freereality-horny-banner-3d-prehliadky-domov.png

 

Máte problém? Ako sa určuje hodnota dedičstva

17.03.2011 Počet zobrazení: 13113


- Chcel by som vedieť, ako sa ohodnocuje majetok z pozostalosti. Na ohodnocovanie pozemkov je tabuľka podľa bonity pôdy a porastov na nich. Ako je to v prípade lesa? Ako sa ohodnocujú družstevné podielové listy - podľa nominálnej a či reálnej hodnoty, kto ju zisťuje a ako? V prípade nehnuteľnosti, domu - musí byť vypracovaný znalecký posudok, teda ohodnotenie stavby? Kto zadáva tento posudok? Zostáva znalecký posudok ako príloha v materiáloch notára aj po vydaní osvedčenia o dedení? Ako sa vypočítava odmena notára?

 

TIBOR KRÁLIK. BRATISLAVA

 

V konaní o dedičstve platí odmenu notára a jeho hotové výdavky dedič, ktorý nadobudol dedičstvo. Ak je dedičov niekoľko, platia trovy podľa vzájomného pomeru čistej hodnoty ich dedičských podielov. V ostatných prípadoch platí trovy štát. Notár vystupuje v dedičskom konaní ako súdny komisár. Povinný je určiť všeobecnú cenu majetku, ktorá je predmetom dedičstva. Ide o otázku právnu, s ktorou sa musí vyrovnať súd, nemôže ňou zaťažovať účastníkov dedičského konania. Poukazuje na príslušné ustanovenia Občianskeho súdneho poriadku, podľa ktorých za všeobecnú cenu majetku určí súdny komisár cenu zhodne tvrdenú účastníkmi, ak sú tvrdenia rozdielne, vykoná súd na jej zistenie potrebné dôkazy. Dedičské konanie je nesporovým konaním, ktoré možno začať aj bez návrhu. V ňom je súd povinný vykonať ďalšie dôkazy potrebné na zistenie skutkového stavu, hoci ich účastníci nenavrhli. Pri určení všeobecnej ceny je potrebné prihliadať aj na judikatúru Najvyššieho súdu. Podľa rozsudku sp. zn. 5 Cdo 29/2000 všeobecnou cenou je cena, ktorú by bolo možné za konkrétnu vec ako predmet predaja a kúpy v rozhodnej dobe a mieste dosiahnuť. Obvykle sa zisťuje porovnaním s už zrealizovaným predajom a kúpou podobných vecí v danom mieste a čase, pokiaľ sú tomu dostupné informácie. Ak však nie sú, treba použiť náhradnú metodiku podľa uváženia zisťujúceho subjektu. Prihliada sa na rôzne špecifiká pre jednotlivé druhy súdneho alebo iného konania ako napríklad dedičského konania, konania o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, bezpodielového spoluvlastníctva manželov a podobne. V dedičskom konaní rozhoduje o určení všeobecnej ceny majetku spadajúceho do dedičstva súd, v jeho mene konajúci súdny komisár, a to za úzkej súčinnosti s účastníkmi konania. Znalecké dokazovanie nastupuje až v prípade, ak je táto otázka medzi účastníkmi sporná, v tom prípade sa vypracovaný znalecký posudok stáva súčasťou súdneho spisu o dedičstve. Pokiaľ účastníci v lehote do 15 dní odo dňa prevzatia osvedčenia o dedičstve nepodajú žiadosť o pokračovanie v konaní o dedičstve, nadobúda osvedčenie účinky právoplatného uznesenia o dedičstve. V prípade dedenia je potrebné vychádzať zo znenia Občianskeho zákonníka, podľa § 460 Občianskeho zákonníka dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa. Dedič sa teda stáva vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dedičstva momentom smrti poručiteľa, bez ohľadu na to, kedy je vykonaný zápis v katastri nehnuteľností. Tieto právne skutočnosti je potrebné však deklarovať, na čo slúži finálny produkt dedičského konania, právoplatné uznesenie o dedičstve, prípadne osvedčenie o dedičstve. Na základe týchto verejných listín správa katastra vykoná v katastri nehnuteľností zápis formou záznamu.

 

Aká je odmena pre notára?

 

V roku 2003 som po úmrtí matky absolvovala dedičské konanie. Bola som jedinou dedičkou. Matka vlastnila poľnohospodársku pôdu, bola spoluvlastníčkou tretiny domu

- ostatné dve boli v spoluvlastníctve jej a manžela, pretože do výstavby domu investovali spoločne. Počas dedičského konania som musela predložiť znalecký posudok, za ktorý som vtedy zaplatila 5-tisíc Sk. Bol posudok potrebný a prečo bolo konanie postúpené súdu?

 

BLAŽENA GONDOVA. BANSKÁ BYSTRICA

 

V tejto otázke je obsiahnutý komplex ďalších čiastkových otázok, na ktoré nemožno zodpovedne a korektne odpovedať bez toho, aby sa ten, kto má túto otázku zodpovedať, nezoznámil s konkrétnym spisovým materiálom.

 

Zrušenie darovacej zmluvy

 

Daroval som byty svojim deťom s tým, že v jednom z nich sme si z manželkou zriadili právo doživotného užívania. Lenže syn si chcel zobrať úver z banky, tak nás požiadal o zrušenie vecného bremena, na čo sme pristúpili. Zmenil aj svoj sľub a byt chce teraz dať do prenájmu nehľadiac na to, že my nemáme kde bývať. Dôverovali sme mu a teraz sme sa stali bezdomovcami. Syn býva a pracuje v Nemecku. Môžeme obnoviť vecné bremeno alebo darovaciu zmluvu zrušiť?

 

ŠTEFAN KOLLÁR, BRATISLAVA

 

Ide o zložitú životnú situáciu a manželia si musia chrániť svoje práva. Pokiaľ je skutkový stav taký, ako ho opísal vo svojej otázke, môže sa voči obdarovanému domáhať vrátenia daru, musí však preukázať, že obdarovaný sa správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

 

ODPOVEDAL VICEPREZIDENT NOTÁRSKEJ KOMORY KAROL KOVÁCS. HK

[Pravda; 15/03/2011; s.: 20,21; Helena Kokolová ; Zaradenie: užitočné pravda]


Späť na výpis

Božena Šarová [bozena24@centrum.sk] 29.05.2011 18:27

Reagovať na príspevok

Dobrý deň prajem, naša teta nechala závet, podľa ktorého jej dedičmi som ja a moja sestra. Bola vydata, jej manžel ešte žije. V závete píše, že polovicu ich spoločného majetku, to znamená jej čiastku, dedíme my dve. Uja v závete vôbec nespomína. Nechcela, aby po nej dedil. on sa s tým vysporiadal, ale tvrdí, že odmenu notárovi budeme platit z celého ich spoločného majetku, to znamená, že aj z polovice majetku, ktorá patrí jemu a nebola súčasťou závetu. Je to pravda?,

Sonička 15.08.2011 11:34

Reagovať na príspevok

Dobrý deň,
chcela by som sa poprosiť o radu. Otecko zomrel pred 4 rokmi a zanechal byt, ktorý nestihol previesť na mňa i na brata, ako si prial. Zostal však po ňom ešte náš nevlastný brat a tým pádom zdedil i 1/3 z bytu. Na byt bol pred 4 rokmi robený znalecký posudok. Chceli by sme však nášho nevlastného brata vyplatiť, pretože je to pre nás ako cudzí človek a úreto by som sa chcela spýtať, či ho vyplatíme z tej čiastky, ktorá vtedy bola ohodnotená a bola uvedená v dedičskom konaní, alebo sa musí dať urobiť nový posudok po 4 rokoch? a z noveho posudku sa stanoví 1/3 pre nevlsatného brata.
Vo pred ďakujem!

S pozdravom

Soňa

Božena Pipišová [w.bozka1@gmail.com] 23.05.2012 12:25

Reagovať na príspevok

Dobrý den,chcela by som sa spýtat:Priatel nahle zomrel a nenechal závet priami dedič je náš spoločný syn.Prišlo mi od notara,aby som všetok majetok dala ohodnotit ja a poslal mi kopie listouv vlastnictva.Bývam 130km od nehnutelnosti a notar je v tom kraji kde su nehnutelnosti.Prosím o radu ako mám postupovat

Ľubica Malá [skrinka99@azet.sk] 29.09.2014 09:05

Reagovať na príspevok

Môže si notár sám určiť hodnotu majetku? Čo sa dá robiť ak nesúhlasíme s ohodnotením mejtku nakoľko dala vysoké sumy

johnson jack [markjackjack434@gmail.com] 11.12.2014 23:33

Reagovať na príspevok

Získanie úveru legitímna boli vždy veľký problém pre zákazníka
finančné potreby. Ste v akejkoľvek finančnej neporiadok alebo potrebujete
fondy založiť svoj vlastný podnik? Potrebujete úver uhradiť svoj
dlh. Aj Potrebujete úver na začatie podnikania oplatí účty? my
ponúkame všetky druhy finančnej pomoci každému jednotlivcovi
"Obchodný úver a osobné pôžičku, pre investície, konsolidáciu dlhu
a house nákup atď. "budeme ochotní ponúknuť úver.
EMAIL: markjackjack434@gmail.com

Úver Prihláška
Dlžníka Meno:
Pohlavie: ........
Stav: ....
Kontaktná adresa: ........
Krajina: ......
Dátum narodenia: .....
Suma potrebná ako úver: ....
Pôžička Doba trvania: .........
Mesačný príjem: ......
Náboženstvo ......
Povolanie: ......
Účel úveru: ........
Telefónne číslo (s) ......
Už ste žiadať o úver pred? ............
Ako ste sa o nás dozvedeli? ......
=========================================
, Uistite sa, že na nás obrátiť s týmto e-mail: markjackjack434@gmail.com

Ferdinand Leo [Ferdinandleofinance@gmail.com] 21.06.2017 21:18

Reagovať na príspevok


Hľadáte úver a zistíte, že je ťažké sa dostať? Alebo potrebujete pôžičku na začatie podnikania a žiadny veriteľ nechce pomôcť, potom sa už nemusíte starať, pretože Ferdinand Leo Finance je tu, aby vám pomohol. Napíšte nám na adrese Ferdinandleofinance@gmail.com
S Pozdravom
Pán Ferdinand Leo

Ferdinand Leo [Ferdinandleofinance@gmail.com] 21.06.2017 21:23

Reagovať na príspevok

Hľadáte úver a zistíte, že je ťažké sa dostať? Alebo potrebujete pôžičku na začatie podnikania a žiadny veriteľ nechce pomôcť, potom sa už nemusíte starať, pretože Ferdinand Leo Finance je tu, aby vám pomohol. Napíšte nám na adrese Ferdinandleofinance@gmail.com
S Pozdravom
Pán Ferdinand Leo

Jerome Burchael [jeromeburchael91@gmail.com] 29.09.2022 05:32

Reagovať na príspevok

Ahoj,

Ste podnikateľ alebo žena?, Potrebujete pôžičku? Máte záujem o získanie akéhokoľvek typu úveru? alebo ste v nejakom finančnom chaose alebo potrebujete finančné prostriedky na rozbehnutie vlastného podnikania? Potrebujete pôžičku na vyrovnanie svojho dlhu alebo splatenie účtov alebo začatie pekného podnikania? Máte nízke kreditné skóre a je pre vás ťažké získať kapitálový úver od miestnych bánk/iných finančných inštitúcií?
kontaktujte nás prostredníctvom firemného e-mailu na adrese: jeromeburchael91@gmail.com

kontaktujte whatsapp: +2349027345692
Jerome Burchael

Zadať nový príspevok

Nájsť inzerát podľa čísla

Partneri

Reality na AReality.sk

platba-mobilom-mini-banner-01.png zisk-manazment-logo.jpg