freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Kuba po 50 rokoch dovolí cestovať do zahraničia

10.05.2011 Počet zobrazení: 1245


HAVANA. Kubánska vláda Raúla Castra oznámila predbežné plány povoliť obyvateľom cestovať do zahraničia za účelom turizmu.
 
Pokiaľ by ich schválila, išlo by o prvé uvoľnenie tohto zákazu po 50 rokoch. Opatrenie je jednou z 313 reforiem schválených v polovici apríla zjazdom kubánskej komunistickej strany.
 
Bližšie informácie zatiaľ k dispozícii nie sú, zámer však naznačuje zásadnú zmenu v doterajšej politike krajiny.
 
Opatrné reformy pritom "ostrov slobody" zažil už aj v uplynulých rokoch po odstúpení Raúlovho predchodcu a brata Fidela Castra.
 
Kubánska komunistická strana na svojom aprílovom zjazde schválila súbor ekonomických opatrení, ktoré majú zachrániť tamojšie centrálne plánované hospodárstvo pred kolapsom.
 
Reformy zahŕňajú podporu zahraničných investícií, zvýšenie počtu oblastí, v ktorých bude možné súkromne podnikať, decentralizáciu poľnohospodárskeho sektora, ale aj hromadné prepúšťanie štátnych zamestnancov.
 
Mnohé z opatrení komunistické vedenie zaviedlo už v uplynulých mesiacoch a ich schvaľovanie bolo len formalitou.
 
Tisícka delegátov tiež za prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Kuby zvolila Raúla Castra.
 
Kubánci budú môcť predávať domy  i autá
 
Havana sa rozhodla legalizovať aj predaj nehnuteľnosti  a áut a rozšíriť počet súkromných družstiev, od čoho si sľubuje podporu upadajúcej ekonomiky.
 
Komunistická strana schválila zmeny už na svojom kongrese minulý mesiac, no dokument zverejnila až dnes.
 
Dokument je však dosť strohý, takže na podrobnosti si budú musieť Kubánci počkať, až návrh schváli parlament, aby zmeny vstúpili do platnosti v podobe zákonov.
 
Správa uvádza napríklad, že štát "by mal umožniť obyvateľom kupovať a predávať domy ". Nie je však jasné, ako presne má systém fungovať, aké prípadné reštrikcie bude obsahovať, či aké dane plánuje štát zaviesť.
 
Reforma plánuje legalizovať aj predaj áut a iných vozidiel. Očakáva sa, že množstvo Kubáncov zmeny privíta, keďže doteraz mohli predávať a kupovať len autá vyrobené pred revolúciou.
 
To znamená, že sa roky nemohli zbaviť sovietskych lád a moskvičov či množstva poľských a iných áut z bývalého východného bloku.
 
Kubánci tieto reštrikcie obchádzali "požičiavaním si" áut medzi sebou, čo pomáhali zrealizovať obchodníci na čiernom trhu. Podobne fungoval aj predaj , respektíve "požičiavanie si" bytov . To by sa tiež vďaka reformám malo zmeniť.
 
Pribudnú neštátne družstvá
 
Okrem toho chce Havana podporiť Kubáncov zakladať družstvá, ktoré by mohli fungovať ako stredne veľké podniky s väčším počtom zamestnancov, čo je základ pre akúkoľvek ekonomiku. Momentálne takéto subjekty existujú len v poľnohospodárstve.
 
Podľa novej verzie by takéto podniky mohli priamo predávať svoje výrobky spotrebiteľom bez vstupu štátu ako sprostredkovateľa. Družstvá by zároveň mohli slobodne rozhodovať o výške platu zamestnancov.
 

Medzi ďalšie zmeny patrí aj legalizácia predaja stavebného materiálu za nedotované ceny, podpora rybolovu a prispôsobenie cien cukru pre kubánskych producentov cenám na medzinárodných trhoch. 

sme.sk; 09/05/2011


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg