freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Maďarsko vyšetrí banky pre kartelovú dohodu

02.12.2011 Počet zobrazení: 1289


Banky mali neprávnene navyšovať úrokové sadzby až o dve percentá na hypotéky pre domácnosti.

 
Maďarsko začne vyšetrovanie siedmich veľkých bánk pre podozrenie z kartelovej dohody pri poskytovaní hypoték domácnostiam. Podľa serveru Patria.cz si protimonopólny úrad posvieti hlavne na OTP banku a Fundamenta-Lakaskassza.
 
Podozrenie je nasmerované aj na maďarskú pobočku Erste Group, banky Intesa Sanpaolo, Unicredit či Bayerische Landesbank. Úrad uviedol, že v niektorých bankách už vykonal vopred neohlásené kontroly. Erste Group kontroly v jej kanceláriách potvrdila.
 
Sporný zákon
 
Banky mali podľa úradu výrazne zvýšiť úroky na hypotekárnych úveroch pre fyzické osoby krátko po tom, ako 22. augusta maďarský parlament schválil zákon o možnosti predčasného splatenia hypoték v zahraničnej mene.
 
Šéf vládného Fideszu Viktor Orban tak dovolil Maďarom splatiť nevýhodné pôžičky vo forintoch v starom výhodnejšom kurze. Tento krok nazval "plánom na záchranu krajiny".
Týkal sa ľudí, ktorí si v minulosti zobrali úver vo forintoch, vtedy s kurzom 160 forintov.
 
Ako švajčiarsky frank zosilnel, schopnosť ľudí splácať úvery sa vytrácala.
"Pravdepodobných vysvetlením zhodného kroku bánk je kartel. Banky začali ponúkať produkty s vyšším úročením a znemožnili tak prístup k produktom s atraktívnejším úročením v súvislosti s predčasným splatením hypoték v cudzej mene," dopĺňa vysvetlenie úrad.
 
Banky podľa neho zvýšili úročenie hypoték v rozmedzí 0,5 až dve percentá. Vyšetrovanie má trvať pol roka s tým, že ho úrad môže predĺžiť o ďalší rok.
 
Možné porušenie zákonov
 
"Raiffeisen je pripravená zodpovedať všetky otázky, pretože dodržiavala a dodržiava všetky zákony," uviedla banka. Akúkoľvek nezákonnosť odmietla aj UniCredit Bank.
Banky sa proti zákonu na predčasné splatenie hypotéky postavili a dali Európskej komisii podnet na prešetrenie. Tá do Budapešti zaslala svoje otázky a vláde dala desať týždňov na ich zodpovedanie.
 
Zároveň vyslovila podozrenie z porušenia legislatívy Európskej únie. Európska centrálna banka dokonca varovala pred ohrozením celého bankového systému v krajine.
 
Začiatkom mesiaca Orbánov kabinet odklepol ďalší zákon pri poskytovaní hypoték, ktorý mal obmedziť silu bánk. Celkové náklady na hypotéku môžu vo všeobecnosti presiahnuť základnú úrokovú sadzbu centrálnej banky o 24 percentuálnych bodov.
 
Tá je vo výške šiestich percent jedna z najvyšších v Európe. "Parlament týmto krokom núti banky, aby hrali čestnú hru," povedal vtedy pre agentúru Reuters poslanec Fideszu Antal Rogan.
 
Devízové ​​hypotéky v nízkoúročených eurách a najmä švajčiarskych frankoch sa pre Maďarsko stali vážnym problémom v roku 2008 po prudkom poklese kurzu forintu a boli jednou z príčin, prečo si muselo Maďarsko vtedy vziať stabilizačný úver od
Medzinárodného menového fondu a Európskej únie.
 
Teraz majú maďarské domácnosti na devízových hypotékach dlh okolo piatich biliónov forintov
Jozef Tvardzík

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg