freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Bratislava opäť drahá

31.08.2011 Počet zobrazení: 1773


Ľuboš Sarnovský, moderátor TV JOJ: "Priepastné rozdiely v únii sú bežné a to aj napriek tomu, že by mala byť Európa jednotná. O veľké prekvapenie sa niekedy dokáže postarať aj Slovensko. Krajina, v ktorej sa nezarába veľa, šokuje tento raz drahým životom v hlavnom meste. Pre vysoké ceny za prenájom domov a bytov sa Bratislava ocitla takmer na vrchole najdrahších miest únie."
 
Richard Ďuriš, redaktor TV JOJ: "Európska únia by chcela byť jednotná. Nedarí sa jej to však a to ani v prípade nájmov. Najhoršie sú na tom poliaci. Pri priemernom plate by si musel náš severný sused požičať skoro 100 eur mesačne, aby utiahol nájom vo Varšave."
 
Maximilian Mendel, poľský realitný maklér : "Varšava je naozaj drahá, preto sa drvivá väčšina ľudí rozhoduje, že si byt radšej kúpi."
 
Richard Ďuriš, redaktor TV JOJ: "Za hlavným mestom Poľska žiaľ nasleduje naše. Pri byte o rozlohe 63 štvorcových metrov a priemernom plate nájom predstavuje až 88 percent nákladov. Preto aj našinci siahnu veľmi rýchlo po hypotéke."
 
Adriana Mikundová, redaktorka TV JOJ: "Keď si porovnáš cenu hypotéky a keď si porovnáš cenu podnájmu, tak je to v podstate to isté a takto si splácaš vlastné bývanie."
 
Richard Ďuriš, redaktor TV JOJ: "No v podnájme žije len každý desiaty Slovák, pri tom ani život s hypotékou nie je žiadny špás."
 
Eva Sadovská, banková analytička: "Bežné výdavky na bývanie plus splátka úveru sa môžu vyšplhať na 40 percent disponibilných príjmov domácnosti."
 
Richard Ďuriš, redaktor TV JOJ: "Dôvody, prečo sú také priepastné rozdiely v cenách nájmov v únii, sú rôzne."
 
Peter Turczera, poľský znalecký ústav BDD: "V prípade Varšavy a Bratislavy sú veľké výdaje spôsobené aj zaostávaním vidieka za hlavným mestom. U niektorých miest ako je Paríž alebo Londýn je to tým, že ide o svetovo vyhľadávané lokality."
 
Richard Ďuriš, redaktor TV JOJ: "Podľa poľských expertov, ktorí prieskum vypracovali, je pre človeka únosná hranica 60 percent čistej mzdy za nájom. V prieskume najlepšie obišli Berlínčania, napriek tomu tam v októbri skupina mladých nahá protestovala proti vysokým nájmom. Nemáme len vysoké ceny nájmov, máme aj vysoké ceny benzínov, no a vysokú nezamestnanosť. Na druhej strane máme nízky vek dožitia, takže nás to tak dlho netrápi. Richard Ďuriš, televízia JOJ."
 


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg