freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Kedy sa zdaňuje príjem zo zámeny bytov

26.04.2012 Počet zobrazení: 1529


 Predaj bytu po troch rokoch, ale bez trvalého pobytu, sa zdaní

 
V roku 2003 sme s manželkou kúpili družstevný byt za cca 45 000 eur (máme príjmový pokladničný doklad od predávajúceho), v roku 2009 sme byt odkúpili od družstva do osobného vlastníctva za 2 500 eur a v tomto roku sme byt zamenili za dom bez doplatku za vzájomnú cenu 50 000 eur.
 
V byte sme nemali trvalý pobyt ani jeden z manželov, byt sme prenajímali do roku 2012. Budeme platiť daň? Ak áno, z čoho si máme vypočítať čiastkový základ dane?
 
 Vychádzame z toho, že ste byt do osobného vlastníctva nadobudli v roku 2009. V súlade s § 52j zákona o dani príjmov sa pri predaji bytu nadobudnutého do osobného vlastníctva do 31. 12. 2010 aplikuje oslobodenie príjmu od dane v súlade so znením § 9 odstavca 1 písmena a) zákona účinného do 31. 12. 2010.
 
Podľa tohto, príjem z predaja bytu je možné od dane oslobodiť, ak by ste v ňom vy, respektíve vaša manželka (predpoklad bezpodielového vlastníctva manželov) mali trvalý pobyt najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred jeho predajom. 
 
 Rozumieme, že predmetnú podmienku ste nesplnili, rovnako ako podmienku piatich rokov, ktoré musia uplynúť od nadobudnutia bytu pre účely uplatnenia oslobodenia od dane v súlade s § 9 odstavec 1 písmeno a) zákona v znení účinnom v roku 2012. 
 
 Súčasne považujeme za bezpredmetné vzhľadom na nesplnenie vyššie uvedených oboch podmienok skúmať, či ste byt mali zahrnutý v obchodnom majetku alebo nie, a to na základe informácie, ktorú ste nám poskytli a síce, že ste ho prenajímali.
 
Na základe vyššie uvedeného zastávame teda názor, že ste príjem dosiahnutý zámenou bytu povinný zdaniť. Hodnotu bytov pre účely zámeny odporúčame doložiť znaleckým posudkom na oba byty. 
 
 Súčasne zastávame názor, že ako výdavok k príjmu dosiahnutého zámenou vášho bytu, je možné považovať hodnotu 2 500 eur, za ktorú ste odkúpili družstevný byt do osobného vlastníctva a rovnako aj sumu 45 000 eur, ktoré ste uhradili v súvislosti s prevodom členských práv a povinnosti v bytovom dome v roku 2003. 
 
 Predmetná suma sa považuje za výdavok preukázateľne vynaložený na obstaranie majetku v súlade s § 8 odstavcom 5 písmena f) zákona. 
 
 Zároveň chceme poukázať na Rozsudok NSSR 3Sžf 40/2008, ktorý v obdobnej situácii priznal právo daňovníkovi považovať za výdavok v súvislosti s predajom bytu, ktorý bol pôvodne družstevným bytom, aj hodnotu vynaloženú na obstaranie členských práv v bytovom dome.
 
Upozorňujeme, že rozhodnutie NSSR nie je pre vás právne záväzné a uvádzame ho skôr informatívne ako príklad ako NSSR v obdobnom prípade rozhodol. 
 
 Autor je Head of Advisory v spoločnosti Accace.
 
Autor odpovede nepreberá zodpovednosť za správnosť a komplexnosť odpovede, keďže jeho informácie o probléme sú obmedzené formuláciou otázky.
etrend.sk; Peter Pašek

Späť na výpis

Pani Weat Beatrice 14.12.2018 15:41

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, pán pani,

Som pani Weat Beatrice, zákonný úverový veriteľ, dávam pôžičku veľmi vážnym ľuďom, ktorí potrebujú finančné pôžičky na podporu. Potrebujete úver, aby ste mohli svoje účty vymazať? Ak potrebujete pomoc urýchlene pripísať kredit? Máte nejaké finančné ťažkosti? Ste finančne stlačený? Potrebujete vianočnú pôžičku, potrebujete osobné a podnikateľské pôžičky na rôzne účely? Ste finančne nedostatočný a potrebujete kapitál (peniaze) na nasledujúce účely: investície, obracanie faktúr, nadobúdanie nových nehnuteľností. Kontaktujte nás priamo prostredníctvom weatbeatriceloanfirm000@gmail.com primeranej ponuky nezabezpečených úverov s nízkou úrokovou sadzbou vo výške 3% z maximálnej hodnoty záruk a poistenia.

dlžník INFORMÁCIE:

(1) Názov: ===
(2) Adresa: ===
(3) Pohlavie a vek: =====
(4) Zamestnanie: ==
(5) Krajina: ===
(6) Miesto: ===
(7) Stav: ===

kreditné informácie
(1) požadovaná suma: ====
(2) Trvanie úveru: ===
(3) Mesačný príjem: ===
(4) Mobile Sticky: ==
(5) na získanie kreditu: ===

Kontaktujte nás priamo: weatbeatriceloanfirm000@gmail.com

S pozdravom,
Vianočná ponuka úveru platí teraz?
Pani Weat Beatrice

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg