freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Ako zrušiť právo doživotného užívania

12.09.2011 Počet zobrazení: 7210


 V dedičskom konaní som zdedila rodičovský dom, v ktorom má moja mama aj sestra právo doživotného bývania. Sestra v tomto dome nemá trvalý pobyt a ani v ňom nebýva. Je alkoholička a neviem, kde sa v súčasnosti zdržiava. Má viacero úverov od nebankových spoločností, ktoré nespláca. Chcem sa spýtať, či jej môžem zrušiť právo dožitia v rodičovskom dome bez jej vedomia a či môže exekútor siahnuť aj na spomínaný rodičovský dom.

 

Právo doživotného užívania nehnuteľnosti sestrou vlastníčky domu je právom zodpovedajúcim vecnému bremenu. Vecné bremená sú upravené v § 151n a nasledujúcich ustanoveniach Občianskeho zákonníka č. 40/1964 Zb. v platnom znení, pričom obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe. Podľa § 151o Občianskeho zákonníka vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami dedičského konania, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo priamo zo zákona. Podľa § 151p ods. 4 Občianskeho zákonníka platí, že ak právo zodpovedajúce vecnému bremenu patrí určitej osobe, vecné bremeno zanikne najneskôr jej smrťou alebo zánikom.
 
Právo doživotného užívania nehnuteľnosti teda oprávňuje mamu a sestru v dome bývať, pričom toto právo oprávneným osobám zaniká až ich smrťou. Podľa § 151p ods. 3 Občianskeho zákonníka platí, že ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Hrubým nepomerom možno rozumieť stav, kedy oprávnená osoba, ktorá má právo v nehnuteľnosti doživotne bývať nijako neprispieva na nájomné, opravy či služby spojené s užívaním nehnuteľnosti. V prípade, že súd tento stav posúdi tak, že medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného existuje hrubý nepomer, na návrh povinného z vecného bremena právo doživotného užívanie domu v prospech sestry zruší. Zrušiť právo sestry nehnuteľnosť doživotne užívať však nebude možné bez jej vedomia. Znamená to, že zrušiť vecné bremeno doživotného užívania možno na základe zmluvy o zániku vecného bremena, ktorú je potrebné zavkladovať do katastra nehnuteľností, alebo na základe rozhodnutia súdu.
 
Právo zodpovedajúce vecnému bremenu nie je vlastníckym právom. Vyplýva z toho, že v prípade exekučného konania bude exekútor uspokojovať veriteľov len z majetku povinnej - sestry. Ak sestra nezdedila rodičovský dom a nie je ani podielovou spoluvlastníčkou tejto nehnuteľnosti, exekútor na dom zdedený po rodičoch siahnuť nemôže. Vyplýva to priamo zo zákona, keďže podľa § 134 ods. 1 Exekučného poriadku č. 233/1995 Z.z. v platnom znení možno exekúciu predajom nehnuteľnosti vykonať len vtedy, ak sa preukázalo, že nehnuteľnosť je vo vlastníctve povinného.
 
Autor pracuje v advokátskej kancelárii BENČÍK & PARTNERS.
 Autor odpovede nepreberá zodpovednosť za správnosť a komplexnosť odpovede, keďže jeho informácie o probléme sú obmedzené formuláciou otázky.

Späť na výpis

zuzana kochanova [zuzanakochanova@azet.sk] 06.11.2011 14:01

Reagovať na príspevok

chcem vas poprosit o radu sestra byva s mamov a ma vrecne bremeno.ale nenazivaju spolu v dobrom da sa zrusit ta zmluva dakujem

Chynoranská Silvia [martinaka.cisarova@gmail.com] 21.03.2013 10:21

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, poprosila by som Vás o radu..
Pred 4 rokmi sme sa s manželom rozviedli, ešte nemáme finančne vysporiadaný nehnuteľný majetok. Sme s manželom vlastníkmi rodinného domu, na ktorom je vecné bremeno dožitie mojich rodičov bezplatne. Vraj,ak by sa to riešilo súdnou cestou máme 3 možnosti.
1. vyplatenie sa jeden druhého
2. možnosť spraviť z predmetného domu 2 bytové jednotky
3. po vzájomnom nedohodnutí sa súd može dom predať a zrušiť vecné bremeno, t.j. pobyt mojich rodičov bez možnosti poskytnutia náhradného ubytovania. Rodičia sú ešte stále majiteľmi 3 izbového bytu, v ktorom sme predtým bývali s bývalým manželom.

Veľmi pekne by som Vás poprosila o odpoveď hlavne, čo sa týka bodu 3.
Ďakujem veľmi pekne
S pozdravom
Chynoranská Silvia

Dana [danka.kovacova01@gmail.com] 30.06.2013 23:13

Reagovať na príspevok

Dobrý deň!Zdedila som poldomu,polka už bola moj a v tej zdedenej som dala mame doživotné užívanie-je tam v plnom rozsahu ako doteraz,čo môžem robiť?Mama tu nebýva,nekomunikuje so mnou,býva u sestry,ktorá ju len na mňa hucká...chú sa súdiť,lebo som chcela nechať mame,len jednu izbu...Keďže tu nebýva,vôbec 1,5roka,neprispieva,nezaujíma sa...Teraz má 2 izby,o ktoré sa nestará,keby som tam neriadila a nevetrala,tak to tam plesnie...Keby tu žila,tak to beriem,ale nieje tu...Ako môžem zrušiť toto právo?Alebo čo môžem robiť.jednu izbu by som potebovala...

Helena pániková [helenapanik@zoznam.sk] 08.03.2014 13:31

Reagovať na príspevok

Dobrý den.Možem zrušit mame doživotné právo,ked sa nechce liečit,nestará sa o byt,nič neplatí.platím všetko ja ,hoci tam nebývam,mama ruší aj nočný klud,stažuju sa na nu susedia.

elena jakubcova [elen.jakubcova@gmail.com] 28.04.2014 17:30

Reagovať na príspevok

dobry den,chcem sa opytat ako mam zrusit vecne bremeno ked chcem predat byt a pani co v nom byva so mnou sa nechce stahovat do mensieho bytu,ja som byt zdedila od otca a od nej pol na pol 11rokov sa staram,o nu,ale teraz som vo financnej tiesni som na dôchodku a uz to nevladzem platit,chcem kupit mensi byt aby sme ho utiahli spolu a peniaze co nam ostanu by sme si prilepsili ,no ona to tak nechce

Peter 27.07.2015 15:37

Reagovať na príspevok

Dobry den, pred rokmi mi babka darovala byt s tym, ze nan bolo zriadene jej pravo dozivotneho uzivania. Bohuzial babkin zdravotny stav sa velmi zhorsil (starecka demencia) a museli sme ju dat do ustavu s celodennou starostlivostou. Byt by som chcel predat, pretoze som v zahranici a nemozem sa starat o pripadnych najomnikov. Da sa v takomto pripade zruzit vecne bremeno sudom? Dakujem.

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg