freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Bič na čierne stavby

26.05.2011 Počet zobrazení: 1492


 Malá úprava stavebného zákona zatiaľ zabúda na doriešenie niektorých problémov
 
Firmy a podnikatelia by už o pár mesiacov mali dostať väčší strach pri rozbehu stavieb bez povolení. Štát chce prísnejšie pravidlá pre čierne stavby , aby ich dokázal rýchlejšie odhaľovať, trestať, ako aj okamžite zasiahnuť. Rýchlejšie a dokonca povinne budú musieť reagovať aj mestá a obce, ktoré najčastejšie plnia úlohu povoľujúcich či kontrolujúcich stavebných úradov. V praxi totiž príliš často privierali oči nad svojvôľou mnohých investorov. Vyplýva to z malej novely stavebného zákona z dielne ministra dopravy a výstavby Jána Figeľa (KDH). Od septembra by sa tak doterajšie sankcie mali zvýšiť, pribudnú nové finančné postihy a nastúpi dôslednejšie a okamžité riešenie nepovolených stavieb. Novela však nerieši dve veľmi zásadné súvislosti problému - neokliešťuje dodatočné povoľovanie čiernych stavieb a nerozširuje možnosti búrania stavieb. A zabudla aj na to, ako motivovať obce, aby zmenili doterajšiu prax dávať len symbolické, nie maximálne pokuty.
 
Vyššie pokuty
 
Rezort sa spolieha, že najväčším strašiakom pri stavaní bez povolení budú omnoho vyššie pokuty. Trestaní po novom majú byť nielen investori, ale takmer vždy aj stavebné firmy, ktoré realizujú nepovolené diela, ako aj partneri pri realizácii stavby - od projektanta cez geodeta po stavebný dozor. Maximálna výška finančných postihov sa zdvojnásobí, pri menších prehreškoch nové navrhované pokuty predstavujú až desaťnásobok doterajších postihov. Tak ako doteraz budú postihy definované v dvoch rovinách - ako priestupky alebo správne delikty. V prípade priestupku sú sankcie udeľované fyzickej osobe, bežnému človeku, ktorý napríklad stavia bez povolenia rodinný dom či firemné sídlo. Najvyššia priestupková pokuta pre fyzické osoby sa navrhuje až do výšky 70-tisíc eur, v prípade chráneného územia do 165-tisíc eur. V správnom konaní môžu byť trestané len firmy a podnikatelia živnostníci, ak sú stavebníkmi alebo vlastníkmi stavby  - teda investormi. Postihy pre nich vedú k pokutám až do 350-tisíc eur. Ako nová forma postihu budú zavedené aj takzvané rýchle finančné tresty - poriadkové pokuty, a to za drobné obštrukcie pri kontrole čiernych stavieb. Pri rozbehnutí viacerých stavieb bez stavebného povolenia naraz sa postih zdvojnásobí. "Novinkou je zavedenie minimálnych pokút pre firmy v správnom konaní. V podstate žiadna čierna stavba by nemala zostať bez pokuty, čo sa v doterajšej praxi stávalo bežne," uviedol riaditeľ sekcie výstavby a bytovej politiky ministerstva dopravy Pavol Baxa. V praxi napríklad živnostník - remeselník, ktorý prerába interiér a neohlási to miestnemu úradu, zaplatí najmenej 1 700 eur. Aj po novom sa bude odlišovať, či pôjde o veľkú alebo malú stavbu . Pre malé stavby , ktoré podliehajú len ohláseniu, sa budú podnikatelia v postavení stavebníka alebo vlastníka stavby vystavovať postihu do 17-tisíc eur. Problémom zostáva motivácia stavebných úradov samospráv radikálne pokutovať čierne stavby . Čiastočne by problém mohla odstrániť úprava novely, aby sa pokuty preniesli na štátny dozor. Tam však dochádza k sporu medzi štátom a samosprávami, pretože podľa toho, kto sankcionuje, putujú peniaze do obecnej alebo štátnej kasy.
 
Efektívnejšie tresty
 
Zmena pravidiel by mala pomôcť aj razantnosti riešení po odhalení stavieb bez povolenia. Obce, stavebná inšpekcia či krajské stavebné úrady získajú nové kompetencie. Po novom sa určuje aj účinnejší spôsob vykonania štátneho stavebného dohľadu, ktorý doteraz v zákone chýbal. Zavádza sa totiž kontrolná prehliadka stavby . Dohľad tak získa bez zbytočných zdržiavaní a prieťahov možnosť preveriť skutočný stav a následne bez byrokratickej záťaže prijať opatrenia. Čiernu stavbu bude musieť stavebný úrad hneď zastaviť predbežným opatrením. Investorovi nepomôže ani odvolanie, nebude mať totiž odkladný účinok. "Pri väčšine čiernych stavieb neboli postihy doteraz vôbec udelené alebo boli len symbolické. Čierni stavebníci teoreticky celé mesiace pokračovali vo výstavbe bez povolenia aj po tom, čo im bola udelená pokuta a boli vyzvaní na nápravu," spresnil P. Baxa. Jedným z najúčinnejších nových opatrení proti pokračovaniu nepovolených stavieb má byť odpojenie staveniska od plynu či elektriny. Sieťoví dodávatelia energií budú povinní takéto nariadenie akceptovať, ak nechcú riskovať pokutu do 170-tisíc eur. Stavanie načierno by sa navyše za istých okolnosti mohlo stať trestným činom. Previnilca - ale len fyzickú osobu by v prípade opakovaného činu mohol sudca poslať za mreže najviac na päť rokov. Nový trestný čin zavádza navrhovaná novela Trestného poriadku, a to v prípade, ak čierna stavby spôsobí vážnu ujmu na právach alebo oprávnených záujmoch vlastníka pozemku. Ide o tresty za čierne stavby realizované bez dohody na cudzích pozemkoch.
 
Konanie bez zmeny
 
Novela narazila na odpor zamestnávateľských a profesijných združení v stavebníctve. Zväz stavebných podnikateľov Slovenska upozorňuje, že zmeny v praxi sa nedajú dosiahnuť len sprísnením režimu nepovolených stavieb, rozšírením sankcií či rozšírením kompetencií štátneho stavebného dohľadu. "Podstatne efektívnejšie by bolo ísť cestou predchádzania čiernym stavbam ," uvádza v stanovisku zväz. "Súčasné stavebné konania sú príliš ťažkopádne, zdĺhavé a administratívne náročné, potvrdzujú to aj medzinárodné porovnania," bráni sa novele Jozef Špirko z Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ). Ako dôkaz uvádza hodnotenie Svetovej banky pod názvom Doing Business 2011. Podľa neho podnikateľ na Slovensku potrebuje na získanie všetkých povolení pri výstavbe modelovej stavby celkovo až 287 dní a 13 rozličných procedúr. "Takýto stav vytvára motivácie pre stavebníkov na obchádzanie a nedodržiavanie platného zákona, často s vedomou kalkuláciou, že prípadná sankcia je v konečnom dôsledku lacnejšia," spresňuje RÚZ. Podľa šéfov najväčších stavebných firiem patriacich do stavebného zväzu nedôjde k zmene, ak sa nezrýchlia a hlavne neskvalitnia povoľovacie úkony stavebných úradov. Súčasne upozorňujú, že na stavebných úradoch často sedia nekompetentní úradníci nedodržujúci predpísané zákonné lehoty. V praxi tak investície čakajú celé mesiace na stavebné povolenie. Na nízku odbornosť poukazujú podnikatelia aj pri štátnom stavebnom dozore. "Podľa navrhovaných zmien môže dôjsť k zastaveniu prác na stavbe , pričom ani odvolanie nebude mať odkladný účinok. A čo ak bude odvolanie oprávnené a zastavenie prác zrušené? Kto nahradí škody, štát?" pýtajú sa zástupcovia stavebných spoločností. Takmer všetci zamestnávatelia našli spoločnú reč aj pri sprísnení pravidiel na získanie živností na zhotovenie stavieb, a to začlenením medzi viazané živnosti. Zhoda vládne v tom, že malá novela je len vytrhnutou časťou už dávno pripravovaného úplne nového stavebného zákona, ktorý sa pripravuje niekoľko rokov. "Nové znenie zákona, ktoré bude podrobnejšie meniť rôzne časti územnosprávneho či stavebného konania, by malo byť na stole do konca roka," dopĺňa minister J. Figeľ.
 
Žiadané sprísnenia
 
Novela má len 11 ustanovení. Vôľu postupovať proti čiernym stavbam deklarovali všetky strany vládnej koalície. K návrhu ministra však prišlo niekoľko sto pripomienok. Samotná novela na troch stranách je tak pripomienkovaná 32 stranami doplnkov od rezortov aj verejnosti. Mnohé z nich pritom navrhujú sprísnenia navrhovaných postupov. Úrad vlády napríklad navrhuje otvoriť súčasné pravidlá o odstraňovaní stavieb. Pribudnúť má nová možnosť - možnosť poveriť odstránením stavby aj inú firmu. Majú sa tým vylúčiť situácie, keď stavebník pred príkazom na zbúranie uniká prevedením záväzkov na bankrotujúcu spoločnosť. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) trvá na sprísnení podmienok dodatočného povoľovania stavieb. Ide o časť zákona, na ktorú sa ako na podpornú barličku spoliehajú všetci čierni stavitelia pri dodatočnom povoľovaní stavieb. Zo zákona chce vyhodiť vetu "odstránenie stavby sa nenariadi v prípadoch, keď dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejným záujmom". Ak sa ponechá inštitút dodatočného povolenia stavby bez zmeny, sprísnenie pravidiel nemá zmysel, tvrdí aj ministerstvo vnútra. Ministerstvo kultúry zasa žiada prísnejšie tresty pri kultúrnych pamiatkach. Do zákona chce pod hrozbou pokuty dostať povinnosť investora informovať autora umeleckého diela o možnom zničení alebo poškodení jeho diela. Ministerstvo životného prostredia sa zasa snaží pridať prísnejšie pravidlá pri využívaní výsledkov geologického prieskumu. Ministerstvo zdravotníctva by rado prikázalo dôsledné kontroly pri výstavbe na ochranu pred prenikaním rádioaktívneho radónu. A nakoniec viaceré rezorty žiadajú ešte razantnejší postup pri vydávaní rozhodnutí o zastavení zistenej nepovolenej stavby alebo napríklad žiadajú označenie takejto stavby veľkými nápismi "čierna stavba ". J. Figeľ sľubuje niektoré z pripomienok zohľadniť. Ktoré to budú, zatiaľ jasné nie je. Medzi odporcov sprísnení okrem zamestnávateľských a profesijných združení v stavebníctve patrí Združenie miest a obcí Slovenska. To tvrdí, že zmeny budú znamenať potrebu nových ľudí, a teda viac peňazí na platy úradníkov.
 2011 TREND Holding, spol. s r.o.


Späť na výpis

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:31

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg