freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Dôchodcom sa dane priznať vyplatí

01.03.2011 Počet zobrazení: 2436


 

Ak budete chcieť od štátu vrátiť už odvedenú daň z úrokov zo svojich peňazí v banke, pripravte si kópiu výpisu z účtu.

 

Vypracovať a podať daňové priznanie sa môže vyplatiť. Ak má človek príjmy nižšie, než ako určil pre príslušný rok legislatívou štát, môže sa dostať naspäť k prípadným už vopred zaplateným preddavkom alebo zrážkam na daň z príjmov napríklad z práce na dohodu či z úrokov v banke. Tie im na základe daňového priznania štát vráti. Túto možnosť spravidla využívajú dôchodcovia. Je to preto, že ak niekde popri penzii pracujú, ich zárobky nebývajú veľké - samotný dôchodok a prípadne aj vianočný príspevok sa ako štátne sociálne dávky nezdaňujú. "Tento rok si môžu daňovníci vyžiadať odvedenú daň poslednýkrát, upozorňuje daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková. Podľa nového zákona, ktorý upravuje zdaňovanie príjmov dosiahnutých v roku 2011, sa už budú zaplatené preddavky považovať automaticky za vyrovnané, a teda zostanú v štátnej kase.

 

Kde je nulová hranica

 

Pre príjmy z vlaňajška je hranica príjmu, do ktorej štát vracia vopred odvedené preddavky, stanovená na 2012,85 eura - do tejto sumy sú totiž daňovníci oslobodení od platenia daní a zaplatené preddavky sa pri nulovej daňovej povinnosti stanú preplatkom, ktorý štát vracia. "Ak vznikne daňovníkovi z podaného daňového priznania preplatok na dani, daňovník vyplní žiadosť o jeho vrátenie, ktorá tvorí súčasť daňového priznania," píše v pokynoch pre daňových poplatníkov Daňové riaditeľstvo. Lehota na vrátenie preplatku na dani je najskôr po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania, najneskôr však do 40 dní odo dňa vzniku preplatku - to znamená do 10. mája 2011. Preplatok sa však vracia len vtedy, ak je väčší ako 3,31 eura.

 

Čo pýtať v banke

 

Pokiaľ budete v daňovom priznaní uvádzať aj úroky z vkladov na vkladných knižkách, účtov či príjmy z vyplatenia (vrátenia) podielových listov a budete chcieť, aby vám z nich štát vrátil vopred vybranú daň, na daňovom úrade budú od vás chcieť o nich doklad. "Pri úrokoch sa akceptuje akýkoľvek doklad preukazujúci výšku príjmu a zrazenej dane z úrokov. Napríklad kópia výpisu z účtu, kópia vkladnej knižky a podobne," píše v pokynoch pre daňovníkov Daňové riaditeľstvo. K takémuto postupu podľa Beáty Uhrinovej z Daňového riaditeľstva daňové úrady oprávňuje zákon o správe daní a poplatkov.

 

Penzisti a nezdaniteľná časť

 

Dôchodcovia priznávajú zdaniteľné príjmy tak ako ostatní daňovníci. Výnimkou je uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane, keď pracujúci seniori narážajú na obmedzenie pri uplatnení nezdaniteľnej časti (pre príjmy z roku 2010 je to 4025,70 eura). Nemôžu ju ako poberatelia dôchodkov využiť, respektíve si ju môžu uplatniť len čiastkovo, a to vo výške rozdielu medzi ročnou výškou nezdaniteľnej sumy a výškou ich dôchodku.

 

Halka Tytykalová OSME

 

Čo si treba zapamätať

 

- štvrtok 31. marca - do tohto dátumu treba podať daňové priznanie. Ak vyjde daňovníkovi, že má zaplatiť daň, musí to urobiť do tohto dátumu. V prípade, že to nestíhate, do rovnakého dátumu môžete požiadať o odklad na tri mesiace.

 

- 2012,85 eura - suma príjmov, pri ktorej ešte netreba platiť dane a do ktorej sa vyplatí podať daňové priznanie, ak vám už strhli napríklad pri práci na dohodu alebo pri úrokoch v banke daň. Ďalšou základnou podmienkou je, že si daňovník neuplatňuje bonus na vyživované dieťa.

 

- 925,95 eura - oslobodený limit pri prenájme i pri príjme z príležitostnej poľnohospodárskej výroby (napríklad z predaja zemiakov, sena a podobne).

 

- 398,33 eura - túto sumu si možno odpočítať za odvedené poistné na životné poistenie, či za peniaze vynaložené na účelové sporenie.

 

- 10. máj 2011 - dovtedy by vám mali vrátiť prípadný preplatok na daní.

 

Kedy podať daňové priznanie a aké tlačivo použiť

 

Príklady niektorých životných situácií a príjmov

 

- predčasný alebo starobný dôchodok + vianočný príspevok

- daňové priznanie sa nepodáva.

 

- predčasný alebo starobný dôchodok * úspory v banke daňové priznanie je možné podať, štát vráti vopred uplatnené zrážky, typ B,

 

- predčasný alebo starobný dôchodok + prenájom - typ B,

 

- predčasný alebo starobný dôchodok + práca na dohodu ak vám neurobí ročné zúčtovanie zamestnávateľ (požiadať ho bolo nutné do 15. februára) typ A, ak bola zrazená preddavková daň, ak zrážková, nie je povinnosť podať priznanie, ale zákon to umožňuje,

 

- predčasný alebo starobný dôchodok + pracovná zmluva rovnako ako pri súbehu penzie a práce na dohodu.

 

- predčasný alebo starobný dôchodok + príjem za osobnú asistenciu - typ B (odmena, ktorú dostáva osobný asistent za výkon osobnej asistencie od občana s ťažkým zdravotným postihnutím, sa považuje za príjem z inej samostatnej zárobkovej činnosti a podlieha dani z príjmu fyzických osôb. To platí i v prípade, ak osobný asistent túto činnosť nevykonáva ako svoju živnosť.

 

Ako vyplniť daňové priznanie (príklad)

 

Postup, ako by vypĺňal daňové priznanie fiktívny penzista Ján Príkladný.

 

Príjmy Starobný dôchodok (12 mesiacov po 352,27 eura)          4227.24 eura

Vianočný príspevok      47.78 eura

Príjem z prenájmu časti rodinného domu (uplatňuje si len Ján. nie jeho manželka, 180 eur/mesiac, 12 mesiacov)           2160 eur

Príjem z práce na dohodu o vykonaní práce - domový dôverník (9 mesiacov, v čistom 20 eur)   v hrubom 222,22, z toho odvedená daň 42,22 eura

Úroky a iné výnosy z vkladu na termínovanom účte (po zdanení 218,70 eura)     v hrubom 270 eur, z toho odvedená daň 51,30 eura

 

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, typ B

 

Strana 1

 

- Okrem údajov o daňovníkovi pán Príkladný zaškrtne druh daňového priznania (daňové priznanie) a za ktorý rok sa podáva (2010). V riadku 01 uvedie svoje daňové identifikačné číslo (DIČ) - dostal ho od daňového úradu, keď sa registroval pre prenájom nehnuteľnosti. To uvádza na každej strane tlačiva, od strany 2 vždy v záhlaví.

 

Strana 2

 

- V riadku 25 vyplní názov a číslo účtu banky, kde má účet.

 

- V riadku 29 zaškrtnutím označí, že poberá dôchodok, v riadku 30 uvedie sumu dôchodku za rok.

 

Strana 3

 

- Riadok 34 slúži na uvedenie príjmu od všetkých zamestnávateľov, pán Príkladný pracoval na dohodu, uvedie teda hrubý príjem 222,22 eura, tú istú sumu vpíše do riadku 37.

 

- VVI. oddiele daňového priznania sa uvádzajú príjmy z podnikania, ale aj z prenájmu. Preto pán Príkladný do tabuľky v riadku 10 uvedie príjem z prenájmu, avšak až po odrátaní oslobodenej sumy 925,95 eura. To znamená 2160

-925,95 = 1234.05 eura.

 

- Z tejto sumy si môže uplatniť paušálne výdavky vo výške 40 percent, to je 493,62 eura. Výdavky zapíše do rovnakého riadku vo vedľajšom stĺpci. V riadku 11 tabuľky uvedie rovnaké čísla a pod tabuľkou označí, že si uplatňuje výdavky percentom z príjmov.

 

Strana 4

 

- Začína sa súhrnnou tabuľkou pre príjmy z predchádzajúcej tabuľky. Keďže pán Príkladný nemal príjmy z podnikania, v riadku 38 uvedie len príjem z prenájmu (1234,05 eura), v riadku 39 výdavky (493,62 eura) a v riadku 40 základ dane, ktorý je rozdielom týchto dvoch súm: v jeho prípade 740,43 eura. Keďže si neuplatňuje straty z minulých období, rovnakú sumu (740,43 eura) napíše aj do riadku 44.

 

- VII. oddiel slúži na výpočet základu dane z kapitálového majetku. Obsahuje tabuľku, pána Príkladného sa týka iba riadok 2 tabuľky, kde uvedie úroky z vkladov v banke. Opäť uvedie sumu v hrubom, teda 270 eur. Do riadku 10 napíše rovnakú sumu.

 

Strana 5

 

- Do riadku 46 a 48 uvedie príjmy z predchádzajúcej tabuľky (270 eur).

 

- VIII. oddiel daňového priznania sa pána Príkladného netýka, pretože nemá takzvané ostatné príjmy, ako napríklad z predaja nehnuteľností, z prevodu cenných papierov či z výhry a podobne.

 

Strana 6

 

- Dôležitá je tabuľka - ide o výpočet základu dane z už uvedených čiastkových základov. V riadku 58 sa vypíše hrubý príjem zo závislej činnosti - dohody {222.22 eura), v riadku 59 čiastkový základ dane z príjmu z prenájmu vypočítaný v riadku 44 (740,43 eura) a v riadku 60 hrubý príjem z úrokov (270 eur).

 

- V riadku 62 je súčet čiastkového základu dane, u pána Príkladného z príjmu prenájmu a úrokov (riadok 59 + 60, teda 1010,43 eura). Rovnakú sumu zapíše aj do riadkov 64, 66 a 67.

 

- Celkový základ dane v riadku 68 sa potom vypočíta ako súčet riadkov 58 a 67, v tomto prípade je to 1232,65 eura (222.22 +1010,43).

 

Strana 7

 

- V X. oddiele je výpočet dane. V riadkoch 69 a 77 pán Príkladný uvedie celkový základ dane z riadku 68 (1232,65 eura). V riadku 78 si vypočíta daň z tejto sumy, teda 19 percent z 1232,65 eura a výsledok zaokrúhli na eurocenty nadol 0232,65 x 0,19 = 234,2035, po zaokrúhlení 234,20). Tú istú sumu uvedie aj do riadku 87.

- Do riadku 91 daň (daňová povinnosť) napíše bez ohľadu na doteraz vyrátanú daň nulu. Je to preto, že jeho príjmy nepresiahli zákonom stanovenú hranicu 2012,85 eura - do tejto sumy je totiž daňovník oslobodený od platenia daní a zrazené preddavky sa stanú na nasledujúcej strane daňového priznania preplatkom).

 

Strana 8

 

- V riadku 93 sa opäť píše nula.

- V riadku 99 pán Príkladný uvedie súčet zrazených preddavkov - už odvedenú daň z príjmu na dohodu a z úrokov (42,22 + 51,30 = 93,52 eura).

- V riadku 106 potom vyjde daňový preplatok, pretože náš daňovník má nulovú daňovú povinnosť, pričom už štátu odviedol (vopred mu strhol zamestnávateľ a banka) preddavky.

 

Strana 9

 

- Oddiel Xlll, ktorý slúži na uplatnenie podielu z dane v prospech neziskových organizácií, sa pána Príkladného netýka - má nulovú daň, nemá z čoho odviesť percentá. Krížikom označí možnosť "neuplatňujem postup podľa paragrafu 50 zákona".

 

Strana 10

 

- K najčastejším chybám patrí nevyplnenie údajov na tejto strane - pán Príkladný sa tu musí podpísať a vypísať dátum.

- Vypísaním XVI. oddielu daňovník požiada o vrátenie daňového preplatku -zaškrtnutím označí spôsob cez poštovú poukážku.

- Opäť musí uviesť dátum a podpísať sa.

- V riadku 118 uvedie počet príloh. V tomto prípade budú 2 - potvrdenie o príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, ktoré pánovi Príkladnému vydá zamestnávateľ (spoločenstvo vlastníkov) a kópia výpisu z účtu z banky, ktorá preukazuje výšku príjmu a zrazenej dane z úrokov.

Halka Tytykalová

 


Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:34

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg