freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Notára v dedičskom konaní pridelí súd

14.06.2011 Počet zobrazení: 3624


Príbuzní občas "zabudnú" na majetok, dlhy či nemanželské deti.
Dedičské konanie môže trvať mesiace, ale aj roky. Závisí to od náročnosti konania, počtu pozostalých, ale aj od šikovnosti notára, ktorý ich dedičstvo prerokúva, či od toho, ako s ním potenciálni dedičia spolupracujú. Ťažšie je to napríklad vtedy, ak žijú v zahraničí.
 
Aký je postup
 
Notára prerokovaním dedičstva po zomrelom (nazýva sa poručiteľ) poveruje súd. "Notára si nemožno vybrať," hovorí advokát David Štefanka. Netreba nikam chodiť ani úmrtie príbuzného nikomu oznamovať, len čakať. "Oznámenie o úmrtí vykoná matrika, ktorá to oznámi príslušnému súdu a zároveň súdu doručí úmrtný list," vysvetlil advokát. Notár, už v pozícii súdneho komisára - sudcu, robí všetky opatrenia až do skončenia veci.
 
Predvolanie
 
Notár po tom, čo dostane spis zo súdu, vykoná predbežné šetrenie. Napríklad zistí, či u nejakého notára, alebo v Notárskom centrálnom registri neexistuje závet. Takisto predvolá osobu vyznačenú v úmrtnom liste ako obstarávatela pohrebu. Je to väčšinou blízka osoba, ktorá poznala poručiteľa, pozná potenciálny okruh dedičov, prípadne majetkové pomery. Z týchto informácií notár vychádza. Môže ísť na istotu alebo sa môže obrátiť napríklad na všetky banky. Od momentu, keď má potrebné doklady z polície, bánk, zo stavebných sporiteľní, z katastra, daňového úradu, zo Sociálnej poisťovne či Strediska cenných papierov, predvoláva na dedičské konanie.
 
Rodinné tajomstvá
 
Aj v prípade manželov sa občas stane, že jeden o druhom nevedia úplne všetko. Občas sa zabudne na nejaké cenné papiere či pozemky, alebo sa objaví nesplatená pôžička v nejakej splátkovej spoločnosti. Občas sa "zabudne" aj na nemanželské deti, príbuzní ich nespomenú, pretože sa nechcú deliť.
 
Ako sa určí cena
 
Problém občas nastáva aj pri určovaní všeobecnej ceny majetku, teda hodnoty dedičstva (väčšinou nehnuteľnosť ) v čase smrti poručiteľa, ktorá je predmetom dedičstva. "Za všeobecnú cenu majetku sa považuje suma zhodne tvrdená účastníkmi - ktorú si určujú sami," hovorí Štefanka. Samozrejme, hodnota má byť aktuálna v čase a mieste. Teda, ak sa dedičia zhodne dohodnú, notár už nenamieta výšku ceny dedičstva, a tak sa už nevyžaduje znalecký posudok, čím sa, samozrejme, šetria peniaze. Ak sa však dedičia nedohodnú, potom notár určí sumu buď na základe relevantného prieskumu, potvrdenia o cene od realitnej kancelárie , alebo znalca, prípadne nariadi vyhotoviť znalecký posudok.
 
DEDENIE ZO ZÁKONA
 
Podľa zákona sa dedí vtedy, ak poručiteľ nezanechal závet.
 
- I. dedičská skupina
 
Patria sem deti a manžel/manželka, dedia rovnakým dielom. Postupuje sa tak, že najprv sa usporiada bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Manžel/ka dostane polovicu majetku a až zvyšná polovica, ktorá patrila manželke/manželovi, sa delí medzi manžela/ku a deti.
 
- II. dedičská skupina
 
Ak poručiteľ nemal deti, dedí manžel/ka, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej počas 1 roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Manžel/ka dedí najmenej polovicu dedičstva. O druhú polovicu sa delia ostatní dedičia patriaci do tejto skupiny, a to rovnakým dielom.
 
- III. dedičská skupina
 
Ak nededí manžel/ka ani žiadny z rodičov, dedia v 3. skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a druh/družka.
 
- IV. dedičská skupina
 
Ak žiadny dedič nededí v 3. skupine, v 4. skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiadny z nich, dedia rovnakým dielom ich deti. Väčšinou ide o strýkov a tety.
 
ZDROJ - Občiansky zákonník
 
AKÉ MÁTE MOŽNOSTI
 
- Vklady v banke 
Pozor - Ak nie ste spolumajiteľom účtu, k peniazom sa pred skončením dedičského konania nedostanete.
 
- Životné poistenie 
Pozor - Ak ste napísaný ako dedič v zmluve o životnom poistení, mali by ste sa o peniaze zaujímať sám
- Dôchodkové úspory
 
Pozor - Dôchodkové úspory po smrti nemusí dostať váš príbuzný. Do zmluvy môžete ako dediča napísať, koho chcete.
 
- Účet v sporiteľni
 
Pozor - Peniaze na účte stavebná sporiteľňa zablokuje, dostanú ich až právoplatní dedičia. Sporiť možno ďalej.
 
- Hypotéka, úver 
Pozor - Či je úver veľký, alebo malý, vo väčšine bánk ho treba splácať aj počas dedičského konania.
 
- Stavebný úver
 
Pozor - Ak ručíte za úver v stavebnej sporiteľni a dlžník zomrie, banka vyzve na splácanie úveru vás.


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg