freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Nový úrok budete od apríla vedieť vopred

10.03.2011 Počet zobrazení: 1277


 

Na rozhodnutie, či zmeniť banku, ak nie sú spokojní s hypotékou, by mali mať ľudia viac času.

 

Vario hypotéka od ČSOB, mHypotéka od mBank, Hypotéka TB od Tatra banky či Hypoúver Invest od UniCredit Bank. Hoci majú tieto úvery v názve slovo hypotéka, v skutočnosti ide o úvery na bývanie. Žiadateľ potrebuje financovať kúpu či výstavbu nehnuteľnosti banka mu ponúkne úver a keďže sú podmienky získania, úrokové sadzby aj podmienky predčasného splatenia pri oboch podobné, veľmi nerozlišuje, aký druh úveru bude vlastne čerpať.

 

Zmeny v hypotékach

 

Od apríla na tom bude záležať o niečo viac. Schválená novela zákona o bankách totiž stanovila pre banky, ktoré poskytujú klasické hypotekárne úvery, nové povinnosti. Zrejme najväčšou výhodou pre ľudí bude povinnosť banky zverejňovať novú výšku úrokovej sadzby pri obnove fixácie dva mesiace vopred. "Vytvorí to podstatne väčší priestor, aby vôbec začali o predčasnom splatení uvažovať," myslí si Maroš Ovčarik, analytik trhu s bankovými produktmi. V súčasnosti väčšina bánk oznamuje výšku novej sadzby klientom mesiac a menej pred koncom fixácie. To veľa ľudí od vyplácania odradí. Nové podmienky však nezačnú platiť hneď. Budú sa týkať až nových hypotekárnych zmlúv poskytnutých po 1. apríli 2011. Ak má banka napríklad ročnú viazanosť úrokovej sadzby, prvýkrát začne novým klientom oznamovať výšku nového úroku s dvojmesačným predstihom vo februári 2012. Takisto si treba uvedomiť, že táto povinnosť sa vzťahuje iba na hypotekárne úvery. Pri úveroch na bývanie, ktorých je momentálne na trhu viac ako hypoték, to banka nebude povinná robiť. Ľudia, ktorí budú mať uzatvorenú zmluvu o klasickom hypoúvere, tak budú vo výhode - na rozhodnutie a zmenu banky budú mať dosť času. Nič to ale nemení na tom, že táto transakcia nemusí byť výhodná vždy. "Vyplatenie sa oplatí, pokiaľ je celková zaplatená suma na novom úvere nižšia oproti pôvodnej sume, ktorú musí ešte človek zaplatiť pôvodnej banke a to aj po započítaní dodatočných nákladov, napríklad poplatkov za vybavenie schválenia nového úveru, za znalecký posudok či kolky do katastra," upozorňuje Ovčarik. Napríklad pri hypotéke na 45 000 eur na 20 rokov pri rozdiele úrokovej sadzby 0,5 percenta by bol rozdiel v zaplatenej sume viac ako 2400 eur, takže vyplatenie sa určite oplatí Pokiaľ by bol rozdiel v úrokovej sadzbe len 0,1 percenta, úspora na mesačných splátkach by nepostačovala na vykrytie dodatočných nákladov spojených s vybavením nového úveru, takže úver sa neoplatí vyplácať.

 

Zakázané poplatky

 

Zmien má byť od apríla viac. Novela zákona tiež hypotekárnym bankám zakázala, aby pri predčasnom splatení hypotéky v čase obnovy úrokovej sadzby pýtali od ľudí poplatky, úroky či iné náklady. To však banky vo väčšine prípadov, až na výnimky, ani pri hypotékach, ani pri úveroch na bývanie nerobia. Po novom tiež bude možné splatiť jednu hypotéku druhou, to sa doteraz nedalo. Ako uviedla Zuzana Bruteničová z ministerstva financií, toto opatrenie má za cieľ zvýšiť konkurenciu medzi bankami a znížiť úrokové sadzby pri  hypotekárnych úveroch.


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg