freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Ceny bytov treba zjednotiť, tvrdí EÚ

27.05.2011 Počet zobrazení: 1053


 Úradníci chcú harmonizovať meranie cien bývania v únii

 
Harmonizátorským snahám Európskej únie sa zrejme nevyhnú ani indikátory merajúce cen domov a bytovy v jednotlivých krajinách. Podľa nového návrhu by členské krajiny mali povinnosť zverejňovať tieto údaje štvrťročne od polovice budúceho roka. Toto nariadenie má byť súčasťou "snahy o zosynchronizovanie ukazovateľov spotrebiteľských cien, aby sa dala presnejšie merať inflácia."
 
Ako uvádza server Property-Abroad, napriek skutočnosti, že návrh má stále ďaleko od zákona a jeho neoficiálne označenie znie "Technická príručka k vlastníckemu bývaniu pre harmonizovaný index spotrebiteľských cien", niektoré vlády sa už pripravujú na zmenu. Írsky štatistický úrad nedávno spustil meranie novým indexom cien, ktorý má byť už v súlade s budúcimi požiadavkami.
 
V súčasnosti v celej EÚ existuje mnoho rôznych indexov a ukazovateľov, ktoré merajú cen domov a bytov rôznymi spôsobmi. Niektoré sú už upravené o infláciu, iné nie, niektoré používajú ponukové ceny, iné konečné predajné , iné sú odvodzované z hypotekárnych úverov 
 
Pritom ich hodnovernosť je často otázna už na úrovni štátu. Typickým príkladom môže byť Španielsko, kde podľa oficiálnych štatistík klesli ceny za ostatných pár rokov o zhruba 10 %, no rôzne alternatívne zdroje a skutočná situácia na trhu indikujú oveľa väčší pokles.
 
Snaha úradníkov zjednotiť ukazovatele môže okrem toho naraziť aj na iné metodologické problémy, súvisiace napríklad s odlišnými typmi nehnuteľnosti  v jednotlivých krajinách.
 
Na Slovensku ceny nehnuteľnosti  meria Národná banka Slovenska, ktorá vychádza z kombinácie ponukových a realizačných cien bytov a domov na základe cenovej mapy nehnuteľnosti. Vydáva ich kvartálne.
autor: Martin Rojko

Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:30

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg