freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Internáty budú od jesene o čosi drahšie

14.06.2011 Počet zobrazení: 1293


Zdraženie bývania pre študentov pripravujú školy v Košiciach a Trenčíne. Za privát zaplatíte najmenej 70 eur.

 
Tomáš Nejedlý
 
Ceny niektorých internátov na jeseň stúpnu od päťdesiat centov do šesť eur za mesiac. Najvýraznejšie sa zdraženie dotkne študentov košických škôl - Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie a Technickej univerzity v Košiciach, a tiež študentov Trenčianskej univerzity A. Dubčeka. Každý mesiac zaplatia za ubytovanie o šesť eur viac ako dosiaľ. "Ceny za ubytovanie sa pohybujú v nadväznosti na ceny energií a ďalšie náklady," vysvetľuje jeden z dôvodov prorektorka trenčianskej školy Katarína Jankacká. Vedenie univerzity chce zo zvýšeného bytného pokryť aj časť nákladov na pripravovanú rekonštrukciu študentského domova Záblatie. Zvýšenie bytného pripravuje sedem z dvadsiatky verejných vysokých škôl. Aj napriek tomu ostávajú internáty najlacnejšou alternatívou bývania, väčšina študentov zaplatí za lôžko od 30 do 60 eur mesačne.
 
Ďalšie školy po lete
 
Viaceré internáty ešte zvýšenie cien prehodnocujú. Na Technickej univerzite vo Zvolene čakajú na uzávierku hospodárenia v prvom polroku. "V prípade potreby pristúpime k úprave, ale predpokladám, že o žiadne radikálne zvýšenie ceny nepôjde," hovorí Miroslava Cibulová z vedenia študentských domovov. V najväčšom študentskom mestečku na Slovensku - v bratislavskej Mlynskej doline, ceny dvíhali minulý rok. "Cenník na budúci akademický rok nie je ešte schválený," hovorí Miroslava Roháčová z Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra. Študenti Ekonomickej univerzity v Bratislave budú mať od septembra vyššie účty za ubytovanie, reálne však zaplatia rovnako ako vlani. "Pevné pripojenie na internet sme už natiahli do všetkých budov, takže doterajší poplatok za pripojenie zahrnieme do ceny za ubytovanie," hovorí riaditeľka Centra podnikateľských činností a univerzitných služieb Helena Kuchyňková.
 
Pozor na energie
 
Komu nevyhovuje "sparťanské" študentské bývanie, môže skúsiť privát. Najmä v Bratislave sú na trhu desiatky zariadených bytov  s nepriechodnými izbami na prenájom . Lacnejšie ako na internáte to však nebude. Nájomné za trojizbové byty  sa začínajú v metropole na 550 eurách za mesiac. Ak sa teda v byte  usídlia tri páry, každý študent zaplatí čosi vyše 90 eur. Hoci energie sú zvyčajne v cene nájmu, prenajímatelia bytov  často vkladajú do zmlúv klauzulu o uhradení doplatku za prečerpanie ním nastavených preddavkov. "Ročne sme tak museli doplatiť spolu približne 400 eur," hovorí Rastislav, ktorý v hlavnom meste študuje manažment a býva na priváte v Petržalke.
 
"Ceny za ubytovanie (študentov) sa pohybujú v nadväznosti na ceny energií a ďalšie náklady. Katarína Jankacká, prorektorka Trenčianskej univerzity
 
 

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg