freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Banky zdražili hypotéky, majú strach z neplatičov

01.02.2012 Počet zobrazení: 1152


Hoci Európska centrálna banka sadzby znížila, banky urobili opak. Pod drahšie hypotéky sa podpísala neistota na trhu a slabnúca ekonomika.

 
Ľudia, ktorí majú záujem o hypotekárny úver , si v porovnaní s decembrom minulého roka v mnohých bankách priplatia.
 
Finančné  nielenže zrušili niektoré akciové ponuky pre klienta, ako napríklad odpustenie poplatku z a vybavenie hypotéky, ale väčšina z nich pristúpila aj k zvyšovaniu úrokov.
 
Pocítia to nielen žiadatelia o hypoúver na vyššej mesačnej splátke, ale aj "starší" klienti pri refixácii úrokovej sadzby.
Vyššie riziko nesplácania
 
Najvýraznejšie menila sadzby Slovenská sporiteľňa, ktorá ich zvýšila v priemere až o jeden percentuálny bod.
 
Kým koncom novembra získal žiadateľ o úver pri viazanosti na päť rokov úrok 4,69 percenta, dnes tú istú hypotéku získa s úrokom okolo 5,59 percenta. Na mesačnej splátke tak preplatí 21 eur.
 
"Banka sa tak prepadla na spodné priečky v porovnaní nášho portálu," tvrdí Maroš Ovčarik z portálu Finančná hitparáda.
 
Hovorca banky Štefan Frimmer to zdôvodňuje neistotou na trhu, ktorú vyvolala dlhová kríza a horšia ekonomická situácia na Slovensku.
 
"Vyššia nezamestnanosť znamená aj väčšie riziko, že klient prestane splácať úver. Táto riziková prirážka sa potom premieta aj do cien úverov," povedal Frimmer.
 
Vyššie úrokové sadzby sa dotkli aj klientov OTP banky, ktorá ich zvýšila o 0,3 percentuálneho bodu. Zdražovaniu o 0,15 percentuálneho bodu sa nevyhla ani Tatra banka.
 
Banky sa na zdražovanie odhodlali napriek tomu, že v decembri Európska centrálna banka (ECB) znížila základnú sadzbu na historické minimum – len jedno percento. Chcela takto oživiť ochabujúcu ekonomiku v eurozóne. Hovorca Tatra banky Boris Gandel však tvrdí, že rozhodnutie ECB na úroky hypoték nemá priamy vplyv.
 
"Výšku úročenia hypoték ovplyvňuje skôr cena dlhodobých zdrojov, teda výnosy dlhodobých štátnych dlhopisov," tvrdí Gandel. Práve nervozita z dlhovej krízy ich vyhnala koncom roka prudko nahor, čo sa s oneskorením premietlo aj do zvýšenia úrokov pri hypotékach.
 
Boj o klienta
 
VÚB banka zatiaľ na zmeny úrokov nepristúpila, ale nevylučuje, že tak urobí v budúcnosti. Jedinou bankou, ktorá sa rozhodla "ísť proti prúdu", bola Volksbank.
 
Tá znížila sadzby v priemere o pol percentuálneho bodu. Hovorkyňa Jana Lukáčová to zdôvodňuje stratégiou banky a podmienkami na trhu.
 
Podľa Ovčarika chcela zrejme zabojovať v konkurencii. Pred znížením úrokov totiž poskytovala v priemere najdrahšie hypotéky.
 
Po vlaňajšom zlacňovaní nehnuteľnosti  má prísť tento rok vytriezvenie. "Sme s cenou na dne. Očakávam, že sa ceny vychýlia najviac o dve až tri percentá," vraví Martin Lazík z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. 
 
Podľa údajov asociácie padli ceny novostavieb ku koncu roka o 10 až 15 percent. "Dôvodom bol nižší dopyt zo strany klientov," tvrdí Lazík . Najvýraznejší prepad nastal pri dvojizbových bytoch  v Prešove, nasledovala Trnava, Bratislava a Trenčín. Staršie byty vlani stagnovali, prípadne mierne zdraželi. 
 
 
Dodáva, že veľa klientov, ktorí mali záujem o nehnuteľnosť  platila hotovosťou. "Nepotrebovali ju. Brali to však ako investíciu v neistých časoch," dodal Balogh.
 
Jozef Tvardzík

 


Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg