freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Digitalizácia katastra

26.09.2011 Počet zobrazení: 1468


 Jaroslav Zápala, moderátor TV Markíza: "Katastrálny úrad bude opäť bližšie k občanom. Pre viaceré informácie ale aj dokumenty, ktoré potrebujete na právne úkony, už nebudete musieť chodiť na úrad. Čoskoro ich získate cez internet. Znížiť by sa tak mali aj poplatky."

 
Tibor Mattyašovský, redaktor TV Markíza: "Služby katastrálneho úradu využívame pravidelne napríklad pri kúpe či predaj nehnuteľnosti , zisťovaní vlastníka alebo v prípade ak potrebujeme list vlastníctva. Práve tu vedú presnú evidenciu našich majetkov."
 
Blanka Slaninová, riaditeľka bratislavského katastra: "My vieme každý jeden list vlastníctva s majetkom toho ktorého človeka, či už je to teda právnická, či fyzická osoba rekonštruovať z listín, ktoré tu máme."
 
Tibor Mattyašovský, redaktor TV Markíza: "Keby sme všetky spisy o majetku fyzických, či právnických osôb, ktoré majú katastrálne úrady na Slovensku, v evidencii, položili vedľa seba, vzniklo by nám 40 kilometrov. Bratislavský úrad dnes sprístupnil svoje priestory verejnosti, aby občanov informoval o práci na úrade a pomohol im lepšie sa orientovať v danej problematike. Budúcnosť katastrálneho úradu je v digitalizácii."
 
Blanka Slaninová, riaditeľka bratislavského katastra: "Prechádzame na elektronizáciu a digitalizáciu katastra a teda aj archívov."
 
Tibor Mattyašovský, redaktor TV Markíza: "Všetky materiály tak budú onedlho v digitálnej podobe a tým pádom sa k nim občan bude vedieť dostať oveľa skôr ako je to v súčasnosti."
 
Hedviga Májovská, Úrad geodézie, kartografie a katastra SR: "Ten zamestnanec musí fyzicky vyhľadávať v papierovej forme, teda analógovej tie spisy a keď to bude na internete, tak naťuká tam ten údaj, kde to bude uložené a dostane sa k tomu priamo."
 
Tibor Mattyašovský, redaktor TV Markíza: "Dokumenty ako napríklad listy vlastníctva už aj dnes nájdete na webovej stránke úradu. Použiť na právne úkony ich ale nemôžete. Aj to by sa malo zmeniť."
 
Hedviga Májovská, Úrad geodézie, kartografie a katastra SR: "Občan ako dnes dostane sa k listu vlastníctva cez internet, ale budúci rok to už môže použiť aj na právne úkony."
 
Tibor Mattyašovský, redaktor TV Markíza: "Žiadosti a podania, ktoré budeme už o rok adresovať katastrálnemu úradu elektronicky, by mali byť lacnejšie ako tie, ktoré podávame osobne. Poplatky zaplatíme z domu  napríklad cez internetbanking."
Tibor Mattyašovský, TV Markíza.

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg