freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Buchot nad hlavou a z majitela bytu bezdomovec

17.05.2011 Počet zobrazení: 1577


Už roky máme problém s hlučnými susedmi v našom bytovom dome . Buchot, hrmot, skákanie, búchanie loptou, ťahanie a prekladanie stolov a stoličiek po zemi nad našou hlavou počas celého dňa, niekedy aj v noci, nám veľmi strpčujú život. Problém je o to väčší, že spomínaní susedia si dali spraviť tvrdé podlahy, na ktorých nemajú koberce, takže keď k nim príde návšteva, neostáva nám skutočne nič iné, len z bytu odísť. Keď sme ich na tento stav upozornili, stretli sme sa s arogantnosťou a vulgárnosťou. Čo s tým?
 
Marián K., e-mail
 
Na susedov máte naozaj smolu. Treba sa obrátiť na príslušný obvodný úrad, ktorý rieši priestupky, aby ich predvolal, priestupok s nimi prerokoval a rozhodol. Ak ich uzná za vinných, uloží im sankciu, napr. pokarhanie, pokutu a pod. Bohužiaľ, v súčasnosti zákon nijako inak nerieši problém neprispôsobivých susedov. Azda do budúcnosti v zákone bude, že byt takýchto neprispôsobivých obyvateľov sa predá, výťažok sa im vyplatí a oni sa budú musieť odsťahovať niekam inam.
 
Nárok na rodinný majetok
 
Máme problém s dedičstvom, ktoré je ešte z 50. rokov minulého storočia, kedy všetko po zosnulom dedil jeden, a to najstarší súrodenec. To isté sa stalo aj v našej rodine a dodnes sa dedič so svojimi súrodencami majetkovo nevyrovnal. Dnes už nie sú všetci nažive, ale majú deti a tieto by si chceli na majetok nárokovať. Prosím, poraďte nám, akým spôsobom je to možné, pretože spomínaný dedič dobrovoľne tento majetok nechce rozdeliť a údajne ho možno vymáhať len súdnou cestou. Nemáme inú možnosť?
 
Anna V., Lučenec
 
Dôležité v tejto veci je, čo je napísané v dedičskom rozhodnutí, t. j. či dedič prebral majetok s povinnosťou výplaty ustupujúcich dedičov. Ak ho prebral bez povinnosti výplaty, nemáte nárok na nič. Ak povinnosť uložená bola, tak áno. V tejto veci vám však bez nahliadnutia do dedičského rozhodnutia, ktoré sa nachádza v archíve príslušného súdu, nemôžem lepšie poradiť. Súdnemu sporu sa však asi nevyhnete.
 
Z majiteľa bytu bezdomovec
 
Vo februárovom čísle ste odpovedali p. Ivanovi, ktorý sa pýtal na možné problémy spojené s návratom do vlastného bytu , ktorý momentálne prenajíma. Zaujímalo by ma, ako by sa situácia riešila, ak by sa pán Ivan musel bezpodmienečne vysťahovať z priateľkinho bytu , kde teraz býva, a nenašiel by vhodné náhradné ubytovanie pre nájomníkov v jeho byte (v tomto prípade matka s dieťaťom) a nájomníci by odmietali zmenu nájomnej zmluvy na dobu určitú. Stal by sa z neho bezdomovec? A ako by skutočnosť ovplyvnilo, ak by bol pán Ivan tiež slobodným otcom s dieťaťom? Chcela by som vedieť, ako zákon rieši konflikt záujmov dvoch strán, ktoré nie sú ochotné vzájomnej dohody.
 
Andrea, Dolný Kubín
 
Nájom bytu je u nás stále chránený vzťah. Vychádza sa z toho, že ten, kto byt prenajíma, ho nepotrebuje pre seba. Pokiaľ by sa p. Ivanovi nepodarilo splniť podmienky tak, ako to zákon ukladá, naozaj by sa z neho mohol stať bezdomovec a musel by si prenajať byt , aby mal kam ísť, bez ohľadu na to, či je slobodným otcom hoc aj troch detí... Preto je dobré poradiť sa pri uzatváraní zmlúv vopred s právnikom, aby bola zmluva v súlade so zákonom a záujmami oboch strán. Šetrenie sa v tomto prípade zväčša vypomstí a následné náklady na súdne spory spravidla presiahnu "ušetrené" aj desať a viacnásobne.
  
PRIPRAVILA: Stanislava Longauerová,


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg