freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Novela stavebného zákona vraj problém s chátrajúcimi nehnuteľnosťami nevyrieši

13.11.2011 Počet zobrazení: 1486


Obce a mestá majú zviazané ruky a tak niektoré naďalej špatia chátrajúce drevenice, rozpadávajúce sa domy, zbúraniská. Problém je s majiteľmi, ktorí ich nechcú odstrániť. Niektoré pritom ohrozujú bezpečnosť, dokonca zdravie ľudí. Nový stavebný zákon vraj samosprávam v ich trápení nepomôže.
 
TURZOVKA, PODVYSOKÁ, KYSUCKÉ NOVÉ MESTO. V Turzovke majú tiež problém so stavbami, ktoré zostali napospas. Evidujú ich asi štrnásť. Ide najmä o domy, hospodárske budovy, pivnice či garáže, ktoré sú roztrúsene vo všetkých mestských častiach. "Ich vlastníctvo je buď dedičsky nevysporiadané (pokonávky sa z rôznych dôvodov nekonali alebo sú stále v procese vybavovania), ďalším dôvodom je, že reálni vlastníci sú mimo územia mesta či republiky a nie je im možné doručiť výzvu stavebného úradu. Niektorí vlastníci sú insolventní či dokonca odkázaní na sociálnu pomoc, ďalšie nehnuteľnosti sú napríklad v procese predaja a podobne.
 
Stavebný úrad koná v rámci možností zákona. Ide o výzvy na zabezpečenie stavby, vykonanie nevyhnutných stavebných úprav alebo asanáciu," informuje zástupca primátora Turzovky Kamil Kobolka. Mnohé, ako vraví, sa vracajú nedoručené, prípadne majitelia v danej veci nekonajú. Jediným riešením je potom začať správne konanie vo veci uloženia pokuty alebo v mimoriadnom prípade odstrániť stavbu na vlastné náklady a tieto potom vymáhať od majiteľov. "To však môže byť zdĺhavý a finančne i právne náročný proces. Väčšinou teda ostáva len pri písomných výzvach a nekonečnej korešpondencii o zisťovaní právneho stavu, či uháňaní eventuálnych majiteľov," vraví.
Novela zákona im vraj nepomôže
 
Podľa Kobolku im novela stavebného zákona nepomôže, skôr spraví z obcí "stavebného policajta" vybaveného síce kompetenciami a zodpovednosťou, no celkom bez peňazí. "Opäť dôjde zo strany štátu k zbaveniu sa zodpovednosti. Obce si môžu búrať čierne stavby – ale za vlastné a na vlastnú právnu a majetkovú zodpovednosť," vysvetľuje.
V Podvysokej, časti Pri ihrisku, už niekoľko rokov straší miestnych obyvateľov ruina domu. Najmä tých žijúcich v blízkosti.
 
Nemôžu sa dohodnúť s majiteľmi
 
"Všade je plno buriny, semienka vietor odnáša do našich záhrad. Z domu sa šíri plieseň, množia sa hlodavce, obávame sa nákazy," sťažujú sa už dlhý čas všetci, čo žijú v blízkosti chátrajúceho domu. Starosta obce Milan Matlák hovorí, že manželia dom opustili po rodinnom incidente bez predchádzajúcej dohody. Išlo o peknú novostavbu, v ktorej zostala aj časť zariadenia. V rozpadávajúcich sa ruinách možno rozoznať chladničku či pračku, v "obnaženej" špajze vidieť množstvo zaváranín.
 
Stavba chátra už vyše desať rokov, najviac jej k súčasnému stavu dopomohli predchádzajúce tuhé zimy, intenzívne dažde. Nápory snehu rovná strecha neuniesla a podľahla im. Manželia sa nevedia dohodnúť a obec má zviazané ruky. Keďže za dom platia daň, má popisné číslo i majiteľa, nemôže ho len tak zbúrať, aj keď je to nevyhnutné.
 
"Budeme sa snažiť vec nejako riešiť, no bez dohody s majiteľmi to nie je možné," sťažuje sa starosta. V minulosti vraj boli záujemcovia o kúpu, no zostalo len pri záujme, z druhej strany chýbala ochota. Dnes je z domu ruina zarastená burinou. Starosta hovorí, že na likvidáciu a odvoz bude potrebná nemalá čiastka peňazí. Zatiaľ nevedia tento problém nijako vyriešiť, a tak je dom naďalej strašiakom pre susedov i všetkých, čo tadiaľto prechádzajú.
 
Starostí im robí rozostavaná mestská plaváreň
Primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel informuje, že nemajú veľa takých nehnuteľností, ktoré by vyslovene boli schátralé a špatili mesto. Na "hlavnej" – Belanského ulici sa nachádzajú dva domy v súkromnom vlastníctve, ktoré nie sú opravené a sú v zlom stave. "Je to však dôsledok neustále prebiehajúcich súdnych sporov o vlastníctvo medzi rodinnými príslušníkmi," informuje.
 
Vo vlastníctve mesta je však budova už roky rozostavanej mestskej plavárne (25-30 rokov) na Nábrežnej ulici, ktorá pôsobí neesteticky a rušivo. "Mesto nemá na jej dostavbu, či prestavbu finančné prostriedky. Usiluje sa nájsť preto vhodného spoluinvestora. V poslednom čase sa ukazuje aj táto možnosť málo reálna, lebo rozostavaná stavba sa nachádza v pásme v blízkosti pravého brehu rieky Kysuca. Toto územie je momentálne zablokované pre ďalšiu zástavbu z dôvodu plánovanej Vážskej vodnej cesty," dodáva.
Iveta Hažíková


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg