freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Kúpa bytu a problém s exekúciou

10.08.2011 Počet zobrazení: 1364


 Známy mi chce sprostredkovať kúpu bytu. O terajšom majiteľovi bytu som sa ale dopočul, že začína mať problémy s exekútorom. Rád by som byt kúpil, pretože cena je výhodná. Ako si mám preveriť, či už na byt nesiahol exekútor? Povedia mi to na katastri?

Odporúčala by som Vám ísť na príslušnú správu katastra a požiadať o list vlastníctva k predmetnému bytu. Tieto údaje si viete zistiť aj cez internet na www.katasterportal.sk, ale tu sú údaje len informatívne, pretože aktualizácia "katasterportalu" prebieha len raz za týždeň.
 
Z listu vlastníctva by ste mali potom vedieť vyčítať všetky dôležité údaje o nehnuteľnosti.
Pre úplnosť údajov uvediem, z akých časí sa list vlastníctva skladá.
List vlastníctva obsahuje číslo listu vlastníctva, názov okresu, názov obce a názov katastrálneho územia a skladá sa:
Odporúčala by som Vám pozrieť, či na liste vlastníctva v časti "B – vlastník alebo iná oprávnená osoba" nie je zapísaná nejaká poznámka, ktorá vyjadruje skutočnosti, ktoré obmedzujú oprávnenie vlastníka nakladať s nehnuteľnosťou, alebo informuje o nehnuteľnosti alebo o práve k nehnuteľnosti.
 
Na základe oznámenia súdu alebo iného štátneho orgánu, alebo na návrh iného oprávneného podľa osobitných predpisov správa katastra zapíše do katastra najmä poznámku o začatí konania o súdnom výkone rozhodnutia predajom nehnuteľnosti, o začatí exekúcie predajom nehnuteľnosti, o vyhlásení konkurzu proti vlastníkovi nehnuteľnosti, o začatí vyvlastňovacieho konania a o predbežnom opatrení, ktorým sa zakazuje nakladať s nehnuteľnosťou.
Autorka je obchodnou riaditeľkou realitnej spoločnosti Legacy.

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg