freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Čo s exekúciou?

21.02.2012 Počet zobrazení: 2939


Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Zákon nepozná minimálnu výšku dlhu, pre ktorý na vás pošlú exekútora. Menšie dlhy sa riešia zrážkami zo mzdy či dôchodku. Väčšie predajom hnuteľných alebo nehnuteľných vecí. Práve preto do štúdia prijal pozvanie súdny exekútor Ladislav Ágh, s ktorým sa o tejto, nie veľmi teda nepríjemnej téme porozprávame. Dobrý deň."

 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Dobrý deň prajem."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Tak exekúcia naozaj, asi nie ste poslom dobrých správ, keď sa niekde objavíte. Kto sa najčastejšie vyskytne v takejto situácii?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Treba uviesť, na základe tých príspevkov ktoré som si pozrel, ktoré boli odvysielané, že vlastne exekúcia, to je už len posledný krok pri vymáhaní pohľadávky, že samozrejme ten dlžník o tom, že je dlžný, vedel dopredu, mal možnosť vlastne svoju pohľadávku dávno pred začatím exekučného konania vysporiadať, exekučnému konaniu samozrejme predchádza buď súdne alebo iné rozhodnutie, a návrh ktorý je podaný príslušnému exekútorovi, aby sa touto problematikou vlastne zoberal.
 
Takže upozorňujem na to, že je síce pravdou, že mnoho krát sa to dozvedia až od nás tí povinní, že sú niečo dlžní, aj je to na základe toho, že vlastne sa im nepodarilo doručiť tie predchádzajúce rozhodnutia."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Čiže to sú také tie hlavné príčiny toho, keď začne to exekučné konanie?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Exekučné konanie začína na základe návrhu oprávneného, s tým že tá pohľadávka nie je uhradená. To je základný krok, a vlastne exekútor pristupuje k exekúcii tým spôsobom, že si požiada súd o vydanie poverenia, príslušný súd ho poverí vykonávaním exekúcie a potom začína robiť tie úkony, ktoré majú smerovať k tomu, aby tá pohľadávka bola v plne výške vymožená, a exekučný poriadok striktne určuje, ktoré vlastne úkony môžeme my vykonávať.
 
Zároveň my informujeme toho dlžníka, v našom žargóne je to povinný, ho informujeme o tom, že exekučné konanie začalo, má tam možnosť do štrnástich dní podať námietky voči exekúcii, do troch dní voči trovám, voči zaujatosti exekútora, čiže má možnosť sa určitým spôsobom voči tej exekúcii, ešte zákonným spôsobom, brániť, zároveň však vykonávame úkony smerujúce k zabezpečeniu jeho majetku. S tým že vlastne máme záujem o to, aby on v tom období, od prevzatia upovedomenia, s tým majetkom vlastne nenakladal, aby ho nemohol nejakým spôsobom speňažiť v neprospech vymáhajúceho veriteľa."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Čiže má tých 14 dní na to, aby,"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Namietal."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "sa odvolal, alebo namietal, ak prešvihne, ľudovo povedané, túto dobu, tak už jednoducho tam asi nie je možná nejaká dohoda, alebo ešte stále sa dá nejakým spôsobom dohodnúť?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "My stále každému radíme, aby v rámci tej štrnásťdňovej lehoty, aj keď nebude podávať námietky, čiže on si je vedomý toho dlhu, si je vedomý, čiže námietky je úplne zbytočná podávať, lebo zároveň sú spoplatnené, čiže zase ďalšie náklady, mal by určite kontaktovať príslušný exekútorský úrad, príslušného súdneho exekútora a navrhnúť určitý spôsob riešenia, ako sa vlastne tej pohľadávky zbaviť, akým spôsobom ju vyrovnať, lebo len týmto spôsobom je možné exekučné konanie ukončiť.
Čiže on má možnosť vlastne navrhnúť splátkový kalendár o postupnom splácaní pohľadávky, ale samozrejme je veľmi dôležité, aby ten dlžník s tým exekútorom komunikoval tým spôsobom, aby skutočne tie informácie ktoré mu bude podávať o sebe, aby tie informácie boli pravdivé. V podstate, my pokiaľ máme zablokovaný účet, kde vieme že je tam dostatok prostriedkov vlastne na zaplatenie tej pohľadávky jednorazovo, tak ťažko nám niekto bude navrhovať splátkový kalendár v mesačných splátkach po 5 euro, alebo proste. Čiže ono vždy sa dá nájsť nejaká cesta, len vždy to záleží od obidvoch strán. Našou úlohou vlastne, súdneho exekútora, je tú pohľadávku vymôcť samozrejme v čo najkratšom možnom čase."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Okrem účtu na čo ešte môže exekútor siahnuť?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Zákon presne stanovuje prakticky, že ktoré veci môžeme zablokovať, ktoré veci môžeme zobrať, vždy záleží vlastne od výšky vymáhanej pohľadávky. V podstate môžeme pristúpiť k predaju nehnuteľnosti , k predaju  hnuteľných vecí, realizovať zrážky z dôchodku, čo v poslednej dobe je také, bolo to pár krát zverejnené, že súdni exekútori túto možnosť využívajú dosť vo veľkej miere, môžeme realizovať zrážky zo mzdy, blokovať účty v peňažných ústavoch, sťahovať z nich prostriedky, blokovať motorové vozidlá v rámci dopravného inšpektorátu, čiže tých možností je strašne veľa, môžeme ich v rámci jedného exekučného konania zároveň aj kombinovať, čiže môžeme to exekučné konanie realizovať viacerými spôsobmi naraz."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Tie zrážky z dôchodkov asi teda, je to dosť citlivá, myslím si, že téma, pretože tie dôchodky na Slovensku nie sú naozaj vysoké, čiže ak siahnete na ten dôchodok z toho pohľadu exekučného konania, tak tam zrejme možno aj dôjde k nejakému namietaniu zo strany klienta. Alebo dá sa to riešiť aj nejakým hladkým spôsobom? Lebo toto je naozaj tá skupina ľudí, ktorí tie prostriedky nemajú odkiaľ už vlastne zobrať."
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Presne postup je vlastne taký istý, že samozrejme ten dlžník ktorý je už v dôchodku, opäť má možnosť v tej lehote kontaktovať súdneho exekútora, navrhnúť spôsob riešenia. S tým že pokiaľ my vydáme príkaz sociálnej poisťovni, aby realizovala zrážky, zas sú tam presne stanovené zákonné spôsoby do akej výšky je možné, koľko musí klientovi – dôchodcovi vlastne zostať, s tým že je tam zároveň ten klient, používam teraz zas ten výraz klient v súvislosti s tým, že je tam nová právna úprava v súvislosti so zmenou, že v prípade ak je ten dôchodca umiestnený v nejakom sociálnom zariadení alebo domove dôchodcov, stáva sa klientom toho zariadenia, a v prvom rade sa uhrádzajú náklady spojené s jeho pobytom v tomto zariadení. Inak je stanovená presne suma, ktorú je možné z toho dôchodku zrážať.
 
Bohužiaľ tí dôchodcovia mnoho krát už nemajú iné prostriedky, už nemajú peniaze na účtoch, o nehnuteľnosti  ich pripravili vlastné deti mnoho krát, čiže v konečnom dôsledku je to jeho jediný príjem, a ten exekútor nemá inú možnosť, ako mu siahnuť na ten dôchodok."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Líši sa zrážka alebo siahnutie na dôchodok so stiahnutím na mzdu?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Nie. Tam sa presne vypočítava podobným spôsobom. Ale vypočítava to sociálna poisťovňa."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Vy máte aké skúsenosti? Je tých viac exekúcií siahnutím práve na tieto mzdy, dôchodky, alebo inou formou?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Pokiaľ ten občan, už vlastne ten dôchodca, pokiaľ nemá účet v peňažnom ústave, nemá hnuteľný alebo nehnuteľný majetok, tak v podstate, samozrejme nie je zamestnaný, mnohí bývajú ešte zamestnaní na dohodu, tak my vlastne inú možnosť nemáme. Je to jeho jediný legálny príjem."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "No a sú aj prípady keď, ja neviem, ako sme tu uvádzali, že nárok veriteľov nie je oprávnený, pretože napríklad faktúry za neodvedenú prácu a podobne. Ako má potom postupovať klient?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Tú oprávnenosť alebo neoprávnenosť vlastne tej vymáhanej pohľadávky, o tom rozhoduje súd, nie súdny exekútor. Súdneho exekútora poveruje vlastne súd vykonaním tej exekúcie. Čiže ako som už úvodom povedal, tomu už predchádzalo súdne alebo iné konanie.
 
Čiže v podstate my nehodnotíme, či ten nárok toho vymáhajúceho veriteľ je oprávnený alebo nie, nie je to v našej kompetencii. Prakticky my len realizujeme súdny výkon rozhodnutia. Takže v podstate, to či tá pohľadávka je fiktívna, či vznikla niekedy v minulosti nejakým iným spôsobom, nie je to v našej kompetencii to posudzovať."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Určite ste sa vo svojej praxi stretli aj s prípadmi, keď klient možno pozerá na výkon tej exekúcie z pohľadu toho, že selektujete klientov a zameriavate sa len na určitých. Asi to nie je pravda. Aký máte na to teda názor?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Využívame túto príležitosť na to, aby som povedal že určite to nie je pravda. Prakticky súdny exekútor keď dostane návrh na vykonanie exekúcie od vymáhajúceho veriteľa, a zároveň ho vykonaním tej exekúcie poverí príslušný súd, tak nemá právo ani dôvod aby skúmal, že či ten človek pochádza z tej alebo onej sociálnej skupiny, alebo akým spôsobom je majetkovo zabezpečený.
 
Čiže mnoho krát je nám vytýkané, že vykonávame exekúcie jedine voči sociálne slabším obyvateľom alebo občanom Slovenskej republiky, a ja z vlastnej praxe môžem uviesť, viac krát som to už uvádzal, môj exekútorský úrad vykonával už exekúciu voči sudcovi, prokurátorovi, štátnemu tajomníkovi, mediálne známym osobám, čiže v podstate nijakým spôsobom sa to nelíši. Tu súd niekoho zaviazal k plneniu nejakej povinnosti, tá osoba si ju nesplnila, a vlastne až potom nastupuje výkon súdneho rozhodnutia prostredníctvom súdneho exekútora."
 
Natália Fónod Babincová, moderátorka TA3: "Končia tieto súdne exekútorské konania väčšinou asi úspešne, alebo v akom nejakom dlhom časovom horizonte sú ukončené? Stávajú sa aj situácie, keď sú premlčateľné, už prekročia tú dobu nejakú?"
 
Ladislav Ágh, súdny exekútor: "Podaním návrhu súdnemu exekútorovi a udelením poverenia príslušným súdom, tak u nás ten čas nebeží prakticky, ostáva stáť, čiže v podstate my máme na to možnosť to vymáhať x rokov, proste tá horná hranica nie je stanovená, takže niektoré exekučné konania sa podarí vymôcť do dvoch mesiacov, niektoré končíme po dvanástich, po trinástich rokoch, je to veľmi individuálne, mnoho krát tí dlžníci sa už dlhodobo pripravovali na to, akým spôsobom si ošetriť svoj majetok, takže veľmi ťažko sa dostávame k tým informáciám o tom majetku, čiže oni sa už dlhodobo pripravovali na to, že tú pohľadávku nemajú záujem ani v budúcnosti uhradiť.
 
Voči právnickým osobám, tie právnické osoby sa nám dostávajú do likvidácie, do konkurzu, takže tá pravdepodobnosť vymoženia tej pohľadávky sa rovná nule, s tým že ja veľa krát uvádzam číslo z vlastnej skúsenosti, že tá vymožiteľnosť práva sa pohybuje štyridsiatich až štyridsiatich piatich percentách. A trvá dlho."

 


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg