freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Nezabudnite, štát nezabúda! - dane

20.03.2011 Počet zobrazení: 1736


 Dana Strculová, moderátorka: "Pomaly, ale isto nám o chvíľu zaklope na dvere posledný marcový deň. Preto je práve v týchto dňoch namieste začať si lámať hlavu a ničiť kalkulačku nad daňovým priznaním. Ako ho urobiť správne nám prišiel do štúdia prezradiť daňový poradca a zhovárať sa s ním bude kolega Janko Mečiar. Vítam vás, dobrý deň."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " Dobrý deň, toto je inžinier Peter Hennel, daňový poradca a budeme si spolu s ním lámať hlavu nad daňovým priznaním. Danka už naznačila, že 31. marec, to asi vedia všetci, to je ten základný termín, ktorý treba dodržať."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Áno. Základný termín na podanie daňového priznanie pre prakticky všetky fyzické a právnické osoby je 31. marec 2011."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " To sa týka aj zamestnancov pod tými fyzickými osobami."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Zamestnanci nepodávajú daňové priznania pokiaľ samozrejme nemali iné druhy príjmov alebo príjmy od viacerých zamestnávateľov, čiže ich sa v podstate ten termín na podanie ako taký netýka, jedine v prípade, že by teda museli podať daňové priznanie."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " Jasné. Danka mi pošepkala do ucha takú špekulatívnu otázku."

 

Dana Strculová, moderátorka: " Že či sa dá vôbec podať aj neskôr to daňové priznanie, pretože ja napríklad som sa do neho tiež ešte nepustila a neviem, mohla by som mať z toho vôbec nejaké problémy keby som to nestihla, alebo ako môžem postupovať v tomto prípade?"

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Daňové priznanie je možné podať aj neskôr, ale v prípade, že podáte daňovému úradu oznámenie, že budete podávať daňové priznanie neskôr. To znamená, že nie je potrebné žiadať daňový úrad o povolenie, stačí mu oznámiť, že budete podávať v náhradnej lehote, tá lehota ja zákonom určená na 30. jún 2011 a v prípade, ak by ste mali príjmy zo zahraničia, tak až do 30. septembra 2011."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " Čiže nedá sa oznámiť na daňový úrad, že podám o 3 roky daňové priznanie?"

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Dá sa, ale samozrejme potom by tam už hrozila sankcia."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " Potom už spoza mreží pravdepodobne. Dobre, aby sme nehovorili len tak vo všeobecnej rovine, my sme si pripravili jeden príklad ako by také bežné daňové priznanie bežného zamestnaného človeka malo vyzerať. Pozrime si prvú tabuľku, ktorú sme si pripravili. Vytvorili sme si takú modelovú rodinu, otec, manželka na materskej dovolenke a dve deti. Čiže toto je prvá časť, ktorú musí človek riešiť keď sa pustí do daňového priznania. Čo to je?"

 

Tabuľka:

Príjem zo závislej činnosti – potvrdenie zamestnávateľa o príjmoch a zrazených preddavkoch

1. úhrn zúčtovaných a vyplatených príjmov                                           10 790,22 €

2. poistné (zákonné poistenie)                                                                    999,18 €

3. čiastkový základ dane príjmov zo závislej činnosti                            9 791,04 €

4. zrazený preddavok na daň                                                                       735,23 €

5. nezdaniteľná časť                                                                                  4 025,70 €

6. daňový bonus

 dcéra Marianna – 3 roky                                                                              240,12 €

syn Richard – narodený v 07/2010                                                             120,06 €

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Áno, tak toto je v podstate potvrdenie zamestnávateľa o príjmoch zo závislej činnosti, tam v podstate hore je to napísané. Na takomto potvrdení zamestnávateľ zistí aký mal úhrn zúčtovaných a vyplatených príjmov, to je v podstate ten prvý riadok, aké mu bolo odrátané a zaplatené poistné na zákonné poistenie."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " To je sociálna, zdravotná poisťovňa."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Sociálna, zdravotná poisťovňa, áno a po odrátaní tohto zákonného poistenia v podstate zistí aký má čiastkový základ dane na výpočet dane zo závislej činnosti. Zamestnávateľ mu pravidelne pri vyplácaní mzdy zráža preddavok na daň, čiže v tomto jeho potvrdení zistí, že celkovo za rok mu bol zrazený preddavok, v tomto prípade 735,23 €, no a v tomto potvrdení má aj uvedené, že či mu bola v rámci vypočítavania dane odpočítavaná nezdaniteľná časť na daňovníka, to je tých 4025,70 € a či mu bol uplatnený daňový bonus na jeho dve deti, samozrejme pokiaľ predložil potrebné doklady zamestnávateľovi."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: "Čiže ten daňový bonus je na dieťa 240 € a nejaké drobné ročne, v prípade syna, ktorý sa narodil len minulý rok je to polovica z toho."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Áno, lebo daňový bonus sa uplatňuje alikvótne za každý mesiac kedy teda bolo dieťa na svete."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " No tak poďme na ďalšiu časť tej našej tabuľky, tuto človek vlastne zistí čo zarobil, čo všetko mu strhli, ale tu sme si vytvorili ešte jednu takú situáciu, že popri zamestnaní, alebo popri tej práci človek má ešte príjem z prenájmu bytu."

 

Tabuľka:

Príjem z prenájmu

1. celkový dosiahnutý brutto príjem                           3 600 € (po 300 € mesačne x 12)

2. oslobodenie príjmov                                                   925,95 €

3. zdaniteľný príjem                                                      2 674,05 €

4. uplatnený daňový výdavok                                      1 069,62 € (40 % z príjmu)

5. čiastkový základ dane príjmov z prenájmu         1 604,43 €

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Áno. Takže v tomto prípade príjem z prenájmu bytu keďže to prenajímal za 300 € mesačne, tak dosiahol celkový brutto príjem 3600 €. Zákon o dani z príjmov umožňuje v prípade príjmov z prenájmu oslobodiť určitú časť príjmov, je to vlastne 5-násobok platného životného minima, čo pre rok 2010 predstavuje sumu 925,95 €, čiže túto čiastku si on ako keby odpočíta od celkového príjmu, ktorú vôbec nezdaňuje. Získa sumu zdaniteľného príjmu, ktorá je 2674 € v tomto prípade, no a zákon umožňuje pri takýchto príjmoch uplatniť aj výdavky, buď preukázateľne vynaložené, ktoré súviseli s tým dosiahnutým príjmom alebo pokiaľ nemá takéto výdavky, alebo sú menšie ako 40 %, tak môže uplatniť aj paušálne výdavky, takzvané paušálne vo výške 40 %, čo je v tomto prípade uplatnené a po takomto odrátaní získa vlastne čiastkový základ pre výpočet dane z príjmov v podstate z toho prenájmu."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " No a teraz to príde to najpodstatnejšie, ako bude vyzerať daňové priznanie. Tam je tá tabuľka trošku obsiahlejšia, pretože predsa len tam musí človek vypĺňať množstvo koloniek, ale môžeme si to tak v rýchlosti prebehnúť. Toto je prvý riadok."

 

Tabuľka:

Vyplnenie daňového priznania – typ B

1. čiastkový základ dane príjmov zo závislej činnosti                            9 791,04 €

2. čiastkový základ dane príjmov z prenájmu                                         1 604,43 €

3. celkový základ dane                                                                              11 395,47 €

4. nezdaniteľné časti základu dane:

 - na daňovníka                                                                                            4 025,70 €

 - na manželku                                                                                             4 025,70 €

 - životné poistenie, doplnkové dôchodkové poistenie, účelové sporenie 398,33 €

5. základ dane                                                                                      2 945,74 €

6. daň 19 %                                                                                              559,69 €

7. zaplatené preddavky                                                                          735,23 €

8. preplatok                                                                                              175,54 €

9. možnosť poukázať 2 %                                                                       11,19 €

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Samozrejme toto nie je celá štruktúra daňového priznania, pretože to je omnoho zložitejšie, viaže sa to na tie príjmy, ktoré dosiahol tento konkrétny pán, čiže v prvom riadku má ten čiastkový základ dane príjmov zo závislej činnosti, ktorý si našiel na tom potvrdení zamestnávateľa, v druhom riadku má ten čiastkový základ dane príjmov z prenájmu, ktorý si vypočítal po znížení výdavkov, ich súčtom vytvorí celkový základ dane, z ktorého bude počítať svoju daňovú povinnosť ročnú."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " Ale môže si predsa len odrátať niečo z toho na seba, na manželku."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Áno, môže si uplatniť nezdaniteľnú časť na seba, nakoľko mal príjmy nižšie ako 15 tisíc eur. Zároveň keďže manželka v tomto prípade nemá vlastné príjmy a má len povedzme štátne sociálne dávky, ako prídavok na deti, tak si môže uplatniť takýto daňovník aj nezdaniteľnú časť na manželku, čiže to si v daňovom priznaní odráta. Ďalej zákon umožňuje ešte za minulý rok uplatniť aj platby na životné poistenie, účelové sporenie alebo doplnkové dôchodkové poistenie."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " To bolo v starej mene myslím tisíc korún mesačne sa dá, lebo 12 tisíc ročne."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "12 tisíc korún, áno, teraz je to vlastne 398,33 €, čiže aj keby on platil viac, že by zaplatil v priebehu roka viac, tak toto je horná hranica, ktorú si môže uplatniť. Samozrejme musí to byť preukázateľne zaplatené v tom roku, no a takto si vytvorí celkový základ dane, z ktorého si vypočíta 19 %-nú daň a od tejto dane si odráta tie preddavky, ktoré mu boli zrazené v rámci povedzme závislej činnosti."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " A vyjde mu zrazu záporné číslo."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Vyjde mu preplatok, áno, to znamená, že v podstate daňový úrad by mu mal vrátiť tú daň."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " Toto je tá lepšia."

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Áno. Samozrejme tam je ešte možnosť potom, že môže poukázať tie 2 % neziskovým organizáciám."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " Takto ako ste to vysvetlili to vyzerá jednoducho, aj výsledok je celkom príjemný, že človek nakoniec vlastne dane dostane. Ale je tu ešte jedna otázka, ktorú má Danka pripravenú."

 

Dana Strculová, moderátorka: " Ja by som sa chcela spýtať, že či dokáže takéto daňové priznanie si vyplniť možno každý a čo v prípade, ak by som sa pomýlila nechtiac a odovzdala by som takýto chybný papier na daňový úrad, hrozí mi nejaký postih?"

 

Ing. Peter Hennel, daňový poradca: "Samozrejme vyplniť daňové priznanie môže byť problémom pre niektorých, ktorí to robia povedzme prvýkrát, avšak dá sa to vyplniť už povedzme priamo na internete prostredníctvom stránky Daňového riaditeľstva. V prípade, ak by došlo k nejakým omylom, tak daňový úrad má povinnosť zo zákona vyzvať toho podávajúceho na opravu tých chýb alebo doplnenie, prípadne vysvetlenie. Problém nastane v prípade, ak by tá chyba bola číselná, to znamená ak by ste si zle vypočítali základ dane alebo daň, lebo tam aj keď opravíte tú chybu, tak už je tá daň zaplatená zle a v tomto prípade už by hrozila sankcia z nesprávnej výšky zaplatenej dane."

 

Ján Mečiar, redaktor TV JOJ: " No keďže do 31. marca máme ešte trošku času, o daniach sa budeme ešte určite rozprávať, ale teraz sa vrátime k správam."

 

Dana Strculová, moderátorka: " Ďakujem pekne a my pokračujeme horúcou aktualitou."

 

 [JOJ, 12:00; Noviny o 12:00; 11/03/2011; Ján Mečiar; Zaradenie: Z domova]

 


Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:32

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg