freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Musíme daň z prenájmu platiť všetci?

10.10.2011 Počet zobrazení: 1903


 Som dôchodca a rád by som prenajal byt, no sme traja majitelia (ja, syn a nevesta) a každý máme presne určený podiel. Všetky poplatky súvisiace s bytom vrátane energií, fondu opráv a podobne uhrádzam len ja.

 

Ostatní dvaja spolumajitelia sa nepodieľajú žiadnym spôsobom na fungovaní bytu.
 
Obaja zároveň súhlasia s tým, že byt prenajmem a nenárokujú si žiaden podiel na príjmoch z prenájmu. Celý príjem z prenájmu teda bude ostávať mne. Stačí v takomto prípade, ak sa na daňovom úrade zaregistrujem len ja a takisto len ja budem príjem z prenájmu zahŕňať do daňového priznania? Alebo sa musíme na daňovom úrade zaregistrovať všetci traja a takisto musíme všetci traja dávať príjem z prenájmu do daňového priznania? Akým podielom by sme si v takom prípade delili tento príjem a ako sa riešia náklady, ktoré platím len ja? Ivan (65) Bratislava
 
Odpoveď:
 
Príjmy z prenájmu nehnuteľností sa zaraďujú medzi príjmy podľa § 6 ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o dani z príjmov"), ak nejde o prenájom nehnuteľnosti vykonávaný na základe živnostenského oprávnenia.
 
Pri posúdení problematiky zdanenia príjmu v súvislosti s prenájmom nehnuteľnosti je potrebné vychádzať predovšetkým z uzatvorenej nájomnej zmluvy a z právnej úpravy pre jednotlivé typy zmlúv, ktoré sú upravené v ustanoveniach Občianskeho zákonníka.
 
Ustanovenie § 10 ods.1 zákona o dani z príjmov vymedzuje postup, ktorý sa uplatní okrem iného aj pri výpočte príjmov a výdavkov, ktoré plynú z titulu podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti.
 
Podľa § 10 ods.1 zákona o dani z príjmov sa príjmy dosiahnuté spoločne dvoma alebo viacerými daňovníkmi z dôvodu spoluvlastníctva k veci alebo zo spoločných práv a spoločné výdavky vynaložené na ich dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zahŕňajú do základu dane jednotlivých daňovníkov podľa ich spoluvlastníckych podielov, ak nie je právnym predpisom ustanovený alebo účastníkmi dohodnutý iný podiel (§ 137 a nasl.
Občianskeho zákonníka).
 
Ak teda nehnuteľnosť - byt vlastnia napr. traja spoluvlastníci a prenajímajú ju, potom príjmy z prenájmu sa pre účely zdanenia rozdelia medzi nich podľa ich spoluvlastníckych podielov (napr. ak každý vlastní 1/3 nehnuteľnosti, príjmy z prenájmu sa zahrnú do základu dane rovnomerne v 1/3 u každého z nich). Obdobný postup sa uplatní aj pri uplatnení výdavkov k príjmom dosiahnutým z titulu spoluvlastníctva nehnuteľnosti. Výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov sa zahrnú teda do základu dane jednotlivých spoluvlastníkov podľa ich spoluvlastníckych podielov.
 
K problematike registrácie uvádzame, že v prípade prenájmu bytu alebo nebytového priestoru alebo ich častí, alebo nehnuteľnosti alebo jej časti, ktoré sú v podielovom spoluvlastníctve, povinnosť požiadať o registráciu má tá fyzická osoba, ktorá je v zmluve o nájme uvedená ako prenajímateľ. Ak napríklad nehnuteľnosť vlastnia tri fyzické osoby a účastníkmi zmluvného vzťahu (v zmluve o nájme) sú všetci traja spoluvlastníci nehnuteľnosti, povinnosť požiadať o registráciu sa vzťahuje na všetkých, ktorí sú v zmluve uvedení ako prenajímatelia.
 
Súčasne dávame do pozornosti, že daňové informácie týkajúce sa problematiky podávania daňového priznania, registrácie, platenia dane ako aj vybrané otázky týkajúce sa dane z príjmov fyzickej osoby sa nachádzajú a sú DR SR uverejnené na portáli daňovej správy www.drsr.sk.
 
Odpovedala Gabriela Dianová, Daňové riaditeľstvo SR

Späť na výpis

Jana 23.10.2012 17:36

Reagovať na príspevok

Prenajali sme pozemok a príjem z prenájmu bol 4230eur ja som bez príjmu a manžel ma príjem 305 eur teda minimálnu mzdu budeme musieť zaplatiť daň a koľko dakujem

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg