freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Hypotéka alebo PODNÁJOM?

14.03.2011 Počet zobrazení: 1757


 

Po istom čase vláčenie sa po internátoch omrzí, takisto ako pohodlie pod večným dozorom u MAMY. Vtedy prichádza čas hľadať si byt. 

 

Aké možnosti má súčasná mladá žena, ktorá prahne po úplnej samostatnosti a svojej vlastnej základni? Predpokladajme, že nepatríte k tej šťastnejšej menšinovej skupinke mládeže, ktorá byt zdedí alebo dostane do daru, ale na internát i na mamine vyváraniny ste už veľká. Ešte je tu možnosť, že sa poobzeráte po mužovi s bytom v základnej výbave. Aj takéto balenie dva v jednom má však svoj háčik. Nikdy vopred neviete, kedy kúzlo lásky prestane pôsobiť. A spoliehať sa na partnerovu veľkodušnosť sa nevypláca. Zákon poskytuje ochranu majetkových práv len manželom, takže pri rozpade partnerstva "na divoko" prisúdi nehnuteľnosť právoplatnému vlastníkovi. S argumentmi, koľko ste do bytu investovali z vlastných vreciek, pred súdom nepochodíte. Niekedy nepomôže ani to, ak sa za muža vydáte. Ak byt vlastnil ešte pred vaším sobášom, zabudnite na svoj nárok na jeho polovicu... Keďže ide o strechu nad hlavou, je lepšie chlapom neveriť. V tom prípade sú možnosti dve: podnájom alebo hypotéka. A tu treba poriadne bilancovať, ak si máte vybrať tú výhodnejšiu možnosť!

 

ANI Z VOZA, ANI NA VOZ...

 

Podnájom je väčšinou prechodná možnosť medzi internátom a vlastným príbytkom, keď s pravidelnými odvodmi do sociálnej poisťovne ešte len začínate. Niektorí sa však do vlastného príbytku nehrnú ani vtedy, keď získajú miesto s dobrým platom. Nezávislý život si totiž vyžaduje veľa výdavkov. Na priváte síce platíte s prirážkou za službu nájomcovi, avšak v prípade straty zamestnania môžete zmluvu s nájomcom zrušiť a presťahovať sa do menšieho bytu, prípadne naspäť k mamičke, alebo si pribrať spolubývajúceho, ktorý sa s vami podelí nielen o izbu, ale i o platenie nájmu. Ak si raz, naopak, zadovážite hypotéku, musíte každý mesiac počítať s výdavkami, s ktorými vám nikto nepomôže. Väčšinou platí, že po vlastnom príbytku (väčšinou na hypotéku) siahnu pred single jedincami (česť pracovne úspešnejším výnimkám) skôr partneri budujúci si rodinu. Ak jeden príde o zamestnanie, stále je tu ešte príjem druhého. Fotografka Lucia (34) má už síce s manželom vlastnú rodinu, no i naďalej radšej volí podnájom: "Hlavná výhoda podnájmu spočíva v tom, že človek sa nemusí starať o údržbu. Čo sa pokazí, opraví prenajímateľ. Ak časom človek zistí, že si už nemôže dovoliť byt v centre, presťahuje sa do skromnejšieho, ale ak má raz nastavenú hypotéku, splátky musí platiť stále rovnako, inak o byt príde. Navyše dnešné novostavby nestoja za toľko, koľko pýtajú. Stavia sa rýchlo a nekvalitne. Známa si kúpila byt v novostavbe a už po prvom roku jej začali praskať steny. Zrazu sa nenašiel nikto, kto by za škody prevzal zodpovednosť, celá oprava šla na jej náklady," hovorí Lucia. Vzápätí však priznáva, že by aj tak volila radšej vlastný byt, keby si ho s rodinou mohli dovoliť. "Sťahovanie z podnájmu do podnájmu lezie na nervy, je to však osud rodiny, ktorej hypotéku nikto len tak nedá. V podnájme mienim žiť i naďalej, lebo inú možnosť nemám."

 

VLASTNÝ BYT JE VLASTNÝ BYT

 

Na jednej strane nájomcovi odpadajú problémy súvisiace so záväzkami, na strane druhej neustále prebývanie "v cudzom" môže poriadne unavovať. Miska váh sa može navyše nepríjemne nakloniť, ak pripustíme ďalší fakt. Na Slovensku totiž neexistuje žiadna ochrana nájomcu, tak ako je to napríklad v susednom Rakúsku. Ak s vami prenajímateľ nezaobchádza ako má, u susedov dostanete právnu pomoc bezplatne. Navyše tam vás nikto nemôže z bytu vyhodiť zo dňa na deň. U nás sú bohužiaľ tieto prípady celkom bežné... Ďalšou nevýhodou sú stále rastúce a niekedy až neprimerane vysoké nájmy. Niet divu, že mnohí podnájomníci začnú pomaly uvažovať o vlastnom... "Radšej budem vrážať do vlastného, ako robiť na niečo, čo moje nikdy nebude," hovorí novinárka Zuzana (25), ktorá je už rok spokojne zabývaná vo svojom, napriek tomu, že nepatrí medzi tých majetnejších a na splátky je celkom sama. "Keď príde kríza, byt sa môže predať, za peniaze vyplatím banku a pri troche šťastia si možno pri výhodnom predaji aj zarobím," hovorí. Splátok sa neobáva ani PR manažérka Lenka (29): "V najhoršom prípade vlastný byt prenajmem a ja sama pôjdem do skromnejšieho podnájmu." Pokiaľ ide o hypotéku, Lenka ľutuje akurát to, že s kúpou nepočkala. Krátko po kúpe bytu sa totiž išli ceny nehnuteľností rapídne dole.

 

DOBRÁ RADA PRED ROZHODNUTÍM

 

Celkom iný názor má marketingový riaditeľ Vlado (35): "Priznávam, že som sa s hypotékou príliš poponáhľal. Mal som dobré miesto a myslel si, že mi ostane naveky. Lenže prišla finančná kríza, ktorá zamávala aj mojím teplým miestečkom a stabilným príjmom a zrazu mi môj byt príde priveľký a pridrahý. Nie je príjemné žiť s pocitom, že nesmiem prísť o zamestnanie, inak svoje hniezdo stratím. Bohužiaľ, súčasný pracovný trh je nevyspytateľný." Nuž, každá minca má dve strany... Stojíte pred veľkým rozhodnutím a stále neviete, ktorou cestou sa vydať? Všeobecne bude asi platiť, že mladá žena bez záväzkov by s vlastným bytom mala počkať aspoň dovtedy, kým sa pracovne relatívne neustáli. Naopak, žene so záväzkami ďalší záväzok navyše život oveľa viac nezaťaží. V každom prípade, skôr než sa rozhodnete, nechajte si dobre poradiť.

 

VŠETKO, ČO BY STE MALI VEDIEŤ O HYPOTÉKE

 

Hypotekárny úver alebo hypotéka je najrýchlejším spôsobom, ako získať byt. Pri schvaľovaní žiadosti o úver je štandardným postupom určenie bonity klienta, teda vašej hodnovernosti. Dôležitou položkou, ktorá tento ukazovateľ ovplyvňuje, sú vaše odvody do sociálnej poisťovne, teda vaše priznané príjmy. Čím je ekonomická situácia budúceho dlžníka lepšia a stabilnejšia, tým je pre banku zaujímavejší a podmienky sú výhodnejšie. Kľúčom k zníženiu úrokovej sadzby môže byť tiež životné poistenie. Okrem hypotéky môžete banku požiadať aj o spotrebný úver na bývanie. Kým pri klasickej hypotéke sa výška úveru pohybuje do 70 % hodnoty, pri spotrebnom úvere na bývanie môže byť jeho výška až 100 % a klient ho môže splácať aj menej ako 4 alebo viac ako 30 rokov. Podmienky na úvery v rôznych bankách sa líšia rôznymi detailami. Ak chcete mať úver na mieru, vydajte sa radšej do poradenského centra, kde vám objasnia všetky vaše možnosti.

 

VÝHODU MAJÚ MLADÍ

 

Ak žiadateľ o hypotéku splní podmienky, ktoré určili zákonodarcovia (vek do 35 rokov a príjem, ktorý nesmie prekročiť 1,3-násobok priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok), môže mať úrokovú sadzbu hypoúveru o 3 % lacnejšiu. Dve percentá má možnosť získať od štátu a jedno od banky. Ak o zvýhodnený úver žiadajú manželia, podmienky stanovené zákonom musia spĺňať obaja.

 

ZUZANA GREIZINGEROVÁ


Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:33

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg