freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Ceny nových bytov sú nafúknuté

05.09.2011 Počet zobrazení: 1390


 Až 80 percent nehnuteľností je v inzerátoch nadhodnotených.

 

Bratislava - V cenníku či inzeráte jedna cena, na kúpnej zmluve druhá. Realitný trh trápia umelo nafúknuté ceny. Predávajúci skúšajú, či nájdu záujemcov na vyššiu cenu a väčšina z nich aj tak počíta s nižším výnosom. "Vzhľadom na stav súčasnej ponuky novostavieb sa dá povedať, že až v 80 percentách sú predávajúci ochotní zľaviť," hovorí Filip Žoldák, partner realitnej kancelárie Herrys.
 
Staré aj nové byty
"Aj keď maklér odporučí predávajúcemu trhovú cenu, ten si aj tak urobí svoje a skúsi nehnuteľnosť predať za vyššiu cenu," vysvetľuje Peter Gordík z realitnej kancelárie Red. Podobných prípadov nájdete na Slovensku veľa. Podľa maklérov sa s nadhodnotenými cenami možno stretnúť vo vyše 80 percentách predávaných nehnuteľností. A toto číslo neklesá, skôr naopak. S "pokusnými" cenami pritom na trh nejdú len súkromné osoby, ale aj samotní developeri. "Nejde však o nekorektnosť alebo snahu developera oklamať klienta. Niektorí developeri si nechávajú priestor na individuálne presviedčanie klienta," pripomína Michal Zajíček, konzultant realitnej kancelárie Lexxus. Podľa jeho slov sa situácia oproti minulosti zmenila v prospech kupujúceho. "Ochota dohodnúť sa a uzavrieť obchod je zo strany developera dnes oveľa silnejšia ako v minulosti," konštatuje Zajíček.
Aj preto developeri využívajú rôzne stratégie. "Mnoho developerov si myslí, že zľava na mieste pôsobí osobnejšie. Niečo ako odmena pre konkrétneho zákazníka," odôvodňuje "zatajovanie" zliav Veronika Komorníková, riaditeľka realitného portálu trh.sk. S nadnesenými cenami idú v ruka v ruke aj zľavy. "Kupujúci sú zvyknutí žiadať zľavu vo výške okolo päť až desať percent, ktorú zväčša aj dostanú," hovorí Michal Ružek, konateľ realitnej kancelárie Mitan SK. Najmä pri súkromnom predaji rozhodujú aj sprievodné momenty.
 
"Väčšina predávajúcich je ochotná zľaviť z ceny, ak má kupujúci vážny záujem a ak má hotovosť, je to výhoda," zamýšľa sa Rastislav Štalmach z ARCHEUS reality center. Výška závisí aj od veku nehnuteľnosti či dĺžky, počas ktorej sa byt predáva. Žoldák pripomína, že v ojedinelých prípadoch sa zľava môže vyšplhať aj do výšky 20 percent. "Takéto zľavy sú pozorovateľné len pri novostavbách a je ich pomenej," porovnáva Gordík. Makléri sa zhodujú, že v priemere sa predajné ceny pohybujú o desať percent nižšie ako cenníkové.
 
Horúca jeseň
Kým počas leta sa s výnimkou prenájmov realitný trh zastavil, tieto dni prinesú jeho naštartovanie. "September býva akýmsi pomyselným začiatkom novej sezóny biznisu s nehnuteľnosťami," prezrádza generálny riaditeľ realitnej kancelárie Century 21 Slovakia Daniel Bilý. "Ceny nehnuteľností, ktoré sú už dlhšie v ponuke, budú zákonite klesať," hodnotí Ružek.
 
Priemerné ceny nehnuteľností (v EUR/m2) Novostavby

Bratislava 1 890
Košice 1 345
Banská Bystrica 1 327
Staré byty
Bratislava 1 749
Košice 1 128
Banská Bystrica 1 066
Autor: Tomaš Vašuta

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg