freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Ministerstvo chce sprehľadniť úrokové sadzby pri hypotékach

08.06.2011 Počet zobrazení: 1039


 

Transparentnejšie stanovovanie hypotekárnych úrokových sadzieb by mala priniesť novela zákona o bankách, ktorú pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR. Nové pravidlá, o ktorých by mal vládny kabinet diskutovať už najbližšiu stredu (8.6.), sa týkajú nových úrokových sadzieb, ale aj sadzieb po uplynutí doby fixácie. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2012.
 
Vďaka týmto opatreniam by mali klienti získať prehľad o zložkách úrokovej sadzby hypotekárneho úveru, čo im má umožniť lepšie porovnávanie hypotekárnych produktov. "Tieto údaje budú mať k dispozícii pred podpisom zmluvy o hypotekárnom úvere , ako aj pri všetkých ďalších termínoch refixácie alebo zmien úrokovej sadzby," avizuje predkladaný materiál.
 
Kvôli "vytláčaniu" hypotekárnych úveroch inými úvermi na nehnuteľnosti chce novela zrovnoprávniť podmienky pri poskytovaní oboch typov produktov. Návrh rieši aj možnosť bezodplatne predčasne splatiť hypotekárny úver pri uplynutí doby fixácie úrokovej sadzby pri hypotekárnych úveroch s fixnou úrokovou sadzbou alebo pri zmene úrokovej sadzby pri úveroch s variabilnou úrokovou sadzbou.
 
Rezort financií chce takisto zvýšiť mobilitu klientov a napomôcť znižovaniu úrokových sadzieb aj pri hypotekárnych úveroch s fixným štátnym príspevkom. Poberatelia hypotekárnych úveroch s pevnou výškou štátneho príspevku poskytnutých pred 1. júlom 2003 si preto budú môcť preniesť príspevok v pôvodnej výške na novú zmluvu o hypotekárnom úvere pri splnení určitých podmienok.
TASR

 


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg