freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

O tom, aké sú realitné rozdiely medzi západom a východom

31.10.2011 Počet zobrazení: 1121


V mojom prvom blogu porovnám informácie ohľadom predávaných (inzerovaných) nehnuteľnosti v Bratislavskom, Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji. Sú to veľmi zaujímavé údaje a mnoho prezradia o slovenskom realitnom trhu.

 

Tí, ktorí pracujú v realitnom biznise vedia, že takmer jedna tretina všetkých predávaných nehnuteľnosti na Slovensku  sa nachádza v Bratislavskom kraji. Ak by som chcel vyjadriť hodnotu nehnuteľnosti v eurách, tak by to bol ešte väčší nepomer v prospech Bratislavy.
Je to určitý obraz toho, aké sú rozdiely medzi Bratislavou a východným Slovenskom. Aj ostatné kraje sú na tom veľmi podobne ako košický. Aspoň čo sa týka počtu inzerovaných ponúk.
Predaj vs. prenájom
Čo myslíte, aké percento z celkového počtu inzerovaných nehnuteľnosti je na predaj  a aké na prenájom ? Tu sú výsledné čísla:
Bratislavský kraj: 25 % z celkového počtu je na prenájom.
Košický kraj: 9 % z celkového počtu je na prenájom.
Prešovský kraj: 8 % z celkového počtu je na prenájom.
V týchto číslach sú zahrnuté všetky typy nehnuteľnosti od bytov až po výrobné haly.
Mesto vs. okolie (celý kraj)
Ďalšie porovnanie je založené na počte inzerovaných nehnuteľností priamo v meste (Bratislava, Košice, Prešov). V prešovskom kraji som ešte vyšpecifikoval aj mesto  Poprad. No a aké je percento z celového počtu inzerovaných nehnuteľnosti je v mestách a aké v okolí vrátane menších miest v danom kraji?
Tu sú konkretné výsledky:
V Bratislave je až 75 % inzerovaných nehnuteľností z celého kraja. Zvyšok sa nachádza v okolí Malaciek, Pezinka a Senca. V Košiciach  je to trochu menej, približne 67 % nehnuteľností. Do týchto percent neboli zahrnuté Košice – okolie ako katastrálne územie. V opačnom prípade by bolo číslo podobné ako pri Bratislave.
Ak by sme brali do úvahy iba samotný Prešov, tak by to bolo 32 % z celkového počtu inzerovaných nehnuteľnosti v kraji. Pri Poprade je to veľmi podobné, kde číslo sa blíži k 28 %.
Tu je práve vidieť, že Prešov nie je tak dominantný vo svojom kraji ako Bratislave a Košice. Určite je to tým, že kraj je svojou rozlohou zo všetkých najväčší, s viac ako desiatkou menších okresných miest. Dobieha ho o tretinu menší Poprad, ktorý má výhodnejšiu polohu a cestovný ruch.
Bratislavský vs. Košický a Prešovský kraj
Čo myslíte, aké je percentuálny pomer z celového počtu inzerovaných nehnuteľnosti  v Bratislavskom kraji oproti košickému a prešovskému? Ak berieme Bratislavský kraj ako 100 %, tak košický dosahuje cca. 38 % a prešovský 23 % z počtu inzerovaných nehnuteľností Bratislavského kraja.
Čo dodať
Pri posudzovaní týchto údajov je potrebné rátať s určitou odchylkou. Je to spôsobené  duplicitou inzerovaných ponúk viacerými realitnými kanceláriami. V súčasnosti ju totiž nie je možné odstrániť. Táto odchylka je v neprospech Bratislavského kraja vzhľadom k tomu, že je tam najväčší počet realitných kancelárií na počet zverejnených ponúk.
Pre celkový obraz som uskutočnil rýchle porovnanie aj ostatných krajov a vychádza to podobne ako pri košickom. Medzi 35 – 32 % v pomere k bratislavskému.
Informácie som čerpal z najväčších realitných portálov na Slovensku a sú len informatívne. Aby náhodou nedošlo k omylu, že sú to presné štatistické údaje a ak by ich niekto chcel použiť inak.
Rastislav Štalmach, blog-etrend

 


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg