freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Bratislavčania sa chcú z dedín sťahovať späť do mesta

05.12.2011 Počet zobrazení: 3111


 "Veľký stavebný boom v minulosti sa postaral o presťahovanie mnohých ľudí z veľkomiest do takzvaných satelitných mestečiek, aby si začali užívať vidiecke bývanie. Zdá sa však, že mnohí toto rozhodnutie už oľutovali a chcú sa vrátiť späť do mesta.

 

Príčiny sú najmä v doprave a chýbajúcich službách."

 
Róbert Lattacher, redaktor Regionálneho denníka: "Keď sa Bratislavčania v uplynulých rokoch začali húfne sťahovať do vznikajúcich satelitných mestečiek v blízkych obciach, mnohí z nich ani len netušili, čo ich čaká. Nový domov v rodinných domoch v Marianke, Rovinke, Dunajskej Lužnej, Hanuliakove, Moste pri Bratislave a mnohých ďalších dedinách našli ale často bez vybudovanej infraštruktúry a bez služieb. Postupne zistili, že kardinálnym problémom začína byť doprava."
 
Andrej Blizniak, obyvateľ Dunajskej Lužnej: "Pracujem v Bratislave, tak trávim denne 3 hodiny v aute, či idem tam a späť, proste hodinu a pol tam, niekedy až 2 hodiny späť a už ma to proste nebaví, ma to frustruje, nestíhame pre deti do škôlky a ani do školy."
 
Róbert Lattacher, redaktor Regionálneho denníka: "Určité tendencie ľudí utekať späť do mesta si uvedomujú aj mnohí starostovia obcí, ktorých stavebný boom v minulosti zasiahol naplno."
 
Milan Bombala, starosta Rovinky: "Ten trend odísť z dediny do mesta je väčšinou u mladých ľudí, ktorí skutočne chcú žiť naplno, oni nemajú čas stáť v radách, oni sú netrpezliví a všetko chcú mať hneď."
 
Štefan Jurčík, starosta Dunajskej Lužnej: "Zväčša je to o tom, že developer si nesplní svoje zákonité podmienky, ľudia sa tam nasťahujú, nemajú komplet dobudované komunikácie, prípadne osvetlenie, v našom prípade je problém aj s napojením sa na kanalizáciu."
 
Róbert Lattacher, redaktor Regionálneho denníka: "Mnohé snahy o návrat ľudí naspäť z
dedín do mesta potvrdzujú aj odborníci pracujúci na trhu s nehnuteľnosťami. Situácia oproti minulosti sa vraj zmenila."
 
Telefonuje Adriena Litomerická, 1. Národná aukčná spoločnosť s.r.o.: "Dnes je tá situácia naozaj trošku odlišná, lebo nedostatočná infraštruktúra alebo horšia dostupnosť niektorých satelitov vedia narobiť v logistike rodín alebo logistike každodenného života rodín veľké problémy."
 
Róbert Lattacher, redaktor Regionálneho denníka: "A jedným z takých problémov je aj včasné vyzdvihovanie si detí zo školských a predškolských zariadení. Mnohí rodičia pracujúci v meste a bývajúci v satelitnom mestečku to jednoducho nestíhajú. Na vine je základný problém, zápchy na cestách."
 
Viera Kollárová, vedúca školského klubu v D. Lužnej: "Niekedy je to aj polhodina aj trištvrtehodina u niektorých rodičov, sa nedostanú na čas pre svoje dieťa."
 
Róbert Lattacher, redaktor Regionálneho denníka: "Nespokojných ľudí vraj pribúda a mnohí sa už aj odsťahovali. Iní by už boli dávno späť v meste, keby vraj nemuseli predať svoju nehnuteľnosť hlboko pod cenu."
 
Andrej Blizniak, obyvateľ Dunajskej Lužnej: "Nemôžu odísť, keď kúpili niečo za 300, 400 tisíc eur, prípadne zobrali si na to hypotéku, to znamená ešte preplatia ďalších 200 tisíc eur a predávajú to za 200."
 
Viera Kollárová, vedúca školského klubu v D. Lužnej: "Veľa mojich známych sa odsťahovalo už naozaj odtiaľto, pretože nemajú šancu sa dostať domov načas."
 
Róbert Lattacher, redaktor Regionálneho denníka: "Niektorí obyvatelia satelitných mestečiek obviňujú zo zlej situácie obecné samosprávy či samotných starostov. Starostovia ale tvrdia, že urýchliť vybudovanie rýchlostnej komunikácie R7 okolo obcí nie je v ich silách ani kompetencii. Mohli by ovplyvniť utlmenie výstavby."
 
Milan Bombala, starosta Rovinky: "Obecné zastupiteľstvo našej obce sa snaží v súčasnej dobe zmeniť územné plány obce tým smerom, že sa už nebude povoľovať zóna na zastavanie rodinných domov."
 
Andrej Blizniak, obyvateľ Dunajskej Lužnej: "No ja som sem prišiel z Bratislavy a tešil som sa, že tu bude kľud, že to bude taká satelitná dedinka, kde kedysi odtiaľto 10, 15 minút bolo do roboty."
 
Róbert Lattacher, redaktor Regionálneho denníka: "Mnohí obyvatelia satelitných mestečiek sú ale s vidieckym bývaním spokojní a za žiadnu cenu by ho nemenili. Problémom by sa dalo predísť, ak by vláda, samospráva či developeri plnili svoje sľuby a občania by na nich viac trvali. Pre Slovenskú televíziu Róbert Lattacher."
Róbert Lattacher

Späť na výpis

Maros [b6476893@nwldx.com] 06.02.2012 23:21

Reagovať na príspevok

No este ze su tieto stranky popularne menej ako web mojeho 13 rocneho syna. A je mi aj jasne preco. Totalne mimo realitu. Nikto normalny mlady tu nechce ostat a realne statistiky ukazuju opak.

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg