freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Éra lacných hypoték sa skončí už v lete

16.05.2011 Počet zobrazení: 1295


 

Väčšina bánk na trhu už stlačila ceny hypoték pod štyri percentá. Po aprílovom zvýšení základnej úrokovej sadzby ECB je predpoklad, že aj úroky z hypoték pôjdu hore. Zvýšenie sa však prejaví asi už v druhej polovici budúceho roka, najneskôr však v roku 2012. Banky preto radia fixovať si úroky na dlhšie ako ročné obdobie. Vtedy si zachováte nízku sadzbu dlhšie a ušetríte.
 
Úroky pôjdu hore, ale pomaly
 
Banky v posledných mesiacoch inzerujú veľmi atraktívne úroky na hypotéky. Skoro všetky sa v reklamách dostávajú pod štyri percentá ročne. Je síce pravda, že lákavú sadzbu dostane len časť bonitných klientov, ale aj o niečo vyššie sadzby lákajú si požičiavať na bývanie. Vydržia však tieto sadzby aj naďalej? "Je stále dobrá šanca na výhodnú hypotéku, lebo je pravdepodobné, že úroky pôjdu hore, i keď si myslím, že pomalšie ako tempo rastu sadzby ECB," tvrdí Vladimír Baláž, analytik Prognostického ústavu SAV. Eva Sadovská, analytička Poštovej banky odhaduje, že v tomto roku budeme zrejme svedkami ešte niekoľkých zvyšovaní úrokových sadzieb od ECB. "Odhady hovoria, že na konci tohto roka by základná sadzba mohla skončiť minimálne na úrovni 1,75 či dvoch percent," informuje analytička. Keďže od základnej sadzby závisí aj zvyšovanie sadzieb na medzibankovom trhu, zvyšovanie úrokov na bývanie je logické. Otázne je, ako rýchlo banky zareagujú. "Banky podržia úroky do konca roka nezmenené a pôjde to z ich marží, ale keďže boli ziskové, tak ich to veľmi nezasiahne," myslí si Baláž. Rozpätie medzi úrokmi z vkladov a úverov je podľa neho na Slovensku stále veľmi veľké pre nedostatok konkurencie. "Hypotéky totiž neponúkajú všetky banky a štyri najväčšie ovládajú skoro dve tretiny trhu s úvermi na bývanie. Keď sa do hypoték pustia aj malé online banky, tak ich cena bude klesať," dodáva analytik. Iný názor má Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Podľa nej sa v najbližšom čase sadzby zrejme zvyšovať nebudú, ale v priebehu tohto roka sa nárast dá očakávať. Aj podľa Sadovskej patrí Slovensko v rámci EÚ stále medzi krajiny s vyššími sadzbami na hypotekárnych úveroch . Dostať sadzby na nižšie úrovne by mohol i lepší konkurenčný boj.
 
Fixujete na dlhšie
 
Oslovené banky pripúšťajú, že s úrokmi na hypotékach pôjdu hore. Zároveň vyzývajú klientov, aby sa proti rastu úrokov zabezpečili tým, že si svoju sadzbu zafixujú na tri alebo päť rokov. "Získajú tak istotu, že ich mesačná splátka sa počas najbližších rokov nezmení ani v období, keď úrokové sadzby na trhu budú rásť," vysvetľuje Zuzana Francúzová, hovorkyňa ČSOB banky. Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne, odporúča ešte dlhšie zaviazanie si úrokov. "Keďže sadzby sú dnes historicky veľmi nízke, odporúčam zvážiť fixáciu aj na dlhšie obdobie, napríklad 5 alebo 10 rokov," hovorí. Vo VÚB banke dnes takmer 70 percent klientov volí päťročnú viazanosť. Podľa Aleny Walterovej je to aj preto, lebo sa ľudia presvedčili, že sadzby dokážu prudko stúpať. Záujem o dlhšiu fixáciu v tejto banke je aj preto, lebo je relatívne malý (0,3-percentný) rozdiel medzi sadzbami úverov s jedno- a päťročnou fixáciou.
 
Akciové zľavy nie sú pre všetkých
 
Kto by zareagoval na bankové akciové ceny hypoték, mal by si všimnúť časovú obmedzenosť ponúk. V lete sa už výhody zvyčajne končia. "Aktuálne máme akciové úrokové sadzby pre hypotéky a americké hypotéky. Najnižšia úroková sadzba je na úrovni 3,55 percenta a bude platná do konca júna," informuje Zdenka Dobreová, vedúca oddelenia úverových produktov OTP Banky Slovensko. Vo VÚB banke majú akciu na hypotéky do začiatku júna a najnižšiu sadzbu zatiaľ dostalo asi 30 percent žiadateľov. UniCredit Bank odpúšťa poplatok za poskytnutie hypoúveru, ale iba tým, ktorí podpíšu zmluvu do 15 mája. "Pri 60tisícovom úvere tak klienti ušetria až 540 eur," dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Poplatok za poskytnutie úveru odpúšťa do konca mája aj ČSOB banka a najnižšie úrokové sadzby sľubuje pre asi polovicu klientov. Dexia banka odpúšťa do konca júna polovicu poplatku za hypotéku a aktívnym klientom zníži sadzbu o percento. Pol percentnú vzľavu ponúka aj Slovenská sporiteľňa.
 
Najvýhodnejší úrok na hypotéku
 
Mladý pár do 30 rokov, nezosobášený chce hypotéku na 100 tisíc eur na 80 percent ceny nehnuteľnosti na 25 rokov. Spolu majú čistý príjem 1700 eur. Nemajú dosiaľ žiadne úvery. Chcú úrok fixovaný na jeden rok. Majú pracovný pomer na dobu neurčitú.
 
1. Tatra banka 3,55 % 2. UniCredit bank 3,59 % 3. ČSOB banka 3,70 %
 
Muž, ženatý s dieťaťom nad 35 rokov si chce zobrať hypotéku a splatiť tak svoj starší spotrebný úver na bývanie. Má čistý príjem 1500 eur a je SZČO. Nový úver chce na 20 rokov na 50 000 eur, čo je 50 percent z ceny jeho nehnuteľnosti. Chce fixáciu úroku na 3 roky.
 
1. Tatra banka 3,95 % 2. UniCredit Bank 3,99 % 3. Slovenská sporiteľňa 4,29 %
 
25 ročný muž s čistým príjmom 700 eur chce hypotéku na 30 rokov na 70 tisíc eur, čo je 70 percent z ceny  nehnuteľnosti. Chce úrok fixovaný na 5 rokov má stále zamestnanie na dobu neurčitú. Nemá žiadne úvery.
 
1. Tatra banka 4,25%   2. ČSOB 4,40%   3. Slovenská sporiteľňa 4,49%
 
Keď sa do hypoték pustia aj malé online banky, tak ich cena klesne.
 
Vladimír Baláž, Prognostický ústav SAV

HN; 13/05/2011; s.: 17; Jozef Ryník

 


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg