskych občanov a cudzincov s trvalým pobytom na ostrove. Podľa denníka Komunistickej strany Gramma budú podrobnosti k novému zákonu zverejnené vo vládnom vestníku.
 
Podľa pozorovateľov je táto reforma najdôležitejšou v rámci série reformných krokov, ktoré zaviedol prezident Raúl Castro. Práve neexistujúci trh s realitami spôsobil, že mnohí Kubánci sa tlačia v malých bytoch. Bežným javom je, že v jednom byte žijú tri až štyri generácie jednej rodiny a rovnako aj rozvedené páry musia žiť roky pod jednou strechou.
 
Po revolúcii v roku 1959, keď Fidel Castro zakázal predaj nehnuteľností, Kubánci mohli prísť k domu alebo bytu iba získaním nehnuteľnosti od rodičov. Výsledkom bol rozkvitajúci čierny trh a komplikované barterové obchody. Nový zákon zákaz ruší, no stále umožní Kubáncom vlastniť maximálne dva domy - jeden ako hlavnú nehnuteľnosť a druhý ako víkendový dom.
 
Raúl Castro, ktorý v roku 2008 oficiálne prevzal moc od svojho brata Fidela, dal viackrát najavo, že doterajší systém postavený na sovietskom modeli nefunguje, naďalej však trvá na tom, že Kuba ostane socialistickým štátom. Informoval o tom server BBC.
 

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg