freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

O čom je váš plat, ak bývate v Bratislave, Žiline či Prešove

09.09.2013 Počet zobrazení: 1625


Ste z východu a zdá sa vám, že v Bratislave sa ľudia nemôžu sťažovať? Ste z Bratislavy a myslíte si, že za Račou je sveta žiť? Je tu jednoduchá pomôcka na kvalitnejšie hádky o regionálnych rozdieloch.

 

Deje sa to zakaždým veľmi podobne. Najprv Štatistický úrad zverejní ďalší z pravidelných údajov o priemerných mzdách v krajoch a potom sa to spustí. Diskusie a hádky o tom, aké sú platové rozdiely medzi regiónmi. Ako sa niektorým žije, kým iní majú problém prežiť.

Toto je skromný pokus o prečistenie a vyčíslenie najpoužívanejších argumentov.

 

Priemerný a bežný

 

Najprv tie priemerné mzdy podľa Štatistického úradu. Minulý rok zarábal priemerný Prešovčan 718 eur v hrubom a Bratislavčan 1184. Teda rozdiel skoro 470 eur. Keďže Bratislavčan zo svojej mzdy zaplatí viac na daniach, rozdiel v čistom je okolo 330 eur. To je dokonca trochu viac, ako v čistom zarábajú ľudia s minimálnou mzdou. To boli priemerné platy.

 

Priemerné platy však nie sú platy obyčajných ľudí. Dobre to vidno na jednoduchom príklade. Ak vo firme pracuje päť ľudí, ktorí zarábajú päťsto eur, a ešte šéf, ktorý zarába tisícsto eur, priemerný plat vo firme je šesťsto eur. Nedá sa však povedať, že bežný zamestnanec onej firmy dostáva šesťsto eur. Obyčajný človek v tejto firme zarába päťsto eur. Iba šéf dostáva viac.

 

Také isté skreslenie je aj v štatistikách o priemerných platoch.

 

Ako však zistiť, čo je plat obyčajného človeka v Prešovskom či v Bratislavskom kraji? Najjednoduchšie tak, že si spravíme rebríček všetkých platov a pozrieme sa, koľko zarábajú ľudia uprostred rebríčka. Ľudia, ktorí sú uprostred platového rebríčka, tých možno nazvať ľuďmi s bežným platom. Ten sa nazýva mediánový.

 

Keď to urobíme, zistíme, že vo všetkých slovenských krajoch je mediánový plat (modrá farba) oveľa nižší, ako je  ten priemerný (červená). Najväčší rozdiel medzi oboma platmi je práve v Bratislavskom kraji. Pretože v Bratislave žije najviac ľudí, ktorých môžeme zaradiť medzi ľudí s vysokými platmi. Tí tak výrazne zvyšujú priemerný plat Bratislavčanov.

 

Rozdiel medzi priemerným a bežnýmplatomČistá mediánová mzdaČistá priemerná mzdaBratislavaTrnavaTrenčínNitraŽilinaBanská BystricaPrešovKošice02505007501000
Čistá priemerná mzda
 

 

Ak si porovnáme bežné, mediánové platy, zistíme, že obyčajný Bratislavčan zarába o 190 eur viac ako obyčajný Prešovčan.

 

Keď porovnávame priemerné hrubé platy, vyjde nám, že obyčajný Bratislavčan zarába o dve tretiny viac ako Prešovčan. No pri čistých mediánových príjmoch, teda pri čistom plate obyčajného človeka, sa rozdiel zníži na tretinu.

 

Problémy s bývaním

 

Aká by to bola hádka o rozdieloch v regionálnych platoch, ak by sme v nej vynechali najhorúcejšiu položku – ceny nehnuteľností.

 

Tu sa nám to celé naozaj trochu zamotá. Povedzme, že ste doštudovali školu, zakladáte si rodinu alebo sa akurát chcete osamostatniť, alebo ste si našli prácu v meste, kde nebývate. A predpokladajme, že poberáte bežný, teda ten stredný plat v danom regióne.

Poprosili sme Národnú asociáciu realitných kancelárií o údaje, za koľko sa prenajímajú a predávajú byty v našich krajských mestách a z jej dát sme urobili nasledovné porovnanie.

 

Príklad číslo jeden. Povedzme, že si chcete prenajať štandardný dvojizbový byt. V tom prípade vám v Bratislave z vášho bežného platu zostane 140 eur. Presne toľko, koľko aj v Trnave, Trenčíne či v Banskej Bystrici, okolo 140 eur. V Prešove by vám však po zaplatení takéhoto nájmu zostalo takmer 160 eur. Ide o modré stĺpce v tomto grafe (k červeným sa ešte vrátime).

 

Koľko vám zostane, ak v danom mestezaplatíte prenájom 2-i bytuz jedného bežného platuz dvoch bežných platovBratislavaTrnavaTrenčínNitraŽilinaBanská BystricaPrešovKošice02505007501000
z dvoch bežných platov
 

 

Teraz si predstavme, že by ste si  dvojizbový byt chceli kúpiť a nemali by ste žiadne iné zdroje. Ak by si taký byt chcel na tridsaťročnú hypotéku s priemernou úrokovou sadzbou kúpiť Bratislavčan, zostalo by mu po zaplatení splátky 218 eur. Na schválenie hypotéky by tak najskôr mohol zabudnúť.

 

Naopak, Trnavčanovi, Košičanovi, Trenčanovi či Žilinčanovi by po mesačnej splátke zostalo približne tristo eur. Im by zrejme hypotéku už schválili.

 

Alebo iný príklad, kúpa trojizbového bytu. Takýto byt je najčastejším sídliskovým útočiskom rodín v meste. Ak by si na tento projekt zobral hypotéku Bratislavčan s bežným platom, zostalo by mu po splátke 121 eur. Ak by to spravil človek z Trenčína s bežným platom, zostalo by mu viac než dva razy toľko.

 

Koľko vám zostane, ak v danom mestezaplatíte splátku hypotéky na 3-i bytz jedného bežného platuz dvoch bežných platovBratislavaTrnavaTrenčínNitraŽilinaBanská BystricaPrešovKošice0200400600800
z dvoch bežných platov
 

 

Keď sú dvaja

 

Pohľad sa začne meniť, ak rátame s tým, že bývanie v dvojizbáku či trojizbáku platíte z dvoch platov. To sú červené stĺpce v grafoch. Ak sa na hypotéku bratislavského trojizbového bytu zložia dvaja ľudia s bežným platom, zostane im zhruba toľko ako tým, čo spravia to isté v Žiline, Trnave, Trenčíne či v Košiciach. Pri dvojizbovom byte získajú Bratislavčania náskok oproti nim asi 50 eur.

 

Summa summarum, niet pochýb o tom, že Bratislavčania s bežným platom sú na tom lepšie ako ľudia s bežným platom v iných krajoch. Do chvíle, kým si nemusia z platu zaobstarať aj bývanie. Potom to už také jednoznačné nie je.

 

Samozrejme, rozdiel medzi regiónmi je už aj v tom, akú máte šancu získať prácu. Tento blog však bol iba o bežných mzdách.

A hádka sa môže začať.

 

sme.sk


Späť na výpis

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg