freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Český trh s bytmi znova ožíva, objem hypoték sa zvýšil o 54 %

22.03.2011 Počet zobrazení: 1010


 Český trh s bytmi znova ožíva. Svedčia o tom najnovšie údaje, ktoré ukázali, že vo februári 2011 si obyvatelia ČR vzali o polovicu viac hypoték ako pred rokom. Banky totiž tlačia úroky k zemi a požičiavajú za rovnakých podmienok ako vo februári 2007, teda v čase najväčšieho stavebného rozmachu. Konštatuje to český denník Mladá fronta Dnes.

 
Pripomína tiež, že významný podiel na oživení trhu majú aj stále klesajúce ceny bytov. Priemerný byt s rozlohou 60 štvorcových metrov v krajskom meste si teraz ľudia môžu kúpiť o 5 až 15 % lacnejšie ako pred rokom.
 
Pokles cien v kombinácii s najlacnejšími hypotékami za ostatné štyri roky pomohol k výraznému oživeniu realitného trhu v Česku. Podľa ukazovateľa Fincentrum Hypoindex české banky vo februári 2011 poskytli celkovo 4208 hypoték v sume 7,1 miliardy Kč (291,13 milióna eur), čo je v medziročnom porovnaní nárast viac než o 54 %. V porovnaní s januárom objem hypoték stúpol takmer o štvrtinu.
 
Podľa obchodného riaditeľa RealityMix Petra Čecha na tom však kupujúci budú čoskoro ešte lepšie. "Požadované predajné ceny považujeme stále za príliš vysoké. Predávajúci, ktorí nebudú môcť s predajom svojho bytu počkať dlhší čas, budú v najbližších mesiacoch nútení svoje očakávania ďalej znížiť. Väčšina bytov nemôže za ponúkanú cenu nájsť kupca," uviedol Čech.
 
Ďalším faktorom, ktorý hrá do kariet tým, ktorí si bývanie ešte len vyberajú, je fakt, že skutočné predajné ceny sú ešte niekoľko percent pod navrhovanými. Jiří Lorman, majiteľ realitnej siete Dumrealit.cz, poznamenal, že v priebehu minulého roka sa rozdiel medzi ponukou a skutočnou kúpnou cenou bytov líšil v priemere o 6 % a na požiadavku zľavy pristúpilo 72 % predávajúcich.
 
Podľa viacerých odborníkov realitný trh v Česku výrazne ožíva aj pre plánované zvýšenie spodnej hranice dane z pridanej hodnoty (DPH). Tá v budúcom roku vzrastie na 14 % a od roku 2013 na 17,5 %.
 
TASR

Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:32

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg