freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Letia trojizbové byty v dobrých lokalitách. Zdraželi

24.05.2011 Počet zobrazení: 1528


Byty a domy na Slovensku na cene nestrácajú. Práve naopak. Niektoré nehnuteľnosti svoju cenu zvýšili. Ide najmä o trojizbové byty v lukratívnych lokalitách. O tie je najväčší záujem.
 
Poklesli najmä ceny drahých luxusných nehnuteľnosti v novostavbách. Bežné byty však na atraktivite získali, nie však nezrekonštruované. Zákazník dáva prednosť užívaniu bytu pred jeho rekonštrukciou. Rozdiel si radšej priplatí.
 
Ceny nehnuteľnosti na bývanie v prvom štvrťroku tohto roka oficiálne medziročne poklesli v priemere o 2,5 precenta, v medzikvartálnom porovnaní oslabili o 0,47 precenta. V predchádzajúcom štvrťroku pritom ceny nehnuteľnosti v medziročnom porovnaní poklesli o 2,1 precenta a v medzikvartálnom porovnaní o 2,6 precenta.
 
Prečítajte si:
Len štatistický údaj
 
"Ide len o štatistický rozdiel medzi dvoma porovnaniami. Dá sa povedať, že ceny sú stabilné. Nie je teda pravda, že ceny nehnuteľnosti klesajú. Trh sa zastabilizoval. Rozdiely, ktoré vznikli, sú zanebateľné. Veľký štatistický súbor, ktorý je sledovaný, nerieši jedno alebo dve percentá hore alebo dole. Raz sa tento štatistický súbor poskladá z nejakých nehnuteľnosti , inokedy z iných. To číslo nemôže byť nikdy rovnaké," vysvetlil pre Aktuálne.sk Martin Lazík generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) .
 
Priemerná cena za meter štvorcový domov a bytov dosiahla v prvom štvrťroku na Slovensku 1 264 eur. Vyplýva to z údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska, ktorá ich spracováva v spolupráci s NARKS . V minulom roku v porovnaní s rokom 2009 poklesli ceny nehnuteľnosti na bývanie o 3,9 precenta.
 
Trojizbové zrekonštruované byty na bratislavských sídliskách oscilovali ešte pred pol rokom na úrovni stotisíc eur. V súčasnosti sa pomyselné nožnice rozovreli. Niektoré lukratívne nehnuteľnosti , pôvodne v tejto cene, stúpli aj o desaťtisíc eur, iné o podobnú čiastku klesli.
 
Najviac v Nitre
Oficiálne najvýraznejšie v porovnaní so štvrtým kvartálom minulého roka vzrástla priemerná cena nehnuteľnosti v Nitrianskom kraji, a to o 4,5 precenta na 602 eur za meter štvorcový, ktorý zároveň eviduje najnižšie priemerné ceny na Slovensku. Na druhej strane najvýraznejší pokles cien vykázal Trnavský kraj, kde priemerná cena poklesla o 2,1 precenta na 846 eur/m2.
 
Ceny bytov a domov už niekde našli svoje dno
 
Jedným zo sociálnych opatrení vlády na rozhýbanie realitný trh  sú podmienky na získanie zvýhodnenej hypotéky. Tie sa však pre mladých do 35 rokov od 1. januára 2011 sprísnili. Znížila sa totiž hranica maximálneho možného príjmu na získanie štátnej podpory na 975/m2 eur. Dvojpercentné štátne zvýhodnenie na dobu piatich rokov získa menej žiadateľov o hypotéku.
 
Najvyššiu priemernú cenu nehnuteľnosti na bývanie si aj naďalej udržuje Bratislavský kraj, v ktorom ceny medzikvartálne klesli o 1,1 precenta na 1 694 eur/m2. Nárast cien o 3,1 precenta na 760 eur/m2 vykázal Banskobystrický kraj. O 1,5 precenta na 759 eur/m2 stúpla aj priemerná cena nehnuteľnosti v žilinskom kraji.
 
Popis foto: Ceny za meter štvorcový medzi starými a novými nehnuteľnosťami sa čoraz viac približujú.
Andrej Onufer


Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:31

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg