freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Daň pri predaji zdedeného majetku

12.02.2012 Počet zobrazení: 14694


 Otázka: Zaujímalo by ma, aká daň sa platí pri predaji zdedených majetkov. Za odpoveď vám vopred ďakujem.

 
Vzhľadom na to, že vo vašej otázke nešpecifikujete, o aký majetok ide, pozrieme sa na to tak, že môže ísť tak o hnuteľný, ako aj o nehnuteľný majetok. V prípade predaja zdedených nehnuteľnosti , napr. bytu, domu  alebo pozemku, je príjem z prevodu nehnuteľnosti  predmetom dane a vo vašom prípade sa považuje za tzv. ostatný príjem.
 
V zmysle zákona o dani z príjmov je od dane oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov).
 
Vo vašom prípade by ste teda neplatili túto daň, ak ste nadobudli nehnuteľný majetok ako priamy dedič po poručiteľovi alebo po manželke, ktorí boli jeho vlastníkom aspoň päť rokov. V prípade, ak by táto podmienka nebola splnená, boli by ste oslobodený od platenia dane aj vtedy, ak od získania nehnuteľnosti  v dedičskom konaní uplynulo päť rokov, teda ak vy sám ste vlastníkom nehnuteľ  už aspoň päť rokov.
 
V prípade predaja zdedeného hnuteľného majetku budete mať povinnosť podať daňové priznanie z predaja hnuteľných vecí len za určitých podmienok, a to pokiaľ sa predmetné hnuteľné veci považujú za obchodný majetok. Ak sa teda hnuteľné veci vo vašom prípade budú považovať za obchodný majetok, tak predaj tohto majetku bude oslobodený až po piatich rokoch od jeho vyradenia z evidencie obchodného majetku.
 
Predpokladám však, že predaný hnuteľný majetok vo vašom prípade nebol zaradený do obchodného majetku ani ste ho nevyužívali na podnikanie, nedosahovali ste z neho žiadne príjmy a ani nepoužívali na inú vlastnú samostatnú zárobkovú činnosť. V tomto prípade v zmysle zákona o dani z príjmu sú vaše príjmy z predaja oslobodené od dane.
 
Otázka platenia, resp. oslobodenia od platenia dane z príjmov z predaja zdedeného majetku je závislá od posúdenia viacerých faktorov. Preto vám odporúčam v prípade potreby obrátiť sa na váš príslušný daňový úrad, respektíve pobočku alebo kontaktné miesto daňového úradu.
Život, Zaradenie: odborníci radia

 


Späť na výpis

Marta Káková [m.kakova@gmail.com] 07.03.2012 12:25

Reagovať na príspevok

po smrti mamky som zdedila rod. dom s príslušenstvom v 1/3ine. po dohode so súrodencami sme to predali ,mám povinnosť podať daňové priznanie a zdanit to? od, smrti mamky neuplynulo 5 rokov

dakujem

Monika Nemesova [xmodroocko@seznam.cz ] 08.03.2012 10:45

Reagovať na príspevok

Dobry den, mam takovy dotaz. Zijeme v CR ale manzel pochazi ze SK. Ma dva bratry. Minuly rok zemrel jejich otec a zdedily nemovitost s pozemkem. Hned obratem to prodali a rozdelily na 3dily. Zajimalo by nas,jestli se musi platit dan z prodeje.Zjistovali jsme vsude mozne:jedni nam rikaj,ze je to stejne jako u nas v CR a platit se musi a ti druzi,ze nic platit nemusime....tak nevime kam uz a na koho se obratit. Predem dekuji za odpoved. S pozdravem Nemesova

Alena Korekáčová 13.04.2012 16:02

Reagovať na príspevok

Som pokračovateľ v živnosti po zomrelom otcovi.Hodnotu firmy-hnuteľný majetok som dedičom vyplatila- živnosť prejde na mňa.Nedohodli sme sa však na nehnuteľnom majetku (výrobná hala a admin.budova),tie teda zdedíme rovným dielom.Musíme teda všetci zaplatitˇ DPH zo svojej časti?Na budem podnikať na inom mieste. Vopred ďakujem

Júlia Didáková 11.10.2012 19:17

Reagovať na príspevok

Chcela by som poradiť,som povinná platiť daň z predaja garáže, ktorú som pred 3 rokmi zdedila po svojom manželovi a on ju 2 roky pred tým zdedil po svojom otcovi, ktorý ju vlastnil 30 rokov?
Ďakujem

Emília Zhorelová [emiliazhorelova@gmail.com] 19.11.2012 00:36

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, prosím Vás, som povinná platiť daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti, ktorú som zdedila ako priamy dedič, keď v dedičskom konaní bola uvedená cena nehnuteľnosti 20000 €, následne znalec ohodnotil cenu v ZP na 50000 € a za 50000 € aj nehnuteľnosť predám. Poručiteľ vlastnil nehnuteľnosť viac ako 5 rokov. Ďakujem.

zuzana peekova [kveina@gmail.com] 26.11.2012 14:38

Reagovať na príspevok

Dobry den, chcem sa opytat...zdedila som byt po panej, ktoru som opatrovala a chystam sa byt predat .byt mam od juna 2012. budem musiet platit dan?

Klára Tiszavölgyiová [tiszavolgyiova@centrum.sk] 12.02.2013 15:54

Reagovať na príspevok

Dobrý deň.Zdedila som necelý ha or.pôdy po mamičke.Vlastníčkou bola 3 roky.Ona ju zdedila po manželovi mojom nevlastnom otcovi,ktorý bol vlastníkom viac ako 5 rokov.Já som ju hneď aj predala, za 2200 Eur.Na dedičskom osvedčení bola suma 3300 Eura. Budem platiť daň z príjmu predaja z 2200Eur? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Lévayová Sarolta [levaysarolta@centrum.sk] 14.02.2013 14:56

Reagovať na príspevok

Dobry deň,
Po smrti rodičoch ( vo vl. od r. 1980) sme zdedili piati surodenci rod. dom s príslušenstvom .
Právoplatnosť 1. ded.konania je marec 2009 . Nedopoatrenim bola prejednaná len 1/2 nehnutelnosti. Dedili sme v 1/10 ine.
2. ded. konanie ( právopl. 8 mes. 2011), odvtedy teda v 1/20-ine.
V prípade predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedemím v roku 2013,aku daň by sme mali platiť. Ďakujem za pomoc



Terézia Nagyová [pteresa123@centrum.sk] 08.03.2013 12:57

Reagovať na príspevok

Dobrý deň chcela by som sa spýtať, dedením v 2.por.som získala ornú pôdu po starých rodičoch v roku 2011, v roku 2012 som ju predala, za 296eur.,mám platiť daň z predaja?

Veronika Kostkova 11.03.2013 19:33

Reagovať na príspevok

Dobry den, s bratom sme zdedili dom po krstnej mame, ktora nemala inych pribuznych okrem nas a vlastnila ho dlhsie ako pat rokov. Sme oslobodeni od platenia dane? Dakujem za odpoved

oslancová alžbeta 28.05.2013 18:42

Reagovať na príspevok

Dobrý deň.
Po smrti otca v auguste 2012 mamka v dedičskom konaní prepísala rodinný dom na nás (sme traja súrodenci) a chceli by sme vedieť, keď sme priami dediči či pri predaji domu sme povinní platiť daň.
Ďakujem pekne.

Igrényi Imrich 13.08.2013 17:26

Reagovať na príspevok

Dobrý deň.
Po smrti otca v júni 2007 jeho majetkový podiel v 1/2 majetku vrátane rodinného domu bola prepísaná na matku,tým mala majetok
v podiele 1/1.Matka zomrela v júni 2009, štyria súrodenci sme dedili po ňom majetok rovnakým dielom.Teraz rodinný dom chce kúpiť jeden z nás
súrodencov, máme platiť daň z predaja zdenenej časti domu? ďakujem za odpoveď.

Karol Nagy [karol800@centrum.sk] 04.10.2013 10:02

Reagovať na príspevok

dobry den, chcel by som sa spytat na jednu vec,kde sa neviem dopatrat skutocnosti. pravdepodobne mi neodpisete...ale skusim to... moj stary otec si v neskorsom stadiu veku zobral za zenu mladsiu partnerku,ona ho za ucelom obohatenia sa obrala o vsetok majetok a to tym sposobom, ze ho donutila(resp.) opantala aby vsetok svoj majetok prenechal jej a to darovanim. tak aj spravil. hned ako sa toto stalo,tato "zena"
zmizla a viac o nej nikto nepocul. preslo 10 rokov a jedine co ostalo v dedicskom konani co nepredala bol jeden byt. nakolko v prvom rade boli ako dedici jej rodicia,potom jeho syn,napokon ja a moja sestra ako jeho vnuci. nakolko bol na byte velky dlh,vsetci sa dedicstva zriekli a ja ako vnuk som to prijal a podarilo sa mi anulovat dlh,nie cely ale byt som predal . chcel by som vediet ci v takomto pripade som povinny odvadzat dan z predaja . je to velmi komplikovana zalezitost.
na beznych forach mi pisali ze ...tak a tak... preto sa pytam fundovanej osoby. za Vasu pripadnu odpoved Vam vopred dakujem.

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg