freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Ako nepredávať nehnuteľnosť

16.10.2011 Počet zobrazení: 8058


Diskusia k blogu môjho kolegu Churého ma primäla zamyslieť sa nad opodstatnenosťou a neopodstatnenosťou toho, že povolanie realitného makléra je dnes niektorými považované skoro za nadávku.
 
Sama aktuálne predávam súkromne dva byty, teda mám reálnu čerstvú skúsenosť s prácou viacerých realitných kancelárií, rozhodla som sa totižto dať byt k spolupráci aj iným RK a zistiť ako pracuje konkurencia.
 
Najprv pohľad mňa ako predávajúceho:
prvé dva dni od nahodenia ponuky do súkromnej inzercie sa mi ozvalo cca. 15 až 20 realitných kancelárií.
 
Z toho: väčšina sa ma opýtala, či môže ponuku nabrať pre ich konkrétneho klienta (reálne však žiadneho konkrétneho klienta vôbec nemala)
iba 3 realitné kancelárie trvali na osobnom odfotení bytu (s čím plne súhlasím, sami to v našej firme presadzujeme. Na druhej strane musím trocha schizofrenicky uznať, že po tretej požiadavke agentúry ísť na byt len kvôli foteniu, ma to začalo trocha obťažovať, keďže v byte nebývam, fotky som im radšej zaslala).
 
5 realitných kancelárií mi iba poslalo email, že pokiaľ chcem, aby moju nehnuteľnosť ponúkli klientovi, nech im odpíšem mailom a rovno zašlem fotky (na tieto emaily som nie len z časových dôvodov ani neodpísala) ostatné realitné kancelárie mi pri nábore ponuky zavolali, ale rovno ma požiadali o zaslanie fotografií mailom, osobné odfotenie ani nenavrhli prešli 4 týždne, až na tri realitné kancelárie, ktoré si každý týždeň overujú a aktualizujú ceny sa mi väčšina RK ani neozvala na obhliadku mi klienta priniesli 4 realitné kancelárie, po obhliadke som však nedostala spätnú väzbu ani od jednej
na exkluzivite netrvala ani jedna RK, všetkým som už v prvom telefonáte vysvetlila, že na ňu nepristúpim dve realitné kancelárie sa predstavili ako najväčšie a najlepšie, na moju otázku toto tvrdenie vedia podložiť (akým parametrom) povedali, lebo je to jednoducho fakt traja makléri volali príliš skoro ráno alebo naopak večer v nedeľu, čo ma dosť obťažovalo
 
Dojmy
 
Záverečný dojem, z ktorého sa budem snažiť poučiť seba aj ľudí vo vlastnej firme je, že prvé dni po nahodení nehnuteľnosti do súkromnej inzercie sú pre predávajúcich naozaj náročné. Telefón od realitných kancelárií im zvoní každých 15 minút v hocijakom čase, vôbec sa nečudujem, že sú na konci dňa už nepríjemní. Po týždni - dvoch im však nezavolá už takmer vôbec nikto.
 
Osobné odfotenie bytu je vec, ktorú považujem za veľmi dôležitú. Maklér by mal osobne navštíviť byt, ktorý ponúka, musí ho vedieť klientovi opísať, vlastné fotografie odlíšia vašu ponuku od konkurenčnej, zvyšujú šancu na predaj. Ako som sa však na vlastnej koži presvedčila, niekedy to môže byť pre predávajúceho neprimeraná záťaž, najmä keď v nehnuteľnosti nebýva a o odfotenie nehnuteľnosti ho požiada viacero realitných kancelárií.
 
Minimálne by bolo vhodné vyjadriť predávajúcemu empatiu, že chápeme, že ho to môže zaťažiť, ale že je to v prospech úspešného predaja jeho nehnuteľnosti a nech si teda navrhne termín, ktorý ho bude najmenej obťažovať.
 
Po troch týždňoch som znížila cenu našich nehnuteľností, vedia o tom však len 4 realitné subjekty, ktoré si naozaj každý týždeň obvolávajú klientov a aktualizujú cenu. Kvitujem, že medzi týmito subjektmi boli aj menej známe RK, týmto všetkých chválim. Aj keď mi klienta zatiaľ nepriniesli, aspoň pracujú s aktuálnou cenou.
 
Po obhliadke s klientom by som zo strany realitného makléra privítala telefonát, v ktorom by mi oznámil, že záujemca môj byt kupuje/nekupuje a samozrejme ma aj zaujímajú dôvody jeho rozhodnutia. Možno mi informácie od makléra pomôžu pochopiť rozhodnutia klientov a teda možno spravím kroky, ktoré mi pomôžu v predaji svojej nehnuteľnosti.

 

Chcem podotknúť, že chápem mnohé výhrady k práci realitných maklérov, opäť z vlastnej skúsenosti môžem len podotknúť, že je čo zlepšovať. Môj súkromný záver je, že pri budúcom predaji mojich vlastných nehnuteľností zadám svoju ponuku cca. 3 až 5-tim naozaj najlepším a najaktívnejším maklérom. Títo ma ani neprimerane nezaťažia a zároveň sa dostatočne snažia naozaj predať moju nehnuteľnosť.

Daniela Danihel Rážová: Moja osobná skúsenosť z pohľadu predávajúceho


Späť na výpis

Patrik 17.10.2011 18:05

Reagovať na príspevok

Mila pani, a preco chcete informacie od maklera,pokial s nim nemate zmluvu??? To akoze aby on behal nahanal klientov,informoval Vas ze co a ako,a Vy si potom prisposobite veci situacii a predate to sama....!!! Ano, nie je problem Vam povedat kde robite chybu pri predaji,ale nie zadarmo.....cest praci!

zuzana garelová [ferreality.zuzka@gmail.com] 06.12.2011 21:47

Reagovať na príspevok

Novinka na Slovensku- nič Vám nepodpíšem ale byt mi predajte a dajte si tam inú cenu a navýšte si províziu!!!§§
... iné veľké rk od mňa nechceli nič podpisovať§§§ ...bežné terno s klientom ako mám potom vysvetliť ľudom ,že podnikám v súlade so zákonom a zdravím rozumom.
.Klienti si môžu za svoje problémy sami vyberajú si realitky na základe toho ,ktorá od nich nič nechce ale tak vám byt predať neviem ja ho viem predať len ak ho chcete predať aj vy to znamená rozumná cena v ktorej je už provízia, podpísaná sprostredkovateľská zmluva v ktorej vám dávame záruku ,že všetky služby s predajom hradíme my a samozrejme ,že môžeme váš byt predávať lebo s tým súhlasíte.
Sme fér ak ste vy fér a hráme podla pravidiel.

Miloš Poliček [realfinslovakia@gmail.com] 17.02.2012 13:30

Reagovať na príspevok

Konečne....niekto....Robím v realitách viac ako 15 rokov. p. Rážová určite nerobila chyby. Inak šéfka Asociácie realitných maklérov. Či? Iba využila a presne poukázala na stav a kvalitu realitných kancelárií na Slovensku. Presne popísala situáciu. Realitní makléri v tomto čase iba otravujú klientov až do stavu, že sa nebavia už so žiadnym. Mladí, neskúsení, makléri, poväčšine díleri neslovenských realitných kancelárií, doslova akoby odtrhnutí z reťazí, letia hlava nehlava za každou nehnuteľnosťou, nepotrebujú poznať predávanú nehnuteľnosť, stačí fotka od majiteľa, a telefonický súhlas so zaradením nehnuteľnosti do ponuky. Načo by strácali čas na zoznámenie sa s nehnuteľnosťou. Nepotrebujú zmluvu o sprostredkovaní, ani len nevýhradnú. Na čo by sa k niečomu zaväzovali? Však sa náhodou niekto nájde a bude mať záujem. Tvrdím, že týmto realitný trh doslova dehonestujú. Vytvárajú tak u klientov mylnú predstavu, že desať RK rýchlejšie predá nehnuteľnosť ako jedna. Keby každý realitný maklér vyžadoval uzatvorenie dohody o sprostrdkovaní, nebola by na Slovensku mienka o realitných kanceláriách taká aká je. To, že Vám nikto nič nechce podpísať si robíme sami. Je to jednoduché, ak chce majiteľ predať nehnuteľnosť, tak si to môže robiť sám alebo si to musí "objednať" u niekoho. Každá seriózna RK sa v dohode okrem iného zaviaže, ako bude nehnuteľnosť ponúkať (napr. všetkými dostupnými prostriedkami) a ostatné to robia inak? Už len čo je to za kvalita, keď nájdem tú istú nehnuteľnosť na desiatich portáloch s piatimi cenami...ako sa má kupujúci orientovať. Dokonca, aby ma klient oslovil, dám cenu bez provízie a potom ju od neho driapem, aj s tým som sa stretol, lebo s predávajúcim zmuvu nemám a musí stačiť, že na obhliadku dovediem budúceho kupujúceho. Donútiť klientov k podpisovaniu dohôd o sprostredkovaní, kde sú jasne stanovené práva a povinnosti oboch strán môžete jedine svojim serióznym, korektným jednaním a individuálnym prístupom ku každej nehnuteľnosti. Jedine toto je cesta, ako očistiť povolanie "realitný maklér/ a opraviť názor na realitné kancelárie. Ak neviete vysvetliť zákazníkovy, prečo a načo je potrebná dohoda o sprostredkovaní, tak skutočne nechajte realitný trh napokoji! Prajem veľa úspechov v práci. Miloš

Andrej Malíček [iampaulstvens@gmail.com] 10.04.2014 14:32

Reagovať na príspevok

tak podľa mňa netreba hádzať všetky realitky do jedného vreca. na trhu sú aj svetlé výnimky, ktoré človek, čo sa o predaj/kúpu nehnuteľnosti naozaj zaujíma a myslí ju vážne nájde. my sme napríklad riešili prenájom bytov bratislava cez agentúru arthur: http://www.arec.sk/prenajom-byty a všetko prebehlo hladko. tak držím palce aj vám!

Rastislav Ocelka [ocelka@gmail.com] 01.07.2014 00:17

Reagovať na príspevok

Moje rozhodnutie stať sa realitným maklérom ovplyvnila práve táto skutočnosť. Predaj bytu. Súhlasím s p. Rážovou..Prebiehalo to asi nejako tak podobne, ako opísala ona. A zhrnul by som to asi tak, že zlepšenie situácie, ktorá momentálne je, je len na každom z nás, ktorí sa rozhodneme pracovať v tejto sfére.Len intenzívnzm vzdelávaním, nielen v realitnej oblasti, ale aj v rozvíjaní iných zručností potrebných pre túto prácu sa nakoniec dopracujeme ku stavu, že práca realitného makléra nebude braná ako nadávka, ale každý z nás bude hrdý, že túto prácu robí a robí ju najlepšie ako vie.

Diana Pudinková 15.06.2016 14:54

Reagovať na príspevok

Dobrý deň,

článok som si prečítala a čo k tomu dodať? Bezpochyby je zaujímavý, alebo až priam pozoruhodný. Prečítala som si aj ostré konverzácie tu v komentároch, narážky a podobne. Ja sa na nič podobné nechystám. Svoj názor si častokrát nechávam skôr pre seba, veď som len obyčajná žena s rodinou. No s realitnými kanceláriami mám zatiaľ len dobré skúsenosti. http://www.topreality.sk/realitne-kancelarie/ sama neviem ako je to možne, ale vždy si tu vyberiem azda tú najlepšiu. Asi to je iba náhoda, alebo šťastie? :) Sama neviem. Realitné kancelárie podporujem, lebo zatiaľ sa vždy ku mne chovali vrelo a s úctou.

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg