freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Banky vám požičajú peniaze drahšie

22.07.2011 Počet zobrazení: 2199


V kampaniach býva neraz uvedený len spodný interval úrokov, skutočná výška úrokovej sadzby môže byť vyššia.

 
Bratislava - Ak si chcete zobrať hypotekárny úver  s dobrým úrokom, mali by ste sa poponáhľať. Úrokové sadzby pri úveroch na bývanie už lacnejšie nebudú. Úrokové sadzby pri hypotékach sa pomaly zdvíhajú a po lete by sa mala éra lacných úverov na bývanie skončiť. Priemerná úroková sadzba pri hypotékach sa ešte stále drží pod hranicou 5 percent, a to už od novembra minulého roka. Objem úverov dosiahol ešte v máji podľa údajov NBS rekordných takmer 376 miliónov eur, čo je najvyššie číslo od vypuknutia krízy. Ako uvádza Ján Porázik, analytik Fincentra, éra lacných peňazí sa čoskoro skončí. "V júni už niektoré banky pod vplyvom vývoja medzibankových sadzieb zvýšili úroky a ďalšie ich budú čoskoro nasledovať."
 
Najnižší úrok nie je najvýhodnejší
 
Podľa Jána Porázika netreba pri výbere fixácie podľahnúť presvedčeniu, že najnižšia sadzba je zároveň najvýhodnejšia: "Pri krátkodobých sadzbách, do jedného roka vrátane, treba počítať s vyššou splátkou po uplynutí fixácie. Napríklad pri zvýšení úrokovej sadzby o jeden percentuálny bod sa pri dlžnej sume stotisíc eur zvýši mesačná splátka o 83 eur." Nie každý však chápe toto riziko - v máji tohto roka bolo pritom 25 percent všetkých požičaných peňazí s plávajúcou sadzbou alebo fixovaných do jedného roka. "Je to zvláštne aj preto, že kým pri krátkodobých sadzbách bola úroková miera 4,93 percenta, pri bezpečnejších strednodobých do 5 rokov dokonca nižšia na úrovni 4,85 percenta," spresňuje Porázik. Tento paradox si možno podľa neho vysvetliť aj tým, že o krátkodobé fixácie žiadajú predovšetkým menej bonitní klienti v snahe získať čo najnižšiu splátku. Banky im však prirátavajú vyššiu rizikovú maržu. Štatistiky NBS potvrdili, že o dlhodobé fixácie je medzi Slovákmi veľmi malý záujem. Miroslav Sekereš, senior konzultant finančnoporadenskej spoločnosti Partners Group Sk, odporúča dlhšiu viazanosť ako jeden rok. "Keďže je veľký predpoklad rastu úrokových sadzieb, variabilná úroková sadzba nie je veľmi vhodná. Momentálne sú úrokové sadzby stále veľmi prijateľné, to by sa však malo v priebehu tohto roka zmeniť."
 
Banky požičajú drahšie
 
V máji si ľudia brali hypotéku v priemere za 4,85 percenta pri 1až 5-ročnej fixácii. Milan Repka, riaditeľ spoločnosti Fincentrum, očakáva postupný rast úrokových sadzieb, čo potvrdzuje aj zvýšenie základnej úrokovej sadzby ECB o 0,25 percentuálneho bodu na 1,5 percenta. Ak si teda beriete hypotéku dnes, bude v priemere o niečo drahšia. "Ideálna dĺžka fixácie hypotéky nie je jednoznačná. Závisí od potrieb a možností klienta, a taktiež od situácie na trhu. V máji si vzalo až 67 percent klientov fixáciu v rozpätí 1 až 5 rokov. Záujem o fixáciu v rozpätí 5 až 10 rokov bol oveľa nižší, len na úrovni 8 percent." Miroslav Sekereš spresňuje, že mesačné splátky akýchkoľvek úverov nemajú presiahnuť 40 percent mesačného príjmu, ideálne by to bolo do 30 percent. "V praxi sa stretávam s ľuďmi, ktorí si obehali banky a povedali im, že hypotéku bez problémov dostanú. Po dôkladnej analýze ich aktuálnej situácie zistím, že väčšina má minimálne, alebo žiadne rezervy." Aj keď týmto klientom banka požičia peniaze, tímový manažér im neodporúča riešiť hypotéku, pokiaľ si nevytvoria železnú rezervu vo výške minimálne 12 mesačných splátok hypotéky.
 
100 percent dostanú len vyvolení
 
Vstupnými poplatkami okrem investovaného času do vybavovania úveru sú napríklad poplatok za vybavenie, ktorý však môže byť aj nulový, v závislosti od prebiehajúcich akcií. Ďalej to môžu byť podľa Milana Repku poplatky na katastri či poplatok za súdnoznalecký posudok. "V súčasnosti je stále možné získať hypotéku do 100 percent hodnoty založenej nehnuetľnosti , avšak takúto možnosť dostane len úzky okruh klientov. Hlavnými predpokladmi na to sú bonita klienta a lokalita a stav zakladanej nehnuteľnosti." Navyše, treba rátať s tým, že pri hypotéke na 100 percent hodnoty nehnuteľnosti bude úroková sadzba vyššia ako pri hypotéke na 70 percent. Určite ju nezískajú klienti s napätým rodinným rozpočtom. Väčšiu šancu majú tí, ktorých mesačná splátka je pomerne malá v pomere k čistému príjmu.
 
Využite sezónne kampane
 
Ako spresňuje Anton Čorba, branch manažér zo spoločnosti Salve Finance, banky už tradične podporujú predaj sezónnymi kampaňami. "V nich najčastejšie kombinujú napríklad zľavu z poplatku, zľavu z úrokovej sadzby na jeden alebo viac rokov, rýchlosť schválenia, zvýšenú dostupnosť, úsporu nákladov pri návrhu na vklad a ocenení nehnuetľnosti ." Ešte aj v tomto čase môžete natrafiť na nejaké zľavy. Zvyčajne však v nich spropagujú len spodný interval úrokových sadzieb, skutočnosť je však podľa Maroša Ovčarika, finančného experta webového portálu FinančnaHitparada.sk, vo väčšine prípadov iná. "Skutočne poskytnuté sadzby sa líšia od tých z reklám, a to často aj o 1 až 2 percentá. Tie najnižšie sadzby väčšina bánk poskytne len tým najviac bonitným klientom. To znamená klientom s najvyšším príjmom, bez ďalších záväzkov, ktorí využívajú viaceré produkty danej banky či majú v banke bežný účet a aktívne ho využívajú."
 
Pokiaľ sa chystáte vybavovať hypotéku, rátajte s tým, že na úrokoch pravdepodobne zaplatíte viac ako pred pár mesiacmi.
Zuzana Kullová ; Zaradenie: OSOBNÉ FINANCIE

Späť na výpis

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg