freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Pozemok uchová hodnotu ale byt ju zvýši

23.10.2013 Počet zobrazení: 1881


Nehnuteľnosť ako investícia musí ležať v dobrej lokalite, stáť najviac trhový priemer a musí byť niečím unikátna

 

Nákup realít ako formy investície sa v posledných mesiacoch teší na Slovensku zvýšenej obľube. Bonitnejší Slováci tento spôsob zhodnotenia úspor začali viac preferovať po tom, čo sa úrokové sadzby z finančných produktov dostali na historické minimá.

 

,,Záujem na osemdesiat percent predstavujú byty v krajských mestách, hlavne v Bratislave, a zvyšok pripadá na obchodné priestory, pozemky či rodinné domy," 

 

Byty dominujú investičným kúpam realít hlavne pre pestrejšiu ponuku, priebežný príjem z prenájmu a najvyššiu likviditu. Sú vhodnejšie pre investorov, ktorí presne nevedia, kedy budú vložené peniaze potrebovať.

 

Na druhej strane pozemky sú podľa A. Churého vnímané ako obdoba fyzického zlata - nemali by prioritne slúžiť na zisk, ale hlavne na uchovanie hodnoty vložených peňazí. Rast hodnoty je pri nich pomalší, pri krátkom odstupe medzi kúpou a predajom ťažko čakať nejaký zisk, navyše na ceny v niektorých lokalitách značne vplýva aktuálna politická situácia a momentálne strategické rozhodnutia. Napríklad štátna finančná podpora pre nový priemyselný park či stavba diaľnic.

 

Preto sa tento typ realít odporúča dlhodobejším investorom.

 

Pre seba alebo iných

 

Ak si investor vyberie rozšírenejšiu formu - teda investíciu do bytu, mal by skôr ako na vlastné preferencie hľadieť na potenciál danej nehnuteľnosti. ,,Štandardne najzaujímavejšie sú byty v meste a v rámci neho v centre mesta," uvádza jedno zo základných pravidiel riaditeľ realitnej kancelárie Riešime bývanie a viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Čapo.

 

Dôvodom je najväčší záujem o tieto reality, preto pri nich nehrozí zásadnejší pokles ceny a ich prenajatie je relatívne ľahké. Voliť byt v nehnuteľnosti mimo mesta už predstavuje vyššie riziko z pohľadu budúceho rastu ceny či záujmu kupcov. To treba mať na pamäti pri porovnávaní cien s mestskými bytmi.

 

Dôležité podľa M. Čapa tiež je, aby bola daná nehnuteľnosť niečím unikátna. ,,To je parameter, ktorý zabezpečí, že bude zaujímavá pri prenájme alebo následnom predaji v budúcnosti." Unikátnosť na druhej strane nesmie byť na úkor nadobúdacej ceny.

 

Čo sa týka samotnej ceny, ideálne je, ak k obchodu dôjde za cenu nižšiu, ako je momentálny trhový dopyt. Nákup teda netreba realizovať hneď pri rozhodnutí investovať do realít, ale vyčkať na dobrú ponuku. K tej môže prispieť časový tlak na pôvodného majiteľa, rodinné nezhody alebo dohoda na cenovej akcii.

 

Takto získa investor lepšiu východiskovú situáciu pre budúci zisk pri predaji.

 

Ako rátať prenájom

 

Dôležitý je tiež výnos z prenájmu v pomere k nadobúdacej cene. Ideálna návratnosť vloženej sumy z tohto príjmu je podľa A. Churého 17 rokov pri bytoch, pri nebytových priestoroch by to malo byť ešte menej, 10 až 12 rokov. No v tomto prípade je zasa príjem z prenájmu zaťažený vyšším rizikom, že podnájomníci sú viac citliví na domácu ekonomickú situáciu. Teda v prípade horších ekonomických časov hrozí častejšie striedanie podnájomníkov. Opotrebenie býva potom vyššie.

 

Aj samotný fakt, že podnájmom sa nehnuteľnosť opotrebuje rýchlejšie ako vlastným užívaním, treba v nájme rozhodne zohľadniť. Ten by tak okrem výnosu pre majiteľa mal zabezpečiť časom aj výdavky na nevyhnutné rekonštrukcie.

 

Ak sa realita kupuje na úver, treba do očakávanej výnosnosti zakalkulovať aj výdavky na jeho získanie a splácanie. ,,Čisto hotovostní alebo bezhotovostní investori sú dnes už skôr výnimkou. Vo väčšine prípadov ide o kombináciu úveru a vlastných prostriedkov," konštatuje M. Čapo.

 

Nájomná zmluva

 

Upozorňuje tiež budúcich investorov na fakt, že slovenská legislatíva nezastrešuje nájomcov a ich práva dostatočne. Preto veľkú pozornosť treba venovať kvalitnej nájomnej zmluve. ,,Tá má počítať so všetkými situáciami, zaručiť nájomcovi dostatočné finančné zabezpečenie, ako aj zdokumentovanie predmetu nájmu."

 

Zaradenie realitnej kancelárie ako tretieho, vonkajšieho prvku do celého procesu vyjde zhruba jedno mesačné nájomné. Aj to znáša podnájomník. No zas okrem poskytnutia preverenej zmluvy môže nájomníkovi pomôcť v budúcnosti vo forme svedectva pri prípadných sporoch s podnájomníkom.

 

Podľa privátnych bankárov aktuálnemu záujmu ich klientov dominujú skôr pozemky ako byty či rodinné domy. Pritom môže ísť o investorov, ktorí kúpu pozemku berú ako budúcu istotu pre svojich potomkov alebo čisto ako investíciu.

 

Keďže ide o menej frekventovaný trh s nižším počtom obchodov, A. Churý radí viac dbať na výber momentu kúpy aj predaja. Teda čakanie na čo najlepšiu príležitosť.

 

Vyplniť si nejaký všeobecný vzorec na zistenie, či daný pozemok v danej lokalite je alebo nie je cenovo výhodný, sa nedá. Taký vzorec totiž, minimálne na Slovensku, neexistuje. ,,V prípade záujmu treba vždy analyzovať dané územie a preň plánovanú budúcnosť, či už výstavby alebo iného územného využitia," radí A. Churý. Investor sa tým vyhne napríklad predraženému nepremyslenému nákupu.

 

Rozdrobený problém

 

Vzhľadom na fakt, že najlepšie pozemky sú už aj na Slovensku relatívne rozchytané, často sa v súčasnosti vyskytujú spoločnosti, ktoré sa profesionálne zaoberajú skupovaním a sceľovaním rozdrobených pozemkov v zaujímavej lokalite. Následne ich s určitou maržou ponúkajú bežným kupcom už po scelení alebo tak robia na ich objednávku. ,,Je to veľakrát jediná cesta, ako pohnúť s predajom. V takýchto prípadoch je to časovo a aj investične veľmi náročné, preto výkup pozemkov nesmie presiahnuť tretinu z koncovej ceny," porovnáva A. Churý.

 

Na prvý pohľad nepoužiteľné pozemky po takejto operácii môžu byť veľmi zaujímavé na ďalšie použitie. Najčastejšie sa služby sprostredkovateľov pri sceľovaní pozemkov využívajú v mestách nad 50-tisíc obyvateľov a v hlavnom meste.

 

Tesne pred vypuknutím finančnej krízy na jeseň roku 2008 sa veľmi populárnym stalo investovanie do pozemkov v blízkosti hlavného mesta, no za hranicami Slovenska. Cenový rozdiel medzi nimi a Bratislavou sa odvtedy zmenšil len o veľmi málo, no zvýšený záujem o ďalšie pozemky v blízkosti slovenskej hranice realitní makléri neuvádzajú. Dôvodom je hlavne jazyková bariéra pri uzatváraní obchodu, keď nemalú sumu si vyžiada najatie právneho zástupcu ovládajúceho zahraničnú legislatívu i jazyk. Úlohu zohráva aj výrazne nižšia ochota domácich bánk na zahraničný pozemok poskytnúť úver.

 

Cez fondy

 

Ak sa však investor napriek týmto prekážkam pre podobný krok rozhodne, k dispozícii má množstvo nadnárodných aj lokálnych kancelárií s ponukou pozemkov či iných nehnuteľností u blízkych susedov.

 

Investovať do realít sa však dá aj inak ako len reálnou kúpou bytu, domu či pozemku. Možno tak urobiť cez rôzne typy cenných papierov. Výhodou je nižší vstupný kapitál, v prípade slovenských realitných podielových fondov aj 150 eur, pričom samotný fond zabezpečí už rozdelenie investície do viacerých nehnuteľností.

 

Ako spresňuje riaditeľ private bankingu VÚB banky Peter Guľvaš, k dispozícii sú aj iné nástroje, bežne obchodované na burzách. Napríklad ETF certifikáty. No alternatívou sú aj fondy firiem pôsobiacich v realitnom sektore.

 

Investovať do realít sa dá aj inak ako len ich kúpou. Možno tak urobiť aj cez rôzne typy cenných papierov

 

Bratislavské lokality Slavín a Koliba sa považujú za špičku a stále nesú potenciál ďalšieho rastu hodnoty.

 

Villa Leopolda na Francúzskej riviére je jedným z najdrahších sídiel sveta. Cena za 29-tisíc štvorcových metrov obytnej plochy zahrnujúcej 11 spálni, 14 kúpeľní a k tomu schodisko vedúce cez niekoľko terás k vonkajšiemu bazénu presahuje pol miliardy eur. Vila bola postavená začiatkom 20. storočia pre belgického kráľa Leopolda 11.

 

80% nákupov realít predstavujú byty. Zvyšok pripadá na rodinné domy, nebytové priestory a pozemky

zdroj: Trend


Späť na výpis

Finančná pomoc: úvery, pôžičky [renaudbak@gmail.com] 14.09.2016 11:18

Reagovať na príspevok

Potrebujete pôžičku, úver alebo hypotéku? Pretože tie sú odmietnuté bankami, tie sú v zlom stave alebo vo vážnych finančných viažu. Buď budete potrebovať financovanie, peniaze vytvoriť alebo začať podnikať.
Tu je perfektným riešením pre vás. My vám môže poskytnúť akýkoľvek druh úveru s priaznivým úrokovej sadzby. Všetci vrátane zahraničných rezidentov (obzvlášť opatrovateľka, obchodník, podnikateľov ...) môžu mať nárok na naše úvery, pôžičky, hypotéky či iné.
Prosím kontaktujte nás požiadať o váš úver.
E-mail: renaudbak@gmail.com

Pani Weat Beatrice 14.12.2018 15:35

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, pán pani,

Som pani Weat Beatrice, zákonný úverový veriteľ, dávam pôžičku veľmi vážnym ľuďom, ktorí potrebujú finančné pôžičky na podporu. Potrebujete úver, aby ste mohli svoje účty vymazať? Ak potrebujete pomoc urýchlene pripísať kredit? Máte nejaké finančné ťažkosti? Ste finančne stlačený? Potrebujete vianočnú pôžičku, potrebujete osobné a podnikateľské pôžičky na rôzne účely? Ste finančne nedostatočný a potrebujete kapitál (peniaze) na nasledujúce účely: investície, obracanie faktúr, nadobúdanie nových nehnuteľností. Kontaktujte nás priamo prostredníctvom weatbeatriceloanfirm000@gmail.com primeranej ponuky nezabezpečených úverov s nízkou úrokovou sadzbou vo výške 3% z maximálnej hodnoty záruk a poistenia.

dlžník INFORMÁCIE:

(1) Názov: ===
(2) Adresa: ===
(3) Pohlavie a vek: =====
(4) Zamestnanie: ==
(5) Krajina: ===
(6) Miesto: ===
(7) Stav: ===

kreditné informácie
(1) požadovaná suma: ====
(2) Trvanie úveru: ===
(3) Mesačný príjem: ===
(4) Mobile Sticky: ==
(5) na získanie kreditu: ===

Kontaktujte nás priamo: weatbeatriceloanfirm000@gmail.com

S pozdravom,
Vianočná ponuka úveru platí teraz?
Pani Weat Beatrice

Susan Benson 02.03.2019 06:26

Reagovať na príspevok

Dobrý deň, dámy a páni, Ste naliehavo potrebný podnikový úver, osobný úver alebo hypotekárny úver? Ak áno, odporučím kontaktovať Sunshine Financial Group prostredníctvom tejto e-mailovej adresy (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), aby ste získali úver

Sunshine Financial Group je komplexná spoločnosť poskytujúca finančné služby, ktorá vám pomôže zlepšiť dlhodobý finančný úspech. Naše prispôsobené programy sú navrhnuté tak, aby pomáhali pestovať, chrániť a šetriť vaše bohatstvo poskytovaním personalizovaných služieb a odborných znalostí.

Ak sa vám zdá, že je tak ťažké získať vlastné pôžičky od miestnych bánk alebo iných finančných inštitúcií, nemusíte sa starať viac, pretože sme pomohli mnohým jednotlivcom a organizáciám, ktoré čelili finančným ťažkostiam na celom svete. Keď žiadate so SFGI, žiadate s dôveryhodnou spoločnosťou, ktorá sa stará o vaše finančné potreby. Budete sa postarať o celý proces.

KĽÚČOVÉ VÝHODY;

- Použiť kedykoľvek a kdekoľvek.
- Prijímať hotovosť za menej ako 24 hodín
- požičať od 1000 EUR do 30 miliónov EUR
- Žiadne skryté poplatky.
- nízka úroková sadzba vo výške 3%
- Získate možnosť výberu dátumu splácania, a to týždenne, mesačne alebo ročne po dobu trvania 1-30 rokov.
- Ponúkame tak zabezpečené, ako aj nezabezpečené úvery

Ak potrebujete naliehavú pôžičku do 24 hodín, prosíme, napíšte na e-mail nižšie pre viac informácií

E-mail: (sunshine_fginc@outlook.com)
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447903159998

S pozdravom
Susan Benson

WINNIE DAYO [awinn49@yahoo.com] 06.04.2020 15:31

Reagovať na príspevok

Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

MAY KIRK [makrik0023@hotmail.com] 06.04.2020 15:45

Reagovať na príspevok

Vďaka Dr ADELEKE pre podanie môj manžel sa mi! Som veľmi rád, že som nikdy neverím, že budem s mojím manželom znova. Môj priateľ mi povedal o Dr ADELEKE, takže som sa rozhodol skúsiť to a funguje to pred 48 hodín môj manžel mi volal a bol prosí ma odpustiť mu to bolo ako sen ku mne. Kontaktujte ho na Call/WhatsApp + 27740386124 alebo E-mail: aoba5019@gmail.com a ďakujem mi neskôr.

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:28

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg